Thursday 9 February 2012

Felaktiga krisåtgärder i Grekland

Förstår inte vad som pågår faktiskt.  Grekiska krisförhandlingar med nya åtstramningspaket...(SvD). Är det inte så att alla åtgärder som genomförs här i landet är exakt så som man ska göra om man vill att det ska gå käpprätt åt skogen? Inte ens kortsiktigt funkar det eftersom allt omedelbart får en negativ effekt på landets ekonomi. När staten höjer skatter, momser och avgifter för ett folk som redan är nere på knäna innebär det att de istället får in ännu mindre än tidigare. Företag slår igen och det blir ännu fler arbetslösa. Om privatpersoner lyckas betala vad de är skyldiga har de inga pengar att handla något annat för, vilket räcker för att ytterligare företag ska slå igen.
Det är just därför ingen kan se något resultat av alla åtgärder som införs här i landet. Eller har jag missat något?

Om det ska kunna vända måste väl istället skatter och momser sänkas?!  Räntorna på banklån måste sänkas så att de som vill investera kan göra det. Nu går det inte ens att få lån på bankerna (men nog gör de reklam för kreditkort med svindyra räntor på TV).

En annan mycket underlig sak är priserna i livsmedelsaffärerna här. Hur kommer det sig att nästan allt är dyrare här än i andra länder? Antagligen priskarteller så det dånar om det. Vid flera tillfällen har man t.o.m upptäckt att grekiska produkter är billigare i utlandet! Varför tar staten inte itu med detta? Inte ens nu när folk inte har några pengar har priserna på matvaror sänkts. Detta har effekt på hela landets ekonomi.

Nu är mötet på drygt 7 timmar avslutat på Megaro Maximo som byggnaden heter där premiärministerns kontor ligger. Det ska bli sänkta löner och pensioner bl.a.  De vill inte gå under 300 euro i månaden säger de...Jag förmodar att det inte är deras egna löner de talar om...

Detta måste ju definitivt vara under existensminium. De kan väl sänka de höga pensionerna istället rejält och låta de som har låg behålla sin, detsamma med lönerna.

Nej, nu måste jag verkligen knoppa in! Natti, natti!

P.S Ordet ekonomi är grekiskt, visste ni det?! :)

7 comments:

Marina said...

Att ordet ekonomi kommer från grekiskan var ju faktiskt lite dråpligt mitt i allt elände! Jag erkänner att lite dåligt insatt i det hela är jag, men så mycket har jag fårstått att det är riktigt illa - hoppas verkligen det löser sig på något sätt...och det är väl där som i alla andra länder med ekonomiska problem - det sista som man rör är de egna pensionerna och lönerna...

Grekland nu said...

Du har SÅ rätt. HUR ska man kunna få igång produktion och konsumtion på det här sättet?? Det är verkligen fullständigt obegripligt det som sker, obegripligt men MYCKET kännbart! (för oss "vanliga" i alla fall).

Semester & Mat said...

Ännu ett exempel på att folk bara tänker så långt näsan räcker, om ens det i det här fallet.
Tycker det är så tråkigt att läsa om hur Grekland förfaller, ett land som är underbart att semestra i med sin vackra natur och alla dessa trevliga människor.

Kram

Anonymous said...

Ja, man vill bara ge upp, när man ser vanstyret, var finns nationalekonomerna? Inte i Grekland i alla fall, eller snarare, dom kanske finns men har inget att säga till om. Fattar inte att dom inte vågar ta i där det skulle ha effekt, finns det någon form av maffia i Grekland också eller är det bara fråga om mygel "herrarna" emellan?
Hela EU verkar f.ö. som en stor lekstuga, så länge dom får sina feta arvoden och ersättningar ger dom blanka den i vilka som ska betala! Ursäkta gnället, men man blir så himla trött på velandet.
h. Inga-Britt

Uffe said...

Jag skriver inte så mycket och ofta längre, men nu gör jag ett undantag.

Jag har en djup oro över mitt andra hemland vilket jag tvingades lämna 2007 och därefter sett den nedåtgående spiralens snabbare och djupare nedgång.
- När är botten nådd?
- Vid 500€ i minimilön?
- Eller varför inte 250€ när det ändå är på G?
Är Grekland Europas blivande Bangladesh?
Eller rent av en filial till Indien?

Det finns två val att göra för Grekland: Det ena är pest och det andra kolera!

Jag skulle nog välja koleran då pesten låter råttorna (politikerna) leva vidare medan befolkningen går under. Koleran drabbar alla på ett mera jämlikt sätt.
Demokratin har tydligen satts ur spel i Grekland då det just nu bara handlar om att rädda Trojkans pengar och inte den grekiska befolkningen.

Greklands befolkning får betala andras profit med risk för sina egna liv. De styrande undantagna naturligtvis. Som ett lysande exempel står den införda extraordinära fastighetsskatten. Vilken indrives av DEI då alla är beroende av el. Ett fult trix från de styrandes sida i sin vilja att påvisa resultat inför Trojkan. Var i konstitutionen står det att DEI är ombud och verksällande organ för skatteverket?

Det mest hederssamma avslutet just nu är ett utträde ur Eurozonen och ett återinförande av den egna valutan!
Då visar regeringen upp ett beslutsfattande och en handlingskraft med vilja att börja om. Inte utöva konstgjord andning till 2025.

Grekland uppvisar nu ett tydligt tvåklass samhälle. De som har(ett fåtal) och de som inte har(flertalet). Jag försvarar inte korruptionen utan den ska utrotas. Den finns från lägsta till högsta nivå. Där har jag egna erfarenheter av den så jag vet att den existerar till fullo.

Jag åker inte till Grekland(Kriti) på semester, jag åker hem.

//Uffe

Fru Venus said...

Min gubbe jobbar med ekonomi på hög nivå - han säger att det är "kört" för Grekland!? Är det så illa?

Eva in Athens, Greece said...

Marina: Dråpligt är det allt!

Ingabritt: Ja, som sagt, det är helt vansinnigt vad som pågår.

Caroline: Visst är det trist, men jag tror och hoppas att vi kommer igen inom ett par år...(?!)

Inga-Britt: Håller med dig! Inte verkar det finnas några ekonomer vare sig här i landet eller i EU. Om de vill ha igen sina lånade pengar borde de inte komma med dessa krav eftersom de kraven bara kör landet ännu mer i botten. Några smarta råd och krav kan de tydligen inte komma fram till. Hela EU kommer att sluta på samma sätt, det är ju tydligt, eftersom de inte har kunskaper om hur man handskas med sådana här problem.
Maffia finns inte här, men mygel är vanligt.

Uffe: Tack för din jättelånga kommentar! Så sant som det är sagt att Greklands "vanliga" befolkning får betala andras profit och de styrandes okunnighet och slarv. Men jag vill ändå vara positiv och hoppas på en lösning som håller i längden.
Kul att du betraktar även Kreta som ditt hem, och det verkar som om du kanske redan bokat en resa ner igen?
Ha en fin helg, och håll tummarna för ditt andra hemland!

Fru Venus: Ja, det är han ju inte ensam om att tycka tyvärr. Vi får väl se vad som händer.