Saturday, 13 October 2012

Hersonissos historia, kortfattat!

Limani Hersonissos, som samhället vid havet egentligen heter (Λιμάνι betyder hamn), var bebott redan under den minoiska perioden (2600-1400 f.Kr).

Det nuvarande namnet av samhället har använts sedan 500-talet f.Kr på mynt och i skrivna texter (med ett antal variationer: Herronasos, Hersonasos, Herronissos, Hersonisos).

Under den hellenistiska perioden (323-67 f.Kr) samt den romanska perioden (67-323 e.Kr) var Hersonissos en hamnstad, hamnen till staden Lyctus eller Lyttos. Lyctus var beläget mellan Kastelli och Gouves och var en mäktig stad under den tiden. Lyctus finns omnämnd i Illiaden.
Efterlämningar av den storslagna akvedukten (vid sidan om vägen till Potamies) som bistod Hersonissos med färskvatten.

2000 år gamla ruiner av den forntida teatern i Hersonissos. (Mittemot Apollo apartments på vägen mot Creta Maris.)

Del av den vackra källfontänen Sarakino som finns på strandpromenaden i Hersonissos.

Akvedukten, hamnen, den antika teatern samt den imponerande källfontänen "Sarakino" med mångfärgad mosaik är alla från den romanska perioden.

Under de tidiga kristna åren blev Hersonissos en av Kretas viktigaste städer, likvärdig med Knossos och Gortys och mer betydelsefull än Lyttos p.g.a sitt fördelaktiga läge.

I slutet av 500-talet orsakade en stor jordbävning följd av en tidvåg stor skada på Kretas nordkust. Man byggde nytt, men inte lika glamoröst som tidigare.

Pirater började sina sjöattacker och plundringar på 700-talet, vilket ledde till övergivandet av många bosättningar vid kusten. Man flyttade en liten bit upp i bergen ("Gamla Hersonissos", Piskopiano, Koutouloufari) där man inte kunde överraskas lika lätt av sjöfarande banditer.

Efterlämningar av den kristna basilikan från 500-talet uppe på Kastri-klippan, ovanför den lilla Agia Paraskevikyrkan i hamnen. Basilikan var en av Kretas största; 51,70x21,70 m.

Från slutet av 700-talet och framåt har inga arkeologiska fynd påträffats. Hersonissos blev inte bebott igen förrän i början av 1930-talet.

De senare årens invånarantal i Hersonissos:
1928   -
1940      339
1951      442
1961      448
1971      465
1981   2.183
1991   2.638
2001   2.981
2011   6.871

De första hotellen byggdes i början av 1970-talet; Nora (numera Eri Beach) byggdes 1972 och Creta Maris 1975.


Källor:
Boken "Hersonissos" utgiven av kommunen.
Folkräkningen, Hellenic Statistical Authority

Kanske av intresse:
Tidskriften Vatten: Om det antika Greklands vattenförsörjning
Invånarantal Grekland och dess kommuner 2011

Relaterade inlägg:
Lilla båthamnen, Kastriklippan och "Heliga Fredag"!
Operation dörrknackning - folkräkning i Grekland

7 comments:

Marina said...

Spännande! Alltid kul med lite mer om olika platser - tack!

Anna Karin said...

Tack för informationen.... tänker att kanske är det för att alla dessa historiska märken...visas än i dag, som gör att människor älskar Grekland..i alla fall en del av av det... Nu drar jag till Stockholm, kuligheter väntar där:) Kram, trevlig helg!

Uffe said...

Tack Eva. Detta är det som gör Kreta så fantastiskt. Var man än vandrar på ön så känns historiens vingslag. Kreta och det forntida Egypten hör som samman på något sätt och är för mig civilisationens vagga. Jag har ett stort intresse för historia och om hur det var förr i tiden. Då våra mänskliga behov är samma idag. Mat, värme och skydd. Det går lika bra att leva i bergen på Kreta som att bo i min lilla fina lägenhet i Öjebyn. Det är bara lite omständigare, men människan är av naturen bekväm...

Moi said...

Historien har alltid något intressant att berätta!

Steve said...

En av storheterna med Grekland, att ständigt förnimma historiens vingslag .

Elzie said...

Tack för historielektionen! Jag bara älskar sånt här. Önskar att jag läst till arkeolog när jag var yngre, det hade varit ett jobb för mig det!
Hoppas du har en fin kväll.
Kram Elzie

Eva in Athens, Greece said...

@Marina
Tack Marina!

@Anna Karin
Säkert bidrar även det...
Kul med besök i storstaden!

@Uffe
Tack ska du ha! Jag tycker oxå att det är väldigt intressant med historia. Önskar jag kunde komma ihåg allt jag läst... Hade skrivit detta till en informationspärm vi hade på hotellet samt till Svenska föreningen på Kretas tidning "Kreti och Pleti" för flera år sedan och har länge tänkt att jag skulle sätta in det här i bloggen, men detta är en avkortad version.

@Moi
Tack! Verkligen sant.

@Steve
Så sant som det är sagt även det!

@Elzie
Tack Elzie! Man skulle önska att man som ung vetat vad man skulle komma att bli intresserad av...!