Saturday 31 May 2014

Grekiska krämpuffar - Κοκάκια - Greek cream puffs

(Scroll down for English)

Sitter och kollar på en film med killarna, "Abduction". Vad förvånad jag blev då jag såg att Micael Nyqvist spelar i den! Kul!
När jag kom hem från gymet ikväll gjorde jag en sockerkaka som vi sitter och mumsar på nu... det braiga med att träna ofta är att man kan äta vad man vill och hur mycket man vill...:)
(Nåja...nästan!)


Istället för en bild på min sockerkaka sätter jag in några bilder på en populär grekisk sötsak/bakelse: kok (uttalas "kåck"). Vi brukar köpa hem små ibland från konditoriet....mmmm :) De små heter "kokakia" eller "kokaki" om man talar om en. (Om något är litet så lägger man till "aki" på slutet, t.ex potiri (glas) blir potiraki, karekla (stol) blir kareklaki o.s.v)

Jag har av någon anledning aldrig ens tänkt tanken att jag skulle baka dessa själv. Kollade efter recept nu och gissa vad... jag hittade receptet på svenska: Anastasias Greek Cook Book - Grekiska Macaroons (Kokakia)

Var ju tvungen då att kolla vad "macaroons" var... tydligen makroner på svenska. Har aldrig ätit en makron, men jag tycker faktiskt inte att de verkar vara lika goda som kok...!


Watching a movie together with my sons, "Abduction", with the Swedish actor Michael Nyqvist in one of the roles (as Victor Kozlow). 

Tonight after I came home from the gym I made a sponge cake, but instead I put a few pictures of the popular Greek pastry κοκ or κοκάκι (when something is small you just add "aki" in the end: potiri (glass) becomes potiraki, karekla (chair) becomes kareklaki...).

These pastries are so good....mmmmm! Now and then we buy a few from the "sacharoplasteio" (patisserie)... I've never been thinking to make them myself, don't know why!
I found the recipe now in English here: A small Greek treat - Good luck in case you decide to try it!


Good night, sweet dreams!

3 comments:

My kids' Mom said...

Hej Eva,

Stoppar man dessa bakverk i frysen? Är det som med cream puffs som nästan har lite glass-grädde? Jag har inte sett dessa förut, men kanske för att jag hellre äter tiropita och spanakopita till mitt kaffe för att det är så smarrigt och svårt att hitta på andra ställen än Grekland.

Macaroons är topen och kommer i olika smaker. Gillar du lakrits så kan jag varmt rekommendera den. Underbara men söta så en räcker.

Kram, och ha det så bra!

Mvh, Anneli

Steve said...

En sån kaloribomb kan man kosta på sig om man tränar som du gör. Jag däremot ska avstå såna gobitar.

Unknown said...

@Anneli
Nej, de förvaras i kylskåpet och det är krämfyllning, inte glassliknande. Ja, jag måste testa dessa makroner någon dag, kanse finns de här oxå.
Tack och kram♥

@Steve
Det gör som tur är inget... så mycket god mat som din D fixar! Mums, mums, det har vattnats i munnen många gånger här av dina härliga matbilder...