Monday 24 December 2012

Vi har ett pepparkakshus!

Så var det redan julafton! Tiden går bara fortare och fortare för varje år tycker jag...

Igår gjorde vi pepparkakshuset av byggsatsen vi fick av Humla och Eva. Jag började själv. Har aldrig gjort något förut! Minns ett FÖRSÖK en jul på Kreta, men då skulle vi grädda husdelarna själv dessutom. Minns inte helt säkert, men jag tror inte det blev något pepparkakshus den gången...

Det var nära att det inte skulle bli något nu heller trots byggsats och allt... :) Haha, nu efteråt kan man skratta, men igår var det inte lika kul... Egentligen borde jag lyckats galant...! Ja, jag tycks mig inneha alla förutsättningar som krävs för ett perfekt pepparkakshus!!! Jag tycks mig vara både händig och konstnärligt lagd, plus att jag har ett, i normala fall, enormt tålamod... Om man sedan ser till yrket så  bygger vi ju faktiskt hus och vår första kafeteria var ett konditori!

Men mina vänner, det gick inte alls bra! Herreminje så fort det smälta sockret stelnar! Kunde inte sätta tillbaka kