Friday 22 October 2010

"Fakelaki"


Nu har Greklands statsskuld redan minskats med flera billioner, men det är mycket kvar än. Vissa saker är det verkligen bra att det tas itu med. T.ex har man nu plötsligt upptäckt att 10.000 döda personer fått pension i jag vet inte hur många år! Helt crazy, man undrar verkligen hur det är möjligt?!

Man har även upptäckt att många apotekare har lurat staten på massor av pengar genom att ange att de sålt rabatterad medicin till försäkrade, och därigenom fått pengar för dessa av staten, då de i själva verket sålt medicinen för fullt pris. I Hersonissos i somras såg jag att ett apotek jag handlade i gjorde så. Här är det så att man har gratis sjukvård om man är försäkrad och på medicin har man hela 75% rabatt, men då måste din läkare ha fyllt i din medicinbok. Om man vet att medicinen man ska ha inte är så dyr kanske man bara går och köper den ändå till fullt pris. Det finns en liten klisterlapp på varje medicinkartong som apotekaren ska ta bort och sätta in på kvittot som de river ut från din medicinbok. Nå, jag handlade medicin till fullt pris och när jag kom hem såg jag att klisterlappen var borta...

Nu ska man även försöka få slut på "fakelaki" till läkare. Fakelaki betyder litet kuvert. När man använder det ordet menar man oftast ett kuvert med pengar. Det är otroligt vanligt här i landet att specialläkaren/kirurgen begär att få pengar(på de statliga sjukhusen), oftast inga småsummor,för att t.ex operera en patient. Han/hon säger att väntetiden är si och så lång, men om man ger t.ex 600 euro så ser han/hon till att det blir gjort inom ett par dagar. En kirurg blev dömd i förrgår till 1 års fängelse samt att betala 15.000 euro för att ha tagit emot ett fakelaki. Man ska sätta upp affischer på sjukhusen där det står "Ber de om ett litet kuvert? - ge ett tomt!"

No comments: