Tuesday 19 April 2011

Minska bilder på Bloggers blogg

Hur gör man för att minska bilderna?
Klicka på "Mitt konto" uppe till höger på bloggen när du är inloggad.
Klicka på "Picasa webbalbum".

Klicka på "överför" och hämta ett foto från din dator eller välj ett foto som du redan har på Picasa(varje gång du sätter in ett foto på bloggen hamnar fotot även på Picasa och i och med det är det ute på webben. Har du t.ex satt in ett foto på en groda kommer den att hamna bland andra grodor, åtminstone om du skrivit att det är en groda. Någon som letar efter en bild på en groda kommer att få upp bl.a din grodbild eller någon annan bild från din blogg. Om du ser din bild någon annanstans är det alltså förmodligen inte så att de varit inne på din blogg och tagit din bild. Troligtvis vet många det här redan. Man kan inte heller ta bort bilder som man har på bloggen från Picasa, eller andra liknande webbalbum, eftersom de då kommer att försvinna från bloggen förr eller senare - det kan ta flera dagar innan de plötsligt försvinner.)

Klicka på "redigera". Man får vänta en liten stund tills man befinner sig på Picniks foto-redigering med sitt foto. Där klickar man på "ändra storlek". Då dyker bildstorleken upp i form av bildpunkter. Ändra den högsta siffran till 800 så är du sedan nere i storleken som inte räknas in i ditt bildutrymme på Blogger, alltså gratis.

Man kan även göra många andra saker där, t.ex göra bilderna svart-vita. När man ändå har bilden där kan man passa på och skriva namn, bloggnamn eller bloggens adress på bilden, så blir det enklare för någon som kanske vill låna bilden. (Klicka då  på "Skapa"). När man är nöjd klickar man på spara och sedan ersätt, så att det skrymmande originalet försvinner från Picasa.

Det här programmet kan man förstås använda för bilder man inte ska sätta in på bloggen oxå. Då man är klar högerklickar man bara på bilden och lagrar den och därefter tar man bort den från Picasa.

Fotoredigeringsprogrammet Picnik som man får tillgång till via Picasa webbalbum KAN ALLTSÅ ALLA SOM HAR ETT GOOGLE-KONTO använda sig utav - man behöver inte ha en blogg på Blogger för det.


No comments: