Saturday 23 October 2010

Frontistirio!

Tue, April 27, 2010 09:31

Go'morron, go'morron!

Sitter här med mitt morgonkaffe och lägger upp programmet för dagen. Jag har inte vissa tider jag måste vara på jobbet, ändå har jag svårt att hinna med. Men det är klart att mycket hittar jag ju på själv att jag måste göra! Har så mycket i skallen. Bara en bråkdel blir av.

Igår var jag på simhallen med killarna. Två ggr i veckan har de lektion i det kommunala badhuset. Genom skolan får de inte lära sig simma. De kunde simma sedan förut, men ville att de skulle lära sig lite bättre. Det är inte alls dyrt om man jämför med andra aktiviteter, det kostar 450 kr i månaden för ett barn och 750 kr för två. Då är det egentligen 3 lektioner i veckan, men den ena dagen har de annat på programmet. Det är massor av barn som går där! Jättemånga små barn, från ca 4-5 år, vilka alltså har 3 simlektioner i veckan hela året. Ni kan ju tänka er hur duktiga simmare de blir! Men tyvärr så är det massor av greker som inte kan simma, trots att många har havet alldeles intill sig. Skolan måste gå in där för att det skall bli någon bättring. Läste häromdagen att Grekland ligger på andraplats vad gäller något så tragiskt som drunkningsolyckor.

Senare på dagen, kl 16-18, hade de "frontistirio". Ja, vad är nu detta? Det ordet finns inte ens på svenska. Det är privata skolor som har undervisning främst i engelska för barn i grundskolan, samt i alla ämnen för gymnasieelever. Det är extra undervisning, alltså utöver den vanliga skolan. I skolan har de engelska från 4:e klass, men av någon anledning tas inte undervisningen i engelska på allvar. Ibland kan en hel termin ha gått och de har inte kunnat få tag på en lärare! Man undrar verkligen hur det går till. 90 % av eleverna går antingen på frontistirio (ca 4 timmar i veckan) eller tar privatlektioner i hemmet. Det här är enorma utgifter för de grekiska familjerna, som ju har låg medelinkomst. Det kostar ca 900 kr i månaden att gå på frontistirio och om de har 2 privatlektioner i veckan i hemmet kostar det 1600 kr. Så om skolmyndigheterna skulle se över engelskaundervisningen i skolorna skulle de grekiska familjerna få det enormt mycket bättre. Men det är klart att då uppstår problemet med tusentals frontistiros och massor av anställda där som skulle bli utan arbete...

Ha en bra dag!

No comments: