Monday 31 October 2011

Var svarar man på kommentarer i bloggen?

Ska man svara på kommentarer över huvud taget? Och var isåfall?
Ja, det kan man ju fråga sig kanske. Vad tycker ni?

Jag kan förstå dem som får jättemånga kommentarer och kanske inte hinner svara på dem alla en och en för sig. Då är det verkligen fint när det står ett tack redan när man lämnar kommentaren ovanför kommentarsfältet!

Själv svarar jag på alla kommenatarer, men ibland kan det ta ett par dagar...(ska försöka svara snabbare!) och ibland kan jag svara gemensamt till flera. Har man inte massvis med kommentarer varje dag tycker då jag att man som bloggare svarar!

Varför  svarar en del inte? En jag frågade sa att han var rädd för spam. Jaha, då är det väl bättre att plocka bort kommentarsfältet - varför ska man utsätta sina besökare för den risken isåfall?! Eller? - jag förstår inte vad han menade faktiskt.

Jag går inte alltid tillbaka och kollar svaret, men ofta gör jag det, och då blir jag ju lite besviken om jag inte fått en svarskommentar...

Var ska man svara då?
Själv tycker jag att det är självklart att man svarar där kommentaren finns, alltså i sin egen blogg. Det är ju där den hör hemma. Det kommer ju in andra läsare också och de tycker säkert att det är roligt att läsa svarskommentarerna plus att de då kan se att man uppskattar kommentarer och svarar på dem!

Man kanske har skrivit ett inlägg med ett matrecept t.ex. Så läser man kommentarerna och så står det t.ex "De vackra dockorna har jag köpt på Bali där vi var för 2 år sedan." Själv blir jag lite besviken faktiskt över en sådan svarskommentar i min blogg. Finns det alltså inget alls att skriva om inlägget i bloggen man besöker?

Varför gör man så? Tror att många helt enkelt inte tänkt på saken. Man kanske vill försäkra sig om att den som skrivit kommentaren ska få svaret, om det t.ex är en ny besökare. Men isåfall besöker man helt enkelt den andra bloggen och lämnar en kommentar där om dennes inlägg. På det sättet blir bloggaren påmind om dig och din blogg, tittar in igen hos dig och kommer då att se svaret.
Eller är man helt enkelt så egoistisk att allt bara kretsar kring sig själv och sin egen blogg?!

Det har faktiskt hänt att jag slutat helt att besöka en blogg p.g.a detta. Varje gång jag hälsat på och kommenterat något i hennes blogg kom det en svarskommentar hos mig som var helt malplacerad och bara handlade om henne och hennes blogg - blev så besviken varje gång!

Nu är jag verkligen nyfiken på vad ni tycker! Har dessutom lagt in 2 enkäter om ämnet i högerspalten som jag hoppas jag får många svar på!

29 comments:

Marina pa Kreta said...

Det är så himla kul att få kommentarer! Man blir så gla'!

Om jag hittar en ny bra blogg och läser den nästan från början till slut, ja då kommenterar jag bara i det sista inlägget att: Tack för att jag fick ta del av din blogg bla bla och varför jag tyckte att just den bloggen var bra.

Om jag läser något innan läggdags, så kommenterar jag inte. Jag orkar inte...

De bloggar jag återkommer till kommenterar jag (nästan) alltid!

Ibland strular kommentarsfältet, eller mitt googlekonto duger inte, och man inte kan kommentera anonymt, ja då blir man nästan arg, för då har man redan skrivit ett svar som aldrig blir ivägskickat.

Anonymous said...

Svarar i min egna & har fått in såååå mysigt "Frun svarar" Nyfiken?? Kika in /Kram

Snäckskalsdalen. said...

Intressant fråga!

Får jag direkta frågor i kommentarsfältet i min blogg går jag till den som kommenterat och svarar i dennes blogg för jag vet från mig själv att jag frågar ibland alldeles för mycket på många bloggar och då kommer jag inte alltid ihåg vilken blogg det var jag frågade eller undrade något i.

Eller är det många som undrat om samma sak i kommentarsfältet i min blogg kanske jag tar upp det i nästa inlägg.

Jag har alltså svårt för att svara i mitt eget kommentarsfält, men varför det är så, det vet jag inte......

Undrar om det inte är bra att man gör som det känns bäst att göra för en själv. Vi har ju alla lite olika "insorteringssystem" i huvudet.....

Alla sätt är bra utom dom dåliga! Vem sa det, tro?

