Wednesday 2 February 2011

Billigare el på natten i Grekland?


Har satt på nu tidsinställningen på diskmasinen, så att den ska börja om en timme då vi har 40% rabatt på elströmmen. Gick in på Δ.Ε.Η's (grekiska elverkets) sida och kollade hur det var med det hela (efter
"kommentarkonversation" med Tina i Rio här) och tyvärr är det alltså så att man måste göra en ansökan om det på Δ.Ε.Η. Först får man be en elektriker kolla om det överhuvudtaget går. Såhär står det på elverkets websida:

Για να γνωρίζετε την έναρξη και το πέρας της μειωμένης χρέωσης, ζητήστε από τον ηλεκτρολόγο-εγκαταστάτη να τοποθετήσει στον πίνακά σας μια ενδεικτική λυχνία, που θα δείχνει την ακριβή έναρξη και πέρας του ωραρίου της μειωμένης χρέωσης. Η λυχνία παραμένει αναμμένη κατά το ωράριο μειωμένης χρέωσης.

Για να σας χορηγηθεί το μειωμένο (νυχτερινό) τιμολόγιο, θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση στο τοπικό γραφείο της ΔΕΗ, προσκομίζοντας έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος του ακινήτου και να πληρώσετε ένα ποσό συμμετοχής, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τοποθετηθεί στην γραμμή πίνακα-μετρητή σας με δική σας ευθύνη και ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλε, διατομής 1,5 mm²), η ύπαρξη του οποίου θα βεβαιώνεται στην Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) του ηλεκτρολόγου. Läs mer här!(på grekiska).

6 comments:

Grekland nu said...

Jaha, är det så det går till! Har tänkt flera gånger att ta reda på detta. Sen finns det ju en annan nyhet för i år som väl gäller både dej och mej och Tina - man kan få rabatt på elräkningen om man har tre barn (eller fler). Det är bara att gå in på DEHs hemsida och göra en ansökan. Det har jag gjort men har inte fått svar än.

Millan said...

Detta ska jag kolla upp!! Vet du om det gäller endast privatpersoner?
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Ingabritt, va' bra att du sa det! Jag hörde något litet om det på TV, men glömde bort det!

Millan, det gäller endast hemmet och man får bara ha ett hem med den här nattaxan. Vi har ju bott på Kreta på somrarna, men vi fick inte ha det där oxå. Tyvärr tror jag inte det finns något sätt för företag att få billigare el (förutom sparsamhet!), men gå in på deras hemsida(länk nederst i mitt inlägg) och kolla. Om du hittar något bra så berätta!

Master of the universe said...

Αρνούμαι να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και τον ηλεκτρολόγο
αρνείται να έρθει προς εμέ. Είναι καλύτερα να συνδέσετε
ηλεκτρική ενέργεια από ένα γείτονα ή ένα lamppost.

Eva in Athens, Greece said...

Käre Master of the Universe...vad menar du egentligen...?! :) Vad är en lamppost för något?

Master of Reality said...

Οδικός φωτισμός θα είναι εκεί φυσικά!