Sunday 10 March 2013

Matpaket till studerande i Grekland

Igårkväll skickade jag ännu ett matpaket till dottern som pluggar i Chania. Tyvärr kom jag igång med detta alldeles för sent, men jag visste inte riktigt hur jag skulle bära mig åt.

Som svensk sitter detta kanske inte i benmärgen. Undrar om det finns någon förälder i Sverige som skickar matpaket till barnet som studerar på annan ort?

Den här bilden till höger är på mitt första matpaket. Vi hade en sådan kylväska som vi har större användning av på Kreta. Nu skickar jag maten i vanliga papplådor. Det frysta tillsammans i en plastpåse med frysta vattenflaskor som isblock.


Här i Grekland är det supervanligt, skulle tippa att flertalet gör det, kanske t.o.m 90%.

Det finns speciella couriers (leveransföretag) som jobbar med att köra paket mellan föräldrar och studerande barn, t.ex Student's Transport Services vars bild jag lånat ovan. Det förekommer att de studerande skickar hem smutstvätten!

Hade letat efter ett sådant företag som levererar till studenter i Chania, men inte hittat. (Nu medan jag skriver hittade jag dock ett som heter Vanakias, vilka kör till alla större städer på Kreta.)

Många mammor här (kanske ibland pappor...) står och lagar mat en hel dag och skickar det sedan till sitt studerande barn. Först i år har jag kommit på ett sätt som passar mig/oss. Varje gång jag lagar en maträtt fryser jag in 2 portioner till dottern. Det ryms mat för drygt 2 veckor i hennes frys, så det får avgöra när paketen skickas. Den här gången blev det Juvetsi, Fassolada, Prasa(grekisk purjolöksgryta), köttfärssås, Briam, Fava, potatisgratäng, biffar, risotto, fyllda crepes och vegetarisk Chow Mein, "Gunsans mjuka tunnbröd", fiffirutor (chokladrutor, de med kokos på) och lite annat smått och gott inhandlat i affären...

Matpaketen skickar jag med färjan till Chania. Aneks färja går varje kväll och det kostar bara 7 €. Inget extra för att ha paketet i kyl eller frys. Jag väljer kyl eftersom allt inte ska frysa och det frysta håller sig fryst när det ligger packat så tillsammans. Så kör dottern ut till hamnen (nära i Chania) på morgonen och hämtar det. Supersmidigt faktiskt.

Men förra gången var det inte kul! När jag kom fram till hamnen i Pireus visade det sig att det var strejk just den dagen, så det var bara att köra hem igen och packa upp...

Annars är det en riktigt trevlig utflykt faktiskt!

Man kanske kan tycka att det verkar onödigt att skicka mat sådär. Men om man bor ensam kan det kännas väldigt jobbigt att ägna mycket tid till att gå och handla och laga mat. Om man har mycket läsning och andra studiearbeten kommer maten i sista hand. Om jag själv bodde ensam skulle jag leva på sallader tror jag.

Ha en fin söndag!
8 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Nej, det är väl jättegulligt och dom får ordentlig mat. Jag tror det är vi här uppe i Skandinavien som inte riktigt har vett att uppskatta hemlagad mat på samma sätt som "medelhavsare". Här lever väl många studenter på udon (du vet dom där små paketen med spagetti och lite kryddor i) och makaroner och ketchup och det är ju inte speciellt danande.
När mina kusiner som då bodde här på landet började studera i Göteborg och andra universitetsstäder skickade deras mor alltid med mat, men det har nog dött ut nu.
Agneta kram

Tina said...

Förstår precis din tanke med "matskicket"... Din dotter får i sej riktig mat vilket ger energi till att koncentrera sej på skolan.

Jag flyttade hemmifrån som 16-åring och även om jag jobbade och fick lön så kom mamma med mat emellanåt för hon visste att jag hellre satte pengarna på nöjen ;o)

Monica P said...

När min storebror pluggade till lärare i Småland hände det att vi skickade hela lådor med tåget- rökt skinka, tunnbröd...det blev nog smulor av tunnbrödet, utmärkt till "sull" . Detta var på 50-talet...Till mig skickade de snälla föräldrarna pengar då och då.

Jennie said...

Hej!
Kan nog låta konsigt i många skandinavers öron att skicka matpaket. Men det är ju perfekt, dottern slipper ju ägna tid och tanke på vad det ska lagas till middag.
Fick lite hemlängtan till Pireus av bilden.
Kram

ღ ℬabbi said...

Ganska osvenskt..men en bra idé. "Ungarna" uppskattar det säkert. Kram

Marina said...

Det låter som en alldeles ypperlig idé - med tanke på alla nudlar som äts istället tror jag att det vore väldigt uppskattat även i Sverige! Problemet där är väl kanske att det kanske inte är så många mammor som heller lagar mat när barnen inte bor hemma längre...

Grekland nu said...

Visst är det många som gör så här i Grekland! Men jag har aldrig skickat några paket - däremot brukade mina studenter ta med sej några portioner när de var hemma, dessutom brukade jag själv vara ganska fullastad när jag åkte på besök till dem. Låter kanske lite konstigt som du säger i svenska öron, men studenter äter oftast alldeles för ensidig och dålig mat, så en hemlagad rätt då och då är bara bra.

Unknown said...

@Agneta
Visste inte vad udon var, så det var toppen att du förklarade.

@Tina
Så tidigt du flyttade hemifrån! Bra tänkt av din mamma, i den åldern kommer verkligen inte maten i första hand.

@Monica
Måste ha varit jättemysigt för din bror då de paketen kom!

@Jennie
Här har jag lite fler bilder från Pireus:http://evaiaten.blogspot.gr/2011/01/promenad-i-pireus.html

@Babbi
Det bästa vore förstås om ungdomarna kunde laga maten själva...:) Men som sagt, så är oftast inte fallet, och jag tycker oxå det är jätteroligt att göra i ordning och skicka paketen!

@Marina
:) Hihi, tror du?!

@Ingabritt
Hemlagat är nog alltid uppskattat.