Kramar från ett grått, rått och kallt Sverige
Agneta

Monica said...

Det här är egentligen en svår fråga, men jag försöker svara på min egen blogg ibland på den andres för man vet ju inte om den man kommenerar till har sett att man svarat...och iblan har jag inte svarat på mina kommentarer och det kan ju bero på olika orsaker att jag är för trött för att svara just då, återkommer ibland sen och ibland bara går det till glömska förlåt mitt klumpiga beteende för det jag ska försöka skärpa till mig mej men det är inte alltid det funkar heller. men att man kommenterar på tex din blogg ibland betyder ju att jag läser och vill kommentera iblan och ibland inte.

Jag gillar att ge och att få kommentarer och ibland funkar det inte som Marina På Kreta sa,,,irriterande.

ha en fin dag kram Monica

Semester & Mat said...

Känner att jag ibland för lite olika. Men jag svarar inte i den andres blogg utan att kommentera vad hon skrivet i det inlägg jag svarar i.
Om det är många som undrar, så tar jag upp ett svar i kommande inlägg.
Annars så försöker jag för det mesta direkt i min egen blogg och i den andres blogg, om det är sig en riktig fråga.
Sedan kan man ju alltid fortsätta konversationen, om man får sig en kommentar som: - "Jag funderar på att äta pasta".
Visst kan man då skriva: "Va gott det låter", men för det mesta svarar jag när det är riktiga frågor bara.
Har säkert missat en fråga någon gång, men är bara människa jag med.

Ha en fin dag!

Äventyret framtiden said...

Jag tycker att det är viktigt att man svarar på alla kommentarer, även om det någon gång nu och då, kan vara en kommentar som någon har lämnat i reklamsyfte för sin egen blogg. Jag brukar säga till att jag inte vill att man använder mitt kommentarsfält till sådant och det brukar hjälpa...
För det mesta söker jag mig tillbaka till mina egna kommentarer hos andra bloggare för att läsa om jag har fått svar och visst är det extra roligt om man får det.
Jag förstår vad du menar, när det handlar om att man får kommentarer som inte alls handlar om blogginlägget utan om den som kommenterar.
Jag märker att jag lämnar bort bloggar där jag aldrig får något svar. Jag kan förstå att jag inte får det alla gånger men på något sätt är ett livstecken ändå prisvärt, ett bevis på att bloggaren har märkt kommentaren. Men förblir det tyst i det oändliga så drar jag mig ur fastän bloggen som sådan kan vara hur intressant som helst. Det handlar mycket om vanligt hyfs.
Ett intressant inlägg från din sida, nog någonting som dyker upp litet här och där med jämna mellanrum, vilket visar att det är angeläget för de flesta av oss.
Solskenshälsningar från
Karin

Style by M.O.M. said...

Intressant inlägg, jag har också funderat lite på det där.

Ibland kan det vara relevant att lägga kommentaren/svaret i sin egen blogg, ibland i besökarens blogg, beroende på vad frågan gäller.

Jag går alltid in på mina besökarens bloggar, får inte så mycket kommentarer så det är inga konstigheter för mig.

Det finns inget värre än när man får en standardkommentar "fin blogg, titta in hos mig också!". Det känns som spam, men annars förstår jag inte var man ska få spam.

Har inte tänkt på att andra läsare kanske vill s svaret på frågan så det är bra att lägga det i sin egna blogg, men det ska jag börja tänka på. Toppenbra! Tack för tipset!

/Karin

Steve said...

Kommentarer är en viktig del av bloggandet tycker jag, men jag svarar för den del inte på alla kommentarer då det kan bli lite urvattnat. Det beror förstås oxå på kommentarens karaktär. Ibland måste jag svara för att förtydliga eller få förtydligat och så försöker jag alltid svara när en ny bloggare dyker upp.

Liljegrens-Spot said...

Skriver jag hos någon brukar jag använda mig av "prenumerera på inlägg" eller feeds.
Då får man uppföljningskommentarer direkt på mail.
Då kan inlägg och kommentarer vara på ett ställe.
Ha det gott!

ღ ℬabbi said...

Var jag svarar beror lite på vad det är för slags kommentar men i stort så blir det nog samma som för Liljegrens spot här ovanför. Jag går till den personens blogg och svarar, mest för att dom jag känner går INTE tillbaka till min blogg och söker svaret...OM jag alls svarar...ibland är det kommentarer som inte kräver nåt svar. Ska man svara på såna så kan man hålla på i evigheter om en och samma sak. Sen är det för mig också en fråga om tid..jag jobbar hela dagarna och skulle jag svara på ALLA kommentarer så skulle kvällarna gå bort på att bara göra det. Därför svarar jag på direkta frågor eller om jag upplever det som angeläget att klargöra något.

ღ ℬabbi said...

Rättelse: Jag menade inte Liljegrens-spot utan snäckskalsdalen hehehe....

restaurang och vardag på Kreta said...

Det är jätte roligt att få kommentarer och jag svarar i min blogg.Jag är inget bra på det här med datorer så ibland är det stört omöjligt att skicka,svara och kommentera hos andra.Kram!

Anonymous said...

Hej, i början visste jag inte vart jag skulle svara så ibland blev det i min egen blogg och andra gånger i personen som kommenterat i min. Men det var ju du som sa till mig att svara på kommentererna i min egen blogg och det försöker jag följa nu. För det mesta svarar jag på alla inlägg..jag får ju så många hehehee

Anonymous said...

Kul att du hittade till mig så att jag hittade hit. :)

Det här med kommentarer kan bli komplicerat ibland. Jag försöker att svara, för det mesta, men tyvärr så är tiden knapp ibland och då får det räcka med att gå in till andra och kommentera på deras inlägg istället. Fast det är inlägget jag kommenterar då och inte kommentaren inne hos mig.

Tina said...

Jag svarar alltid. Har jag inte svarat vid något tillfälle är det för att någon har kommenterat ett äldre inlägg samtidigt med flera andra, som kommenterat ett nyare inlägg, och det liksom försvunnit ur mitt minne på vägen.

Eva in Athens, Greece said...

Ojojoj, så kul med så många kommentarer!

Marina: Jag håller med dig i allt du skriver, även om mitt inlägg egentligen handlade om svar på kommentarer. Det är jätteskoj att få kommentarer, och jättekul att lämna kommentarer också! Skulle önska att jag hade mer tid att surfa runt bland alla trevliga bloggar! Tiden räcker bara inte till! Och visst kan man bli galen när man skrivit en lång kommentar och den försvinner bara?!

Fru Eriksson: Verkligen fint du fixat, så att det du skrivit syns direkt bland alla kommentarer. Hur har du fixat det egentligen?(Lite hjälp av Anneli på Fixa din Blogspot kanske...? eller är du oxå specialist?)
Har sett att du skrivit att man ska hålla sig till ämnet när man skriver kommentar hos dig, och det är väl i princip vad jag menar antar jag...

Agneta: Aha, det är så många tänker då - att de själva gärna vill att man svarar i deras blogg...men jag tänker som så...Man kanske försöker ha en viss stil och profil i sin blogg, men gillar att läsa om allt möjligt annat oxå. Kanske man är sjuk, ligger i skilsmässa eller bantar, eller funderar på vilken bikini man ska köpa och skriver det i en kommentar på en annan blogg där inlägget handlar om just det...då vill åtminstone jag inte hitta svaret på den kommentaren i min egen blogg. Är ju medveten om att alla kommentarer är ute på nätet de oxå, men det är inte samma sak ändå.

Monica: Snälla söta rara - inte har du något klumpigt beteende vad gäller kommentarerna...men du är alldeles för kreativ och gör så fina mössor och grejer så man får ju komplex när man läser din blogg!!!

Caroline: Oftast gör det ju inte så mycket om man svarar i den andras blogg, speciellt om man som du skriver några rader om den bloggens inlägg också. Är också smart att skriva svar i ett inlägg om många frågat samma sak, men då kan det vara bra att skriva en kort svarskommentar om det oxå, eftersom man inte kan räkna med att ens läsare läser alla inlägg.

Karin: Exakt så känner jag det oxå! Om man inte får svar på allt gör ju inget, många gånger skriver jag väldigt korta kommentarer också, men om man aldrig får något gensvar blir det ju trist, precis som det är ute i den vanliga världen. Om man varken får svar på kommentarer eller besök ibland av den andre bloggaren känns det ju ganska meningslöst.

Eva in Athens, Greece said...

Tösabiten: Om det är en ny besökare hälsar jag på på en gång eftersom man ju är nyfiken oxå...! Hos er andra skulle jag vilja hälsa på oftare, men det får bli när det blir...
En sådan kommentar som du beskriver är ju faktiskt spam, bara att den är manuellt gjord. Det är ju så otroligt dumt att skriva så eftersom andra läsare som får syn på en sådan kommentar inte heller vill hälsa på i den bloggen då. Det bloggaren jag berättade om sa var att han inte ville svara på kommentarer p.g.a spam-risken och det förstår jag inte vad han menar med, eftersom han har kvar kommentarsfältet. Jaja, never mind...

Steve: Precis, om man är "gamla" bloggvänner gör det ju inget om man inte svarar på varje liten kommentar, men nya bör man ju faktiskt visa att de är välkomna. Dessutom bör man ju absolut hälsa på i dennes blogg oxå. Åtminstone jag antecknar inte nya bloggar jag besökt, så om de inte gör ett besök hos mig glömmer jag helt enkelt bort den bloggen!

Hej Liljegrens-Spot! Smart, men jag har översvämning i mailen så det skippar jag...:)

Babbi: Förstår dig, för visst tar det tid! (Se även svaret till Agneta på Snäckskalsdalen.)

Christine: Det är jättebra att du svarar i din blogg tycker jag. Och så är det förstås alltid roligt när du hälsar på som nu!

Katariina: :) (Det har hänt att jag oxå svarat i den andra bloggen av en eller annan anledning...)

Hej GlimraSkimra! Som du gör tycker jag är helt rätt.

Tina: Som sagt, om man inte svarar på varje liten grej gör ju inget. Du är väldigt bra på att svara på kommentarer tycker jag!

Natti, natti, hoppas ni sover sött just nu!

conny said...

Jag svarar alltid på kommentarer i min egen blogg, alltså där de hör hemma.

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Jag tror alla ser lite olika på det här med var man ska svara på kommentarer. Det finns inget rätt eller fel. Jag svarar alltid hos den som kommenterats blogg speciellt om det är en fråga. För när jag själv frågar nått hos någon annan och dom svarar i sin egen blogg så glömmer jag av vart jag fråga och vilket inlägg och ser aldrig svaret. Läser så mycket bloggar så tycker det är bättre svaret kommer till den som undrat, uppskattar det mest själv.

Sen vet jag att bloggare anpassar sig efter den andra bloggaren med, svarar man själv i sin blogg gör den andra det med. Svarar man hos den andra gör den andra de me.

Jag brukar först kommentera den andras inlägg och sen svara på frågan/kommentaren.

Eva in Athens, Greece said...

Verkligen roligt med så mycket gensvar, men det är klart att det intresserar många bloggare!

Hej Conny! Kul att du tittar in!

Hej Linda! Kan ju vara svårt faktiskt att komma ihåg om man frågat något och var. Jag brukar ofta scrolla neråt i bloggarna och kolla där jag sist skrev, men inte alltid.
Det är i alla fall bra att om man svarar i den andra bloggen att man skriver något om den andres inlägg först, som du gör.
Jag funderar på att skriva något där vid kommentarsfältet i alla fall t.ex "Älskar kommentarer, men svara helst på min kommentar hos dig i din blogg!" eller något. Har märkt att jag ibland inte kommenterar som jag vill p.g.a att jag funderar på om bloggaren ska skriva något om det i min blogg sen. Inte vill jag hålla på och censurera heller.

Grekland nu said...

Visst är det lika roligt varje gång det kommer en kommentar! För även om jag inbillar mej att jag skriver för min egen del så blir jag nästan lite besviken de gånger ett inlägg knappt får en enda kommentar, jag börjar fundera på vad som är fel...Och självklart försöker jag svara på alla kommentarer, även om det kan dröja en dag eller två ibland. Och jag svarar i min egen blogg.

Anonymous said...

Hej Eva,jag tycker du har alldeles rätt i det du skriver om kommentarer och bloggar.. Min uppfattning är att så funkar de mest framgångsrika bloggarna...
nina

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Hej!! Jag besöker många bloggar o skrive alltid en kommentar hos de jag är inne hos.
Frågar oxå endel, men får sällansvar. Jag kommenterar inte alla kommentarer jag får, men hälsar alltid nya följare välkommen o svarar alltid på den blogg som ev frågar mig nåt.

Ha en bra dag, klem Anna

Eva in Athens, Greece said...

Ingabritt: Visst är det så att man undrar om det var ett dåligt inlägg om man inte får en enda kommentar eller väldigt få...men ibland finns det kanske inte så mycket att säga om det man skriver och ibland kan det ju vara att det krånglat och det inte gått att skicka kommentarer...?! Vi kan ju skylla på det senaste när det händer...:)


Nina: Haha, nyckeln till framgång alltså?!


Anna: Låter perfekt som du gör tycker jag!

Min plats i solen said...

Hej Eva!

Nu har jag suttit här och läst ditt inlägg och alla kommentarer och visst är det ett ämne som engagerar bloggare. Det är också ett ämne som kan ha flera olika infallsvinklar och jag tror att det är viktigt att försöka ha en förståelse för att vi alla lever olika liv, bloggar av olika anledningar och har olika mängd tid att spendera framför datorn och att var och en gör så gott den kan efter sina förutsättningar. Och kanske ta bloggandet för vad det är - en kul grej.

Själv besvarade jag varenda kommentar jag fick i min egen blogg då jag började blogga. Jag gillade den kommunikationen och kände att det var rätt väg för mig. Men som du vet tog jag i somras det svåra beslutet att sluta besvara kommntarer i min egen blogg av den enkla anledningen att det höll på att knäcka mig fullständigt. Då jag började blogga fick jag kanske 3-4 kommentarer på ett inlägg och besökte bara några få bloggar. Tiden räckte till. Idag får jag 2o,30,40 osv kommentarer på en del inlägg och att besvara alla innebar att jag ägnade en halv dag åt att besvara och skriva ett inlägg. Besöka er alla fanns det ingen tid över för. Det var tyvärr inte hållbart och jag mådde inte bra av det ständiga dåliga samvetet. Jag valde mellan att sluta blogga helt eller att sluta besvara kommentarer och istället kunna besöka er och skriva kommentarer hos er. Det var ett svårt beslut men det enda rätta för mig men det betyder inte att jag bryr mig mindre om mina läsare nu än tidigare.

Att blogga ska vara roligt och inte något som skuldbelägger eller ger ångest. För mig är bloggvärlden en plats där vi lyfter varandra, stöttar och har förståelse för att vi alla lever olika liv men att vi gör så gott vi kan och är good enough.

Tack för ett intressant inlägg!

Kram Lotta

Eva in Athens, Greece said...

Hej igen kära Lotta!
Visst är det så, jag håller absolut med dig. Ändå blir det trist nog så att man får lite dåligt samvete ibland...jag skulle t.ex vilja hälsa på er alla lite oftare, men tiden räcker inte riktigt till. Egentligen var inlägget menat att vara mest om VAR man svarar på kommentarer och alla tycker givetvis inte lika, så nu har jag lagt till ett litet meddelande här ovanför kommentarsfältet.
Tänkte faktiskt på dig då jag skrev det andra lilla stycket i inlägget, för givetvis förstår jag att det tar jättemycket tid att svara när man får så många kommentarer som du - har fått känna av det själv efter det här inlägget... Efteråt har jag sett att du inte skrivit något ovanför kommentarsfältet, men jag har alltid känt mig så välkommen i din blogg och du är ju alltid så himla snäll och rar hur som helst. Men kanske det skulle vara bra om du skrev några rader i alla fall till nya besökare som dyker upp? (Ifall du vill skriva något där går du till inställningar, därefter kommentarer och där finns det en ruta där det står Kommentarsformulär för meddelande.)
Kram, kram

Eva in Athens, Greece said...

Lotta igen: Med det andra lilla stycket menar jag där det står "Jag kan förstå dem...o.s.v

Emma Tiger said...

Hej Eva! Jag tyckte det var väldigt kul att kika in i din blogg (har inte hunnit läsa allt, första gången var jag på jobbet o nu är jag så trött att ögonen går i kors....).

Jag håller med förgående talare om att kommentarer är en viktig del av bloggandet. Jag får dock inte jättemycket kommentarer och en och en annan är en elak kommentar (avundsjuka) men jag svarar alltid eller försöker iaf och då svarar jag i min egen blogg för bättre uppföljning.

Sen tittar jag alltid på mina besökares bloggare jag är alltså inte självupptagen :)

Tycker du har en väldigt fint designad blogg, som en hel hemsida är den dessutom! Kul att läsa om ditt liv utomlands också!

Eva in Athens, Greece said...

Tack så mycket, Emma Tiger, för den bauta-kommentaren("bauta" kanske man inte säger nu för tiden kanske, jättestor betyder det , eller jättelång i det här fallet...). Det var verkligen roligt, tack snälla!
Va' trist att få elaka kommentarer, men det är som du säger avundsjuka. Sådant är nog mer vanligt förekommande i yngre människors bloggar eller kanske i kändisars bloggar. Men som sagt, det är ju bara att skita i det.
Kramis!