Tuesday 27 May 2014

500 lire eller 2 euro? - 500 lire from San Marino or 2 €?

(Scroll down for English)

Myntet till vänster är 500 lire från San Marino. Det är valutan de hade före euron. San marino är ju inte medlemmar i EU, men de har ett valutaavtal med EU och får använda euro. Ja, de får även tillverka ett begränsat antal egna euromynt - sanmarinska euromynt - men de får inte trycka upp sedlar.

Hur som helst är det här gamla myntet, 500 lire, så otroligt likt 2-euromyntet, så det är jättelätt att ta fel! Jag har själv tagit emot det i tron att det var 2 euro. Då det användes var värdet betydligt mindre än 2 euro.

Kollade nu på e-bay och San Marino-myntet finns till försäljning för priser mellan 1,82 och 5,86 €... ---- hehe, då gör det kanske inte så mycket att jag blev "lurad"...:)

Grekland var det första landet som gav ut ett jubileumsmynt i euro och det var för att fira de Olympiska spelen i Aten 2004, myntet som är till höger på min bild. Det finns nu till salu på e-bay till priser från 2,78 till 8,72 €. Det myntet florerar ganska flitigt på marknaden, så ni kan ju spara de ni råkar få i handen!

To the left a coin of the value 500 lire from San Marino and to the right a 2 euro coin. I got the San Marino coin somewhere instead of 2 €. When it was in use the value was much lower than 2 euro, but now the 500 L. coin from San Marino is on sale on e-bay for 1,82 - 5,86 €. (So it wasn't that bad being fooled...:))

Greece was the first country to make a commemorative/jubilee euro coin (the coin to the right on the picture), made to celebrate the Olympic games of Athens 2004. It's for sale on e-bay at prices between 2,78 and 8,72 € today. It's quite common in the market, so if you happen to get one in your hand you can save it!

Have a nice evening!


San Marino coins

3 comments:

Anonymous said...

Jag bor på en plats med rätt mycket turister och det märks på mynten. Nån dag ska jag försöka få pengar över så att jag kan samla en serie, om också inte i förstklassigt skick! Får väl börja med de små nästan värdelösa, för de försvinner nog när som helst.
Monica P

Steve said...

Det var länge sedan jag hade ett mynt i handen.

Unknown said...

@Monica
Ja, Monica, varför inte? Myntsamlingar kan i alla fall inte minska i värde.

@Steve
Jaså, det var konstigt...använder man inte mynt i Sverige längre?