Thursday 19 April 2012

Några VÄLDIGT speciella påsktraditioner i Grekland...!

Read this in English: Some very special Greek Easter traditions!

Ja, det finns en del seder som onekligen är mycket speciella här i landet...!

I byn Vrontados på ön Chios är det varje år raket-krig(rouketopolemos)med tusentals raketer som skjuts  mellan två "rivaliserande" kyrkor! Kyrkorna ligger på 400 m avstånd från varandra och det hela går ut på att försöka hitta av klocktornet på den andra kyrkan. Dagen efter räknar man vilken kyrka som haft mest träffar, men de kan aldrig komma överens om vem som vunnit! Det bestäms att vinnaren ska utses året därpå...

Rocketwar.com
I staden Korfu Korfu kastar man ned vattenfyllda krukor/kannor/pitharia från balkongerna på torget Liston!

Detta sker på påskaftonens förmiddag och i och med det hoppas man bli av med all ev olycka. Att ta med sig en skärva hem är lyckobringande.
På nedre torget (Bellou-Dimokratias) i Agrinio (Αγρίνιο) har man uppvisning varje långfredag, efter sorgeprocessionen, med hemmagjorda explosiva rör som man håller i händerna!

Man började med detta under den turkiska ockupationen för att hålla muslimerna borta under sorgeprocessionen.

Easter in Agrinio: the custom of Chalkounia
About Chalkonia at Wikipedia: Χαλκούνια, in Greek only.
Bild från Κ.Α.Π.Α
I Leonidio i Arkadien (Peloponnesos)släpper man upp hundratals varmluftsballonger vid varje kyrka påskaftonsnatten efter uppståndelsen.

Så gott som varje familj tillverkar sin egen luftballong av träpinnar och papper. Traditionen finns sedan slutet av 1800-talet. Man tror att hemvändande sjömän sett det någonstans i Asien och fört med sig seden hem. (Någon som sett detta någonstans ute i världen?) Måste vara väldigt speciellt att uppleva detta!


Πάσχα στο Λεωνίδιο
Relaterade inlägg:
Vårt påskpynt!
Den Grekiska Påsken (lite generellt samt om skärtorsdag)
Den Grekiska Påsken, fortsättning! (långfredag till påsksöndag)
Röda ska påskäggen vara i Grekland
Påsk-shopping till gudbarnet!

7 comments:

Uhanna said...

Jag skrattade så jag grät över raketkriget. Det tog påsken till nya nivåer för min del.

Angående de små ljus-ballongerna så vet jag att de är någonting de gör i Thailand när de firar en speciell högtid. Då släpps även båtar ut på havet. Kan återkomma mer om det, lite sent att ringa syrrans sambo nu ;)

Marina said...

Jättekul läsning! Visst är det kul med alla mer eller mindre mysko traditioner som finns världen över. När det gäller varmluftsballongerna så är det verkligen vackert när himlen fylls av dom. Jag har sett det både i Thailand och Malaysia och jag skulle tro att är det något som förekommer i hela Asien. I Thailand kallade de dem för "Lucky balloons".

Äventyret framtiden said...

Intressant och roligt med raketkriget och allt det andra också. En rolig sak som säkert är extra bra nu med tanke på allt krisande i Grekland.
Erkänner att jag spontant förvånades över raketerna..hos oss är de dyra.
Papperslyktor kommer mera och mera här under nyårsfirandet, fastän EU har kommit med något påbud om att de är brandfarliga. De är tysta, vackra och mycket billigare än raketer.
Ha en fin torsdag!

Kram
Karin

anneli said...

Uppvisningar med såna rör har det här i Kalamata trakterna också. Tycker det ser ganska läskigt ut!
Vi skjuter också upp pappers luftballonger vid nyår här, det är mysigt.
Kram och en god torsdag!

Snäckskalsdalen. said...

Vilka traditioner, häftigt att skjuta på kyrkorna....och roligt att dom aldrig kan enas om vem som vunnit!
Vattnet både kul och bra, att kasta bort bekymren, förträffligt.
Jaa, i det gamla landet har vi inte mycket till traditioner om man jämför.
Dom där ljuslyktorna såg jag första gången i reportage efter tsunamin i Thailand...
Agneta kram

Fru Venus said...

Låter härligt, galet, roligt miljöförstörande! :-)
PS. Mannen har läst dig på Kalimera ganska länge DS.

Eva in Athens, Greece said...

Uhanna: Det är verkligen hur tokigt som helst!

Marina: Vet du om det förekommer vid någon speciell högtid eller vid speciella tillfällen? Fint namn, Lyckliga ballonger...

Karin: Ja, nu verkar det ju som om de tillverkar dem själva, men det kostar säkert en hel del ändå. Papperslyktorna är verkligen fina, men klart att bra för miljön är de ju inte...

Anneli: Jag såg det, men undrar om det kanske är en annan typ av rör. Åtminstone såg det väldigt rökigt ut på alla bilder jag hittade på nätet. Hur som helst vill jag inte se sådana uppvisningar...jag tycker precis som du att det är läskigt. Jag skulle vara rädd att det skulle hända en olycka hela tiden.

Agneta: Thailand kanske är ursprungslandet då. Å andra sidan är det kanske det vanligaste resmålet i Asien för svenskar. Skickade de upp sådana efter olyckan tro, för att hedra de döda, som "en tyst minut"...fint...

Fru Venus: Jaa! Synd förstås att det inte alls är bra för miljön. Förhoppningsvis kommer någon på hur man kan göra alla dessa traditioner på ett miljövänligare och säkrare sätt!
Kul att din man sett något jag skrivit på Kalimera! Brukar hälsa på i de tre bloggarna från Grekland(som finns i min lista över "Alla bloggar från Grekland")ibland och skriva någon kommentar till deras inlägg.


Kram till er alla! Ha en fin helg!
♥♥♥