Monday 6 December 2010

Vi minns Alexis Grigoropoulos


Idag är det 2 år sedan som 15-årige Alexis blev ihjälskjuten av en polis i centrala Aten. Kulan var ingen ricochet utan träffade Alexis direkt. Det anses dock bevisat att polisen inte siktat på Alexis i avsikt att döda, dock in i folksamlingen med avsikt att skada. Polismannen, Korkoneas, blev dömd till livstid + 15 månaders fängelse och kollegan som var tillsammans med honom blev dömd till 10 års fängelse för medhjälp. Det var helt nyligen, den 11 oktober, som de fick sina domar.

Det är verkligen fruktansvärt och även alla kravaller sedan där andra oskyldiga fick stå för Korkoneas grova brott genom att se sina livsarbeten gå till spillo. Protester och demonstrationer - JA, vandalism och våld - NEJ.

Pojkarna kom hem efter någon timme från skolan idag. Så gott som alla skolelever strejkade. Bra! Mindre bra de unga som försökte sätta igång nya kravaller med masker för ansiktena...inte gör de det för Alexis skull. Alexis mamma har tydligt deklarerat i TV att hon tar avstånd från allt våld och all vandalism.


Bilden ovan är tagen idag (hittat på datorn) och den korta videofilmen(drygt 1 min) nedan är även den från dagens demonstrationer och kravaller i centrala Aten.
All biltrafik, förutom kommunala färdmedel, är avstängd i stora delar av city från kl 10 i morse till kl 7 imorgonbitti. 7000 poliser är stand-by.Vi glömmer inte Alexis, inte heller alla andra barn och ungdomar som oskyldiga fått sätta livet till p.g.a ansvarslösa, psykiskt sjuka eller helt galna medmänniskor.

4 comments:

Carola said...

Ojdå, det kände jag inte till. Här lever vi i en helt annan värld och det är svårt att hitta nyheter som rör Europa. Verkligen tragiskt med killen som dödades. Måste kännas olustigt med dessa kravaller i staden?

Norpan said...

Usch vilken otäck händelse! Det kände jag inte till alls. Men otäckt med kravaller och våld, med risk för att det händer något liknande igen! Bättre med strejk eller demontrationer utan våld då.

Anonymous said...

Hemskt. Intressant att du skriver om aktuella saker. Här i våra tidningar handlar det mest om lokala nyheter och bara lite annat./Rigmor

Eva in Athens, Greece said...

Hej alla tre! Den här gången hade Atenarna tur, för det är redan lugnt inne i centrum vad jag har förstått.
För 2 år sedan var det kravaller redan i centrum p.g.a krisen(stor arbetslöshet bland unga människor, hopplöshet inför framtiden...)då mordet på Alexis hände. Efter det blev det total kaos i flera veckor. Det var nå fruktansvärt vad affärer, bilar, soptunnor, skyltar...you name it...som blev förstörda. Det slogs sönder hundratals, kanske tusentals, skyltfönster och dom gick bara in och snodde allt som fanns i butikerna! Man kan verkligen säga att det var totalt utom all kontroll, polisen kunde inte göra något eftersom det var så otroligt mycket folk. Dessutom vågade de inte göra något heller p.g.a det som hänt Alexis. Det rådde anarki! Man var jätterädd att det aldrig skulle bli som vanligt igen. Liknande har det inte varit i Grekland sedan 1974 då militärjuntan fick kapitulera.