Saturday 1 December 2012

Sås av snöbollschampinjoner - eller kanske vit flugsvamp?!

Read in English: Edible mushroom or not?

Igår hittade jag några fina, vita svampar i parken.

Jag plockade dem och gjorde en god svampsås.

Jag mår inte alls bra nu.

Äsch, jag skojar bara, inte vågade jag plocka dem. Är inte bra på svampar. Är det snöbollschampinjoner eller vit flugsvamp?

Eller kanske något helt annat. Skivlingar med "strumpa" verkar det vara i alla fall, eller är det en s.k "ring" den har??? Ring eller strumpa är frågan... men det kan även vara en slida eller en volva! Eller kanske fjällkransar? Ack ja.


När jag ser bilden av Snöbollschampinjon på Svampguiden tycker jag verkligen att denna ser exakt likadan ut, speciellt på ovansidan. Men jag tror ändå att det är något annat.

Hur kan man någonsin känna sig säker?!

Pyttesmå brunlila svampar (eller vad är det egentligen? Inte matsvamp i alla fall - det begriper t.o.m jag), som jag fick syn på i en annan park.

Vågar ni plocka svamp? 


Jag tror jag håller mig till svamp som säljs i affärer(då kan man åtminstone skylla på någon annan om man dör...!) eller varför inte svamp som julgransprydnader? Dessa söta rosa och lila såg jag på Mad about Mushrooms.

Ha en fin helg och Καλό Μήνα!*

Giftiga svampar, Giftinformationscentralen
Läs mer om giftsvampar på Svampguiden
Recept på Lyxig Svampsås, Recepten.se
Hyllerester, fjällkransar, strumpa, slida eller volva, Svampguiden
Ring, Svampguiden
*Kalo Mina betyder Ha en bra månad!

12 comments:

anitaskreta said...

Gomorron o kalo mina! Nej inte vågar jag plocka svamp här. I sverige växte jag ju upp när svampskogar o vi var ute o plockade svamp ofta så jag tyckte jag kunde ganska mkt om svamp. Men här vet jag ingenting så jag håller mig till supermarketens svampar.

nina said...

Haha, det trodde jag säkert på..
NEJ, jag vågar inte plocka svamp,jag
har traumatisk upplevelse från
svamplektionerna i skolan.Vad jag
kommer ihåg är alla svamparna man
kunde DÖ om man råkade äta..

Steve said...

Skojare där! Jag blev orolig för ett ögonblick.

Marina said...

En bra grundregel när det gäller svamp är att aldrig plocka ljusa svampar med ljusa skivor och aldrig mörka svampar med mörka skivor, de är troligen giftiga och bör inte ätas! En champinjon har mörka skivor, så jag skulle nog inte testa den på bilden...

ღ ℬabbi said...

Champisar har brunrosa undersida och doftar mandel :)

Uffe said...

Nog för att jag har plockat mycket svamp i mina dar, men de där skulle jag inte testa. Däremot svart trumpet och den vanliga kantarellen är delikatesser, för att inte tala om murklor i olika former. Det gäller bara att ha en van plockare med sig i skogen under upplärningen och sedan ha en bra och tydlig bok hemma i hyllan. Sedan får du hitta dina egna ställen före någon annan gör det!

Men försiktighet och vaksamhet bör finnas med när det ska provas nya saker, det är trots all med livet som insats det nya testas.

Nu för tiden så plockar jag bara kantareller och champinjoner i butikernas grönsaksdiskar och det är vinst varje gång!
Burksvampar göre sig icke besvär i mitt kök.

I dag verkar det tyvärr inte som om det finns någon återväxt i svampplockarledet av ungdomar så vi är nog en utdöende art som kommer att sitta på hemmet och minnas... Det jag tycker om allra bäst är lukten i svampskogen på hösten. Bara den är värd promenaden. Jag har i alla fall plockat min sista svamp då det inte finns några terränggående "rullar".

Men som slut vill jag säga att: Ät mera svamp och ha den som krydda!

Gadden said...

Bra blogg, jag gillar den. Besök gärna min!

Znogge said...

Skulle inte drömma om att plocka svamp själv! Är usel på att känna igen dem så för min del blir det grönsaksdisken.

Så du bor i Aten! Vår yngsta dotter har bott i Kalamata ett halvår men har flyttat till Frankrike nu. I Kalamata fick jag verkligen en annan bild av Grekland än den som bjöds på Kreta i turistorterna...

Ha en fin dag!

Eva in Athens, Greece said...

@Anita
Jag kan inte komma ihåg att jag plockat svamp ens i Sverige en endaste gång. Bär däremot!

@Nina
Det är det som är så läskigt! Så lätt att ta fel och gör man det är det med livet som insats...! Som jag skrivit på den engelska delen av bloggen var det 11 personer som var nära döden efter att ha plockat och ätit svamp i Xanthi för någon månad sedan. Bara några dagar efter den händelsen var det 8 personer i Soufli som blev fruktansvärt sjuka efter att ha ätit svamp de själva plockat. Dessa personer var dock vana svampplockare och hade plockat samma svamp flera gånger tidigare och ätit! Mycket konstigt. I Kalifornien har 4 dött nu i november efter att ha ätit svampsoppa.

@Steve
:)

@Marina
Det låter som något som är lätt att komma ihåg, men själv skulle jag inte våga lita på det heller...

@Babbi
Mmm...

@Uffe
Vinst varje gång i grönsaksdiskarna, det gillar jag! Jag känner många människor som plockar svamp i Sverige, även yngre.

@Gadden
Tack, ska kika in hos dig jag med.

@Znogge
Spännande liv din dotter måste ha! Livet i städerna är verkligen annorlunda än ute på öarna.

Moi said...

Vågar inte plocka svampar! Inget för mig. Man vet aldrig, så tänker jag :)

Uffe said...

Vit flugsvamp har vita spotet medan champignjoner har svarta. Plocka en hatt och lägg den på ett vitt papper over natten. På morgonen ser du mönstret av sporerna på papperet. Är det mörkt, så är det inte vit flugsvamp.

Eva in Athens, Greece said...

@Moi
Precis som jag tänker...

@Uffe
Det var ett bra knep. Tack för tipset!