Tuesday 19 April 2011

Bildplats på Blogger(Picasa webbalbum)

Med anledning av det jag skrev i ett tidigare inlägg om att mitt bildutrymme är slut här på Blogger kommer här lite information. Jag är som sagt ingen specialist(född i fel generation skyller jag på...), men man får ju försöka ta reda på olika grejer när man får problem. I början satte jag bara in fotonen som de var här på bloggen. Visste inte att man bara får ett visst kostnadsfritt lagringsutrymme för fotografier och videos, närmare bestämt 1 GB. Eftersom jag satte in många foton, i originalstorlek dessutom, blev mitt bildutrymme fullt ganska snabbt.
Såhär ser ett foto ut här på Blogger i originalstorlek:

Då bildutrymmet blev fullt gick det inte att sätta in fler bilder eller så försvann de mer eller mindre från bloggen. Fick även meddelanden om att jag måste köpa mer utrymme. Det kostar 5 dollar per år att få ett utrymme på 20 GB. Det skulle jag gärna betala för att slippa hålla på och knåpa och knepa för att få in bilderna. Problemet var HUR jag skulle betala...jag är nämligen ganska skraj för att betala med kreditkort på nätet, så dagarna gick. Paypal kan man inte betala med, vad jag kan förstå. Bestämde mig för att skaffa ett kort, utan kredit, för betalningar på internet. Tänkte sätta in lite pengar  på det, så man inte skulle kunna bli snuvad på några större summor, om man nu skulle ha otur. Det blev inte gjort, är ju så jobbigt att gå på banken oxå...

Under tiden minskade jag först på flera bilder för att kunna sätta in nya på bloggen.  Valde slumpmässigt att förminska dem till 35 % av den ursprungliga storleken. Såhär blev det:

Det kom hela tiden meddelanden om att jag måste köpa mer utrymme. Till slut gav de upp med mig, eller om de precis då ändrade rutinerna, och det kom ett meddelande om att bilderna automatiskt skulle minskas till under 800x800 bildpunkter och därmed få tas med gratis. Det skedde dock inte, men om man minskar bildstorleken själv till under 800x800 bildpunkter får man sätta in dem gratis(d.v.s de räknas inte in i ens tilldelade lagringsutrymme), likaså alla videos som är under 15 minuter.  Såhär blir bilden då:

Det blir ju en kvalitetsförsämring. Titta på kycklingens fjun. Men det får duga! (Minska den högsta siffran på bildens storlek till 800.)

Kanske av intresse:
Extrasidor eller kanske några av dina etiketter överst i bloggen?

Fixa extra sidor på Blogger
Kommentarsfält på Bloggers fristående sidor
Blogg på två språk eller fler - Tvåspråkig blogg
Minska bilder på Bloggers blogg
Fixa svarta hjärtan och andra symboler med tangentbordet?
Alla svenska bloggregister! (Registrera din blogg och få bättre placering på Googles söklistor!)

6 comments:

Tina said...

Nu måste jag erkänna att jag fattar nada.....

Men så har jag inte Picasa... Eller kanske det inte spelar nån roll..?

Men hur som haver, bör jag börja oroa mej för någonting...? För jag är lite åt idiothållet när det kommer till datorer och fotografering. (Eller egentligen ganska mycket.. *ler*)

Eva in Athens, Greece said...

Hej Tina! Eftersom du har din blogg på Blogger så har du Picasa webbalbum även om du inte vet om det! När du lägger upp bilder på bloggen så hamnar de även i webbalbumet och därmed finns de ute i omlopp på nätet. Leta bilder på våren så kommer solen du hade en bild på upp, eller leta bilder med sökorden tinas stuga så kommer massor av dina bilder upp. När man förstorar en bild på din blogg syns Picasas lilla runda symbol med olika färger uppe i det nya fönstret som öppnas. Du kan kolla ditt album genom att klicka på Mitt Konto och därefter Picasa webbalbum. Du kan börja att bearbeta bilderna nu innan du sätter in dom - är ju lite kul oxå - eller så väntar du tills det är fullt och bearbetar dem då, men då är det minsann inte lika kul. Då känner man sig ganska irriterad kan jag lova...
Kram och lycka till!

Anonymous said...

Hej Eva! Tack för kommentaren om mina bilder och märka dem med mitt bloggnamn. Har givetvis tänkt göra det men det är så pilligt och behöva skriva namnet (som dessutom är så långt. Ofta sitter jag och redigerar 50-100 bilder åt gången och det blir många klick liksom. Ren lathet alltså..men jag ska ta mig i kragen. Visste inte det där om bilder i omlopp och att de automatiskt läggs i picasas album då jag inte använder mig av det aktivt i alla fall. Alltså ännu en anledning att märka sina bilder...

Att bilderna blev så blå berodde till stor del på ljuset som var oerhört klart (som det ju är såhär års) och säkert på inställningarna i kameran. Håller på att experimenterar och lära känna min Canon. Försökte rätta till och fixa mer saturation i efterhand eftersom bilderna blev väldigt ljusa dessutom.

Marina pa Kreta said...

Tack för denna information Eva!

Katarina said...

Tack för kommentaren på min blogg! Kul att du såg det och att du uppskattade det. Är nog ännu mer född i fel generation:-)) Så fler funderingar kan nog tänkas dyka upp. Hoppas även du får ett riktigt bra år!

Unknown said...

@Katariina
Hoppsan, här hittade jag nu ett par kommentarer jag inte svarat på. Jadu, det där med namn på bilderna... Nu har jag helt ändrat taktik, hihi... Tiderna förändras! Jag skriver nu bara på bilderna i fotobloggen(för att jag tycker det ser fint ut). Har tänkt skriva på bloggarna att det är gratis att använda mina bilder, men att de får sätta in en länk till sidan de hämtat bilden från.

@Marina
Tack, roligt om det är till nytta för någon.

@Katarina
Tack igen! om sagt fråga gärna om det är något du funderar över - med lite tur kan jag svara dessutom...!