Tuesday 1 February 2011

Små minneskapell längs vägarna i Grekland

En del av er har kanske besökt Grekland och undrat över dessa små lådor som finns uppsatta här och var med konstiga flaskor inuti m.m

På platsen där dessa små minneskapell finns uppsatta är det någon som har omkommit i en trafikolycka. Inuti brukar det finnas, förutom ett fotografi, en ikonbild, en oljelampa och en flaska med olja till lampan.

Den på den nedre bilden ser ut att ha stått där i många år, men oljelampan är tänd som ni ser.
Det sker så många onödiga bilolyckor i Grekland varje år! Åtminstone verkar det som om dödsolyckorna nu har börjat minska.

Andra inlägg kanske av intresse:
Skydda din låga (livets låga) - bra uppmaning nu i påsk

4 comments:

Millan said...

När vi varje år bilar Piraeus-Patra så känner jag ofta vemod just för att det är så otroligt många av dessa :-(

Eva in Athens, Greece said...

Ja Millan, det är verkligen hemskt! I Grekland är det så att så gott som alla känner någon el några som omkommit i en trafikolycka. Så är det ju inte i Sverige.

Steve said...

Dessa minneskapell skapade många frågor för mig vid mina första resor till Grekland men snart så fick jag förklaringen. Dylika minnesplatser (mest då blommor och minnessaker direkt på marken) skapas även i Sverige numera. Särskilt på olyckslatser där ungdomar förolyckats. Förhoppningsvis stämmer dessa minnesplatser till så väl minne som eftertanke.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Steve! Det gör man här oxå som t.ex där unge Alexis blev ihjälskjuten av en polis(har skrivit om den händelsen, finns under etiketten Aktuellt i Grekland just nu). Så gott som alla stannar nog upp vid en sådan plats.