Saturday 14 June 2014

Jakaranda! - Jacaranda mimosifolia - Blooming jacaranda...

(Scroll down for English)Jakarandaträden började blomma för sisådär tre veckor sedan här i Glyfada och det är ju så underbart vackert med sina lila eller blålila klockliknande blommor!

Dessa träd, även kallade palisanderträd, kan bli väldigt höga, drygt 15 m. De tappar sina ormbunkeliknande (dubbelt parbladiga med fina lansettlika småblad) löv vintertid och ofta har de inte så många löv under resten av året heller. Blomningsperioden är förstås dess vackraste tid!

Relativt vanligt här i Glyfada och i Aten. I Sverige finns det inte tror jag. Jakarandan vill ha det varmt och skönt!

◄Den vita bilen är en Lamborghini :)
◄The white car is a Lamborghini :)

Träslaget jakaranda är från ett annat träd, släktingen Jakaranda Brasiliana.


The jacaranda trees started blooming here in Glyfada for about 3 weeks ago and it's really lovely with its purple or bluepurple flowers!

The tree can become quite high, about 15 meters. Jacaranda has some other names as well - Blue Jacaranda, Black Poui and the fern tree. Jacaranda mimosifolia in Latin.

It drops all leaves in the wintertime. The most beautiful period is naturally when it's blooming...!

Have a nice evening! 

Two more pics in my photoblog "Greece in my Heart": Lovely jacaranda blossom

7 comments:

Susanne said...

Älskar trädet, finns även på Rhodos.......och bilen skulle jag kunna tänka mig :-)

Marina said...

Fantastiskt vackra träd!!

Steve said...

Bedövande vackert. Ett sånt träd skulle jag vilja passera på min väg ner till postlådan. Men,då skulle det förstås ta tid för mig att hämta tidning och post. Jag som ofta blir sittande en lång stund bara för att titta på nåt vackert jag ser. Även om jag ser det varje dag.

Unknown said...

@Susanne
:)

@Marina
Visst är det?! De växer kanske där du bor också?

@Steve
Visst är det underbart att man kan uppskatta sådant så mycket! ☼

Linda said...

Önskar att det kunde finnas lika fina träd här uppe i de kyligare breddgraderna också! :)

Unknown said...

Hej, kul att hitta din blogg. Athens är ett häftigt ställe. Gillar det. Gillar jakaranda också. Har just skaffat mig ett litet kyffe i Katalonien på den spanska landsbygden och försöker förhålla mig till gatuhundar (blivit adopterad av en), Katalaner och hur jag ska tämja mina 150 vildvuxna olivträd. :P

Till hösten, när temperaturen börjar gå ner, ska det planteras ett Jakarandaträd. De är magnifika när dom blommar på bar kvist.

Trevlig midsommar! Och som referens kan jag berätta att här i Roslagen, där jag är nu, har vi 11,5 grader... Gissa om jag längtar tillbaka till värmen.

//Ulrika

http://casaourika.wordpress.com

Unknown said...

@Linda
Det finns ju jättemånga fina träd i Sverige, men det är väl så att man tycker det är lite roligare med det som är lite annorlunda än vad man är van vid...
Kram

@Ulrika
Hej, så kul att du tittar in! Det låter verkligen spännande med ditt lilla hus i Spanien och så många olivträd!!! Ska absolut titta in hos dig! ☼