Sunday 18 May 2014

Kommun- & regionval ☼ Municipality & region elections

(Scroll down for English)

Idag har vi kommun- (325 kommuner)och regionval (13 regioner) här i Grekland 07.00-19.00, så jag har varit och röstat. Är inte grekisk medborgare, men jag får rösta - dock inte till regeringsval.

När jag flyttade till Grekland fick man inte ha 2 medborgarskap, så jag ansökte inte om grekiskt eftersom jag då inte kunde behålla mitt svenska. Nu har det visst ändrats igen. Måste kolla upp det för isåfall vill jag givetvis ha även grekiskt medborgarskap!

Nästa helg blir det omröstning för de flesta. För att bli vald borgmästare och prefekt (motsv. landshövding) måste man ha över 50 % av rösterna och det är ganska svårt. Vid omröstningen får man bara rösta på en av de två med flest röster från det första valet.

Samtidigt kommer vi att rösta till Europaparlamentet.

▲Vacker ung tjej med flera utanför skolan där jag röstade. 
▲Beautiful young girl and other people outside the school where I was voting.


Today we have elections for municipality (325 municipalities)and region (13 regions) 7 a.m - 7 p.m in Greece, so I have been voting. I don't have Greek citizenship, but I have the right to vote - not for the government though.

Next weekend we'll vote again for the same thing in most places, as to be selected you have to have more than 50% of the votes. 


That is rather difficult, so then there is a 2nd election, where you can only vote on one of the two which had the most votes. 

The same time we'll vote for the European parliament.

►A typical Greek classroom with the typical school desks, rearranged for the election. 

►En typiskt grekisk skolsal med de typiska skolbänkarna, omarrangerade för valet. Have a nice evening!☼
Ha en fin kväll!☼

Maybe of interest:
Short presentation of 32 political parties in Greece
Eva Kaili - Sexy Greek politician!
                                                                                                                                                                                                  
                  

2 comments:

Grekland nu said...

Ja, nu har även jag röstat. Det känns bra att få vara med och påverka på ett hörn. Visst kan du ha dubbelt medborgarskap nuförtiden! Men det är ändå inte lätt att bli grekisk medborgare visade det sej när jag försökte för några år sen. För det första måste man gå igenom en intervju där man ska testas på både språk och historia, dessutom kostade det nästan 1.500 euro!! Höll på att svimma och tog tillbaka min ansökan. Vet inte om det är samma sak nu, eller om reglerna ändrats, men EU har klagat flera gånger på Grekland att de tar ut en sån avgift för ansökan om medborgarskap. Så jag nöjer mej med att vara enbart svensk och att få rösta i kommunalvalen...

Unknown said...

@Ingabritt
Oj kära nån då, 1500 € är ju jättemycket pengar! Hoppas de ändrat på det nu annars får det minsann vara...:). Det fungerar så bra allting ändå faktiskt.
Tack för den informationen, Ingabritt!
Kram, kram