Sunday 25 May 2014

Jättelång tusenfoting! - Illacme plenipes - Mega myriapoda!

(Scroll down for English)
Igår såg jag världens längsta tusenfoting (eller mångfoting som det visst egentligen heter på svenska)och nu när jag googlat verkar det faktiskt som om det verkligen var världens längsta och den ska bara finnas på ett litet område i Kalifornien!

Dessutom har man bara sett den två ggr, 1926 och 2005! Ja, haha, fråga inte mig hur den hamnat på vår bakgård här i Glyfada!

Jag trodde först att det var ett gummiband som gått av som låg där, men då jag gick för att plocka upp det "krälade" (sprang!)gummibandet iväg i en rasande fart!

Därför hann jag inte få så bra bilder, den var otroligt snabb! Det är alltså den på bilderna nedan och den var ca 25 cm lång. Ljusbrun till färgen, på mina bilder ser den mörkare ut än den var.

Jag har verkligen letat på nätet och den ser faktiskt exakt ut som Illacme plenipes vilken är den som har flest ben eller fötter i världen (inte bara av tusenfotingar för den delen), upp till 750 st.

Christina i Magoula blev förresten nyligen biten av en ilsk tusenfoting: Skolopender!


Yesterday I saw this really long myriapoda (Greek word! Myria comes from the ancient Greek word μυριάδες and means 10.000 and poda comes from πόδι, which means leg).

I have been searching on internet and it actually seems like it's the world's longest myriapoda, and it's supposed to live in only a small area in California!

Furthermore it has only been seen twice, 1926 and 2005! Well, haha, don't ask me how it ended up in our back yard here in Glyfada!

At first I thought it was a broken rubber band, but when I went to pick it up the rubber band "creeped" away really fast.

Therefore I didn't get good pictures, the myriapoda was running so fast! 

The colour was light brown and it was about 25 cm (about 10 inches). I have really been trying to find out which one it is and it looks exactly like Illacme plenipes, which has the most legs in the whole world (not only from all myriapodas), up to 750 legs.

So...please tell me what you think!

Have a wonderful Sunday! ☼

Credits
The moving picture of the endless myriapoda found here: Magnus Ehinger

7 comments:

Eva Trillian said...

Himmel vilken lång! Det gäller att inte vara rädd för småkryp (nåja, små?) när man får sådant sällskap i trädgården ;)

Steve said...

Du är en fantastisk naturobservatör.

Freedomtravel said...

Nej men fy! Lite läskig med så många ben... ;)

Anonymous said...

Trevliga små kryp...

Visst skrev du om spindlar också? Jag tycker att det verkar vara mer och större spindlar än vanligt i år. Varje morgon får jag använda kvasten för att fösa undan dem på olika ställen i trädgården och verandan. Jag har inget emot dem i proncip, men vill inte ha dem fullt så nära.

Vi lyfte på en plåt som låg i den öde grannträdgården och där såg jag en otroligt stor gråvit sak, buken var som ett plommon ungefär, men den försvann snabt i gräset.

Monica P

Elle said...

Oj, vad lång den var! Den gör verkligen skäl för sitt namn.
Vad gäller spindeln du skrev om - där har jag ett exemplar som hänger i sitt nät på min husvägg.... iiiii !!

Unknown said...

En sådan där "gummisnodd" hittade jag också hemma och trodde att det hade lossnat en frans från mattan. Jag skulle plocka upp fransen som det genast blev fart på. Usch, jag gillar inte kryp!

Tack för kommentaren hos mig. Jag ska skriva lite mer om kaprisen.

Kram!

Unknown said...

@Eva
Den var inte läskig direkt, den var ju så tunn, ja precis som ett gummiband.

@Steve
Haha, ja, jag tror jag har ett öga för spindlar och olika kryp faktiskt...:)

@Freedomtravel
Ja, fast jag tror inte jag såg benen förrns jag zoomade med kameran...:)

@Monica
Jaha, där ser man...kanske är det ett spindelår i år?! Undrar om den stora spindeln du såg var en sån jag såg på Kreta: Jättestor beige spindel
Jag hade aldrig sett en sådan stor spindel innan och var totalchockad! Antagligen var den gravid.

@Elle
Nej, det menar du inte?! Menar du Spindeln med "krulligt hår" ?

@Christina
Nej, jag gillar inte heller kryp!
Ja, som sagt, det vore intressant om du berättade hur du tar reda på kaprisen, om man måste ta reda på dem en viss tid och så, för jag har sett att frukterna blir väldigt stora (4-5 cm). Tack själv! Kram