Monday 6 February 2012

Fem kilo bortslopas!

Regnar nu igen...inget vidare kul. Just när sonen skulle på fotbollen och jag skulle gå ut med hunden satte det igång.

Idag har jag lagat rätten Briam, det är en klar favorit, nyttig till 100 % - perfekt när man vill gå ner i vikt som jag nu. 5 kg ska bort! Men hur sjukt är detta, nu hittar jag inte receptet på bloggen?!!! Har jag inte satt in det, verkar ju inte klokt, fattar noll! Får återkomma i saken...måste sy gardiner nu! :)

Spöregnar ute nu med blixt och dunder, men jag sätter in en bild på en parkbänk och en bild på en fikonkaktus!
Ha det fint!

P.S Svarar på era kommentarer senare, känner mig lite stressad just nu. Kram!

12 comments:

anneli said...

Samma här! Minst 5kg måste bort.
mmmm briam är så gott och enkelt!
Ha en fortsatt god måndag!

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Åh ja, den som ändå bara hade haft 5 kg o ta bort c",)

Hoppas du hittar rätten du letar efter!

klem Anna

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Har regnat här idag med, men lyckades matcha mina promenader med vovven prefekt i uppehållen :) ska ut om en stund igen så hoppas det inte hinne börja innan dess.

Åh får gärna lägga ut recept på Briam om du har nått bra. Hade varit kul att testa på det :)

Cheeky Malin said...

Ja, här är jag igång sedan en vecka tillbaka. Att de där trivselkilona envisas med att komma tillbaka? ;)

Ha en fin regnig kväll och hoppas måltiden smakar!

/Cheeky Malin

Snäckskalsdalen. said...

Briam - du måste hitta det receptet för det är väl inte Norska Rigshospitalets kålsoppa? Men den är god!
Kram

ღ ℬabbi said...

Vad är Briam? Grekisk rätt? Här är det snö och svinkallt..vet inte vilket väder som är bäst, ditt eller mitt. Kramen

Steve said...

Ditt Briam-recept har jag förstås sparat i min receptmapp så här kommer det.
Tue, June 08, 2010
Nu ska ni få receptet på en jättegod och nyttig grönsaks-ugnsrätt, Briam!

Tillagningstid: 40 min, ugnstid: ca 2 tim.

Aubergine (3 medelstora)
Zucchini (7-8 medelstora)
Morot (2 stora, mycket tunna skivor)
Paprika (2 st, gärna 1 gul + 1 röd)
Blomkål (1 liten)
Broccoli (1 liten)
Potatis (5 medelstora skurna i små bitar)

Att beskriva storleken sådär är visserligen lite vanskligt! T.ex så väger 5 medelstora potatisar här ca 800 gram...

Nåväl, skär grönsakerna i ganska stora bitar och lägg i en stor ugnsform;


Häll därefter på:
1,5 dl olivolja
2 dl vatten
1 burk tomatkross, 400 g
passerade tomater, ca 2 dl
salt 2½ tsk, peppar 2 krm, oregano 1½ tsk
1 vitlöksklyfta, pressad


Blanda och rör om. Sätt in i ugnen på 200 grader (top+bottom heat, ej circotherm - just den här rätten blir inte lika bra då, har provat!) i ca 2 timmar. Tag ut och rör om ett par ggr under tiden. Täck ev med aluminiumfolie sista halvtimmen.

Det här är en typisk grekisk maträtt som dock inte brukar innehålla blomkål och broccoli. Man serverar Briam med fetaost, men vi brukar ha lättyoughurt naturell (nu vet jag inte hur det blir med det i Sverige, den svenska youghurten är ju flytande medan youghurt här är liksom kompakt. Kanske Crème Fraiche?) till, och färskt bröd.


(Den här rätten passar oxå perfekt att serveras tillsammans med stekt fläskfilé.)

Jag har fyllt en ugnsform på 35 x 40 cm drygt med grönsaker. Det blir väl ca 7 portioner (ej personer). Kom ihåg att ta mindre vätska oxå med mindre grönsaker

alexia said...

tack så jättemycket!!

här har det regnat hela morgonen. inte särskilt kul eftersom det är apergia och bussarna inte gick. så det blev 25 minuters promenad till skolan i SPÖREGN! Värt att tillägga är att det blåste som tusan så mitt paraply gick sönder. perfekt morgon! :)

Anki said...

Eva! Det roliga med att du skriver om just Briam är att när jag letade runt efter ett recept på en rätt för något år sedan var det just rätten Briam och din blogg jag hittade och just därför följer jag din blogg efter det. =) Kram

Anonymous said...

Alltid svårt att bli av med de sista få kilona.
Jag har över 30kg att gå ner. Känner att det är himla svårt att komma igång och hålla det igång varje dag.
Så om du hittar receptet får du gärna lägga ut det på din blogg. =o)
kram

Elzie said...

Hyggliga bloggkompisar du har Eva som hjälper dig med receptet, haha. Såg smarrigt ut så jag tror nog jag ska laga till det.
Här är helt annorlunda vill jag lova. Inget regn, inget gräs. Däremot -20 grader (igår!) och snö så det räcker till. Nu vill jag bli av med det så man kan gå som folk!!
Hoppas du har en fin dag.
Kram Elzie

Eva in Athens, Greece said...

Tack snälla ni för era kommentarer och speciellt till Steve som hade receptet! Har hittat det själv nu på bloggen, men konstigt nog kommer det inte fram med sökrutan. Har märkt det några andra gånger också.

Tänk oxå att jag fått en läsare p.g.a Briam...Kul, Anki!

Norska rigshospitalets kålsoppa låter som något verkligt bra för att gå ned i vikt, Agneta!

Babbi, ja det är en grekisk ugnsrätt med grönsaker och potatis.

Tinefis, Anneli och Anna...jag vet inte vad vi skulle kunna hitta på för att peppa varandra?!