Monday 25 July 2011

Cicada - Τζιτζίκι

Read this post in English: Cicada - Τζιτζίκι
 
Så här ser den ut...cicadan som är så högljudd i Grekland. Τζιτζίκι (Tzitzíki) heter insekten här. Ibland kan man nästan bli galen på deras ljud!

Det är hannarna som "sjunger" så vackert (ironiskt!) för att locka till sig honorna. En del arter kan komma upp till 120 decibel (smärttröskel)! Man kan faktiskt bli döv om en cicada skulle sjunga rätt in i örat. Hannarna stänger av sin egen hörsel medan de sjunger, de rackarna!!!

De är nästan omöjliga att upptäcka eftersom de oftast helt smälter in i omgivningen, åtminstone i tät vegetation. Har även märkt att de oftast tystnar när man kommer gående, men de kan inte hålla tyst så länge...

Man kan tydligen äta cicador - det har förekommit i många länder och i norra Kina är friterade cicador en delikatess. Det kanske man borde prova, så att man får lite lugn och ro omkring sig...!Kanske av intresse: 
Citronfjäril - vackert gul fjäril
Bärfis - Βρομούσα
Hoppspindel!

Prickiga Lilla Gubben... Allergisk mot mygg!
Sprutgurka och färggrann nyckelpiga!
MONSTERspindel - spindel med metalliknande ansiktsmask... (Ja, kolla får ni se)
Riktigt läskig spindel! Jättestor!12 comments:

Marina said...

Förstår precis, vi har rätt gott om denna varelse i Singapore också! Men fritera...kan inte vara mycket mat på den...!

Tina said...

Vi hade ett hotell här som hette Cikada... hade inte en tanke på att namnet kunde härröra från ett så ljudligt djur.. ;o))

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Bilden på flaggorna är tagen utanför OTE tornet här i Thessaloniki om jag kommer ihåg rätt.

Steve said...

Cikadornas sång, det är Grekland som jag minns det. Som tillfällig besökare upplevde jag det aldrig som störande, enbart charmigt och ett självklart inslag i vistelsen.

Monica P said...

Jag gillar dem. Det sägs att ju tidigare de sätter igång på morgonen desto hetare blir den dagen.

The King of ....... said...

Här fanns det en till liten film, kanske en annan art än de i Hellas. Kan någon kontrollera
om klickningen han gör funkar i Hellas?
http://www.youtube.com/watch?v=tjLiWy2nT7U&feature=player_embedded#at=25

Ölandsvindar said...

En varm kväll satt jag i parken utanför ett slott i Italien och lyssnade till cikadorna. Så häftigt! Men visst kan det bli störande med ljud som aldrig upphör. Vi har lite ovanliga syrsor här på Öland och de börjar snart sitt enformiga filande.
Kram
Kerstin

Olivodlaren said...

Just nu har de "Cikadårornas X-factory tävling" på min gård och jo, det är högljutt här. Av mej får dom inte många poäng...

Eva in Athens, Greece said...

Hejsan Hoppsan på er alla!

Marina: Det blir väl små munsbitar...

Tina: Där ser man!

Linda: Aha

Steve: Jag kan också tycka det är trevligt om det är lagom, men ofta blir det så mycket och högljutt att det är väldigt störande. När vi har fönstren öppna hörs det hela tiden eftersom vi har en liten trädgård...

Monica: Kul, kan det stämma tro? Måste kollas - problemet är väl att jag inte är uppe i ottan nu...

The King of...: Ska kolla.

Ölandsvindar: Trevligt minne! Nästa gång får det bli någonstans i Grekland då! :) - så ni har syrsor som underhåller på Öland...

Marina, olivodlaren: Haha, kan jag verkligen tänka mig!...:)

Eva in Athens, Greece said...

Hej igen The King of...! Intressant film. Jag hade läst om dessa cikador med 17 års livscykel på wikipedia (engelska versionen). Det är en annan art precis som du säger. Testade i alla fall om knäppningen med fingrarna funkade på de grekiska hannarna, men det gjorde det inte. Jag har heller aldrig hört honorna här åstadkomma detta klickljud. Det var ju synd - hade varit ett perfekt sätt att enkelt samla ihop cikador och fritera dem...(!)

Linda/Candygirl said...

Nu är vi tillbaka i Sverige igen.

Jag gillar dessa syrsor. Det liksom hör till Grekland till mig.Jag blir lugn av ljudet. har bara lyckas fota en sån en eller ett par gånger Dom är - som du säger - svåra att hitta eftersom dom blir tysta när man går förbi ju!

Eva in Athens, Greece said...

Hej Linda! Visst hör det till när man är i Grekland. Skulle ju vara väldigt konstigt om det var helt tyst...men lite lägre ljudnivå vore inte helt fel...lite lite bara, snälla...