Saturday 23 October 2010

Strejkbråk!

Sun, April 25, 2010 03:30
Hej Gott Folk!
Nu har klockan blivit så där mycket igen. Ju senare det blir desto mer hysterisk blir den.

Har precis varit ute med vår fina vovve, Marisa. Hon är 3,5 år. Nu har hon kommit på en ny grej. Om hon vill gå åt ett annat håll halvlägger hon sig ner och trycker liksom ner sig mot marken och vägrar komma, samtidigt som hon tittar bedjande på mig med sina sammetsbruna ögon...Men jag fixar det: istället för att ha dragkamp tar jag fram lite hundgodis samtidigt som jag säger "ella!" (=kom i det här fallet, men det kan oxå betyda kom igen eller lägg av beroende på när och hur det används. De flesta som varit i Grekland brukar ha lagt märke till det ordet.) och då kommer hon på en gång och så får hon godiset samtidigt som jag säger Bravo! (Jag tror alltså att jag överlistat henne, men det kanske är så i själva verket att hon inte alls vill gå åt ett annat håll utan bara är ute efter godiset...!)

I onsdags+ torsdags var det flera yrkesgrupper som strejkade. Det var lärare, sjukvårdspersonal, tulltjänstemän m.m och så byggnadsarbetare. Samlingen för de strejkande var inne i centrala Aten (Syntagmatorget). På vårt bygge som vi har mittemot vårt hem kom de flesta och jobbade i alla fall, och så har de varit alla gånger de varit strejk. Vi har ju inte hindrat dem eftersom vi ju vill få bygget klart så fort som möjligt. På onsdagsmorgonen då jag o Marisa kommer tillbaka efter att vi följt Alex till skolan, så kommer det gåendes 4 helt okända karlar, vilka ställer sig nedanför bygget och vrålar ilsket till de som arbetar att komma ner, att det är förbjudet att jobba p.g.a strejken. De uppträdde mycket hotfullt och sa att de skulle ringa efter uppbackning och då skulle de minsann få se på annat! Jag sa åt dem som arbetade att packa ihop och gå hem, vi vill ju inte ha problem. Efter en timme var de tillbaka, nu var de 10-12 personer. Som tur var hade alla gått hem så de åkte iväg. På torsdagsmorgonen, innan vi knappt hunnit vakna, hör vi då ett väldans liv från bygget och ser då att de kommit tillbaka, ca 10 pers. De som jobbat hos oss dagen innan hade ju inte kommit till jobbet, däremot ett privat måleriföretag (som inte tillhörde de strejkande grupperna). Bråkstakarna gick in på bygget (=förbjudet för de som inte arbetar där), tog en maskin som tillhörde måleriföretaget och gick ut från bygget där de blev ombedda att lämna igen den av ägarna. Den ene ägaren fick ett knytnävsslag rätt i ansiktet och den andre blev slagen och omkulldragen och fick armen dragen ur led. Tack och lov kom Polisen just då, som jag för övrigt ringt efter, annars vet man ju aldrig vad som kunnat hända! Som tur var fick de inte med sig maskinen heller när de lade benen på ryggen. Men man undrar verkligen hur de tänker. Om de vore smarta skulle de ju istället försöka få dem med sig på ett kamrataktigt och övertygande sätt. Det var i alla fall mycket obehagligt!

Ånira gliká! Dröm sött betyder det. Betoningen är på å:et. Rent generellt kan man säga att betoningen aldrig är där man som svensk tror att den ska vara!
/eva

No comments: