Sunday 23 June 2013

Jerusalemtörne - Parkinsonia aculeata

Read in English: Jerusalem thorn

Först av allt hoppas jag ni haft och har en jättefin midsommarhelg! Här i Grekland har vi långhelg - imorgon är det Agiou Pnevmatos (Αγίου Πνεύματος - Den helige andens dag).

Det här trädet med vackra gula, brandgula och gulorange blommor har jag sett några exemplar av här i Glyfada. Vet dock inte hur vanligt det är i Grekland, på Kreta kan jag inte minnas att jag sett något sådant träd.
Det heter Parkinsonia aculeata på latin. Jerusalemtörne är det svenska namnet och Παρκινσόνια  dess grekiska namn.
Namnet Jerusalemtörne har inget att göra med staden Jerusalem enligt Wildflower.org, utan kommer från spanskan/portugisiska "girar hacia el sol" vilket betyder "vända sig mot solen".

Namnet törne fick den förstås eftersom den sticks rejält och då är ju inte tanken långt från törnekrona och Kristus och Jerusalem heller. Att namnet skulle komma från spanskans "girar hacia del sol" verkar mer långsökt tycker jag, men vem vet?


Stammen är grön och löven är taggiga. De taggiga små bladen ser mjuka ut där de vajar i vinden, men aj, aj vad de sticks! Parkinsonia är ett litet träd eller en spretig buske som får mig att tänka på Vit ginst.

Den lilla frukten / ärtan är söt och ätbar läser jag på World Agroforestrys webbsida, men de små bladen giftiga.

I Australien är Jerusalemtörne ett stort problem. Busken / trädet betraktas som ett ogräs och man har bl.a introducerat insekter (Parkinsonia bean weevils) för att försöka hålla tillväxten under kontroll. Tråkigt! Trädet, eller busken, är även vanlig i Afrika och vissa delar av Amerika.

Svårt att få närbilder av de färgglada blommorna - trädets tunna grenar vajar hela tiden, och blommorna med dem förstås...Fler träd i Grekland jag skrivit om i bloggen:
Silveracasia i Glyfada
Körsbärsplommonträd (En blandning av körsbär och plommon alltså!)
Australisk silkesek - träd med oranga hårborstar!
Judasträd - vackert blommande träd med rosalila blommor
Orkidéträd - underbart vackert!
Silkesträd - träd med rosa tofsar

5 comments:

Marina said...

En växt jag aldrig har hört talas om, men nu vet jag vad det är! Att fundera lite på varifrån olika namn kommer kan vara himla spännande och ibland väldigt "mysko"...

Snäckskalsdalen. said...

Så vackert det är!
Agneta kram

Tina said...

Angående Bollywood :o)

SverigesTv visar sällan såna filmer, men det händer någon gång emellanåt att FinlandsTv gör det. Och jag har ju den stora turen att se sändningarna från båda länderna.

Monica said...

Snart ganska snart åker Love och jag till Grekland älskar Grekland kram , pp Monica

Unknown said...

@Marina
Tack Marina! Det är kul att läsa och lära sig om olika blommor, träd och växter! Synd att jag inte kan komma ihåg allt lång tid efteråt...

@Agnetha
Tycker jag oxå, Agnetha. Tack!

@Tina
Aha! Ha en fin helg och hoppas du får vara ledig!

@Monica
Så kul, Monica! Hoppas ni får en underbar semester!