Sunday 5 December 2010

Har ni lagt ut mattorna?


Nu har det blivit mycket kallare här i Aten, endast plus 12 grader. Var nyss ute med hunden och frös verkligen. Annars så har det varit så väldigt varmt. Varmaste november sedan man började bokföra temperaturen någon gång på 1800-talet. "Εχετε στρώσει τα χαλιά"(Echete stråssi ta shaliá?) = "Har ni lagt ut mattorna?" brukar grekinnorna fråga, eller t.o.m bara "Har ni lagt ut?". Här i Grekland har man nämligen bara mattorna utlagda på vintern, de är mest till för att göra golven varmare att gå på och ge en mer ombonad och varm atmosfär. Har anammat den metoden själv eftersom det definitivt är mer praktiskt! Man slipper ju skaka, piska, dammsuga och tvätta mattor mer än halva året! Det är ju oxå så varmt här om somrarna att det faktiskt känns svalare inne om man inte har mattor.

Så nu när temperaturen börjar sjunka börjar det kännas att det är dags att lägga ut. Mattorna alltså...


(Om bildspelet tagit slut klicka 2 ggr nere i högra hörnet av det och därefter på play-knappen som dyker upp mitt under.)

På hösten lämnar de flesta in sina mattor till mattföretag som tvättar dem och sedan förvarar dem tills det är dags att lägga ut dem igen! Ni anar inte vad mattor det kan finnas på sådana förvaringslager! Kolla här;


Har ni lagt ut era mattor ännu?

4 comments:

Carola said...

Vi har inte lagt ut! Men det skulle nog behövas här också. Vi börjar också få det kallt på golven. I natt hade vi 16 grader så det blir lite kyligt på morgonen. Vilka fina mattor det var i bildspelet!

Anonymous said...

Visst! Men bara i sovrummet och mellan sofforna i TV-hörnan. För övrigt är det tofflor som gäller, för jag vill enkelt kunna våttorka golven- min man är hantverkare och drar in sågspån och jox ideligen.

Här hos oss hänger det mattor på alla balkonger för Kalymnos damer har städdille. Filtar, överkast,tvätt på tork, det syns minsann vem som är en duktig husmor...
Monica P

Grekland nu said...

Här uppe i norr har vi definitivt lagt ut mattor för längesen...Själv brukar jag ha tunna och lättskakade mattor även på sommaren, så för mej handlar det om att BYTA mattor på hösten och lägga på de större och tjockare.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Svejs på er alla tre!

Carola: Så ni kör samma system som här i Grekland förmodar jag, med mattor endast på vintern.
Min väderstation ligger kallare till än vad vi har det. Just nu visar den plus 7, men vi har 12,6 ute. Never mind!

Monica: Vi lägger faktiskt inte heller ut så mycket mattor eftersom vi har hund...
Det är ju bra att Kalymnos damer har något att göra i alla fall...:)
Jag har varit på semester där(har jag skrivit det redan kanske?), d.v.s ön var ett av våra stopp då vi ö-luffade 1983! Väldigt fin ö!
Du borde oxå starta en blogg Monica, som har så lätt för att skriva! Vore kul att se hur Kalymnos ser ut idag och höra mer om ditt liv där!

Ingabritt: Det låter perfekt! Vi har bara ett par tjockare och resten är ganska tunna p.g.a hunden...ett par av dom får ligga kvar på sommaren oxå.