Saturday 9 April 2011

Minoerna uppfann datorn!


Läste en intressant artikel i tidningen "Ethnos". Den kretensiske forskaren Minás Tsikritzís har upptäckt att minoerna(3400 - 1100 f.Kr) på Kreta även var utmärkta astronomer och uppfann den manuella datorn!

Ett "ekerhjul" med yttre och inre cirklar från 1500-talet f.Kr, vilken hittades i byn Palaikastro nära Sitia 1898, har visat sig tillhandahålla prognoser och protokoll från sol- och månförmörkelser. Det var även solur och latitudberäknare. Forskaren berättar att ekerhjulet fungerar än idag och ger korrekt information!

Orginalet var gjort i sten, men många kopior tillverkades i koppar och i lera.

Vetenskapsmannen Tsikritzís håller även på att lösa mysteriet med skriften på den vackra och omtalade Festosdisken från ca 1700 f.Kr som hittades på Kreta i början på 1900-talet :

Jag har faktiskt guidat många gånger på det Arkeologiska muséet i Iraklion (eller Heraklion om ni föredrar det), där Festosdisken finns, för svenska turister (för hundra år sedan...) då jag jobbade för Atlasresor.

(- Ack ja, det var en härlig tid och det var då allting började! :))

2 comments:

Grekland nu said...

Jätteintressant! Man har ju också hittat den så kallade Antikythira-mekanismen som även den visar astronomiska data och en massa annat och den tror man är ca 2000 år gammal (har skrivit om det på bloggen tidigare, under "astronomi"), men det minoiska hjulet är ju ännu äldre. Måste visa det här för maken. Tänk vad fantastiskt duktiga de var på den tiden, utan att ha hjälp av allt det som vi har nuförtiden.

Eva in Athens, Greece said...

Antikythiramekanismen finns omnämnd i Ethnos-artikeln också, Ingabritt! Det är verkligen otroligt hur uppfinningsrik människan är och har varit under alla tider. Nu gäller det att alla smarta hjärnor koncentrerar sig på hur jorden ska bli en miljövänlig och välmående planet och hur vi kan stoppa svält och orättvisa...We can do it!