Wednesday 6 April 2011

Τάβλι (távli)

Távli eller "Backgammon" är det mest populära sällskapsspelet i Grekland genom tiderna! Man ser mest karlar på kafeterior som sitter med det här spelet, men nu har även de yngre tjejerna börjat spela távli. Vi har förstås köpt in ett par távlin till Cheers cafe! Det finns knappast någon kafeteria i Grekland som inte kan låna ut ett távli till sina gäster! Det är utan tvekan ett MÅSTE! Våra spel är redan efter en dag flitigt använda!

Vår dotter Elina handlade spelen i Monasteraki efter lektionerna på högskolan igår. Det känns som om det här är så typiskt grekiskt att det är svårt att fatta att det spelas i andra länder! Dessutom har jag inget minne av att någonsin kommit i kontakt med Backgammon då jag växte upp. Tror jag får fixa en liten undersökning för er som bor i andra länder! (Se i högerspalten!)

Spelen är ganska stora (ca 25x50 cm) och snyggt gjorda, så det är en trevlig souvenir att ha med sig från Grekland tycker jag. De här kostade 16 euro/st p.g.a att spelmarkerna är lite finare. Det klassiska kostade 12 euro hos Herr Gounaris (Ifestou street 11). Nu vet jag inte hur de ser ut i t.ex Sverige och vad de kostar...

Det är ett enkelt spel som går snabbt att lära sig och dessutom går det ganska fort, så oftast spelas flera omgångar. Det spelas av två spelare som har 15 spelmarker vardera. Det gäller att först "samla in" sina marker geom tärningskast med 2 tärningar.

Távli eller Backgammon lär vara det äldsta sällskapsspelet som finns, från ca 2000 f.Kr.

Välkommen till vår facebooksida: Cheers cafe, och självklart till kafeterian för en fika och ett par omgångar tavli!

2 comments:

Tina said...

Har aldrig spelat Backgammon men visst fanns det i min omgivning när jag var ung. Man kunde se killar sitta och spela det krogar och kafeer... Och då tyckte man att dom var nördar *skrattar* För det var ju ett spel som gamla gubbar spelar. Tyckte man då, i sin ungdomliga dumhet....

Eva in Athens, Greece said...

Jasså, där ser man, inte bara i Grekland då som spelet är förknippat med karlar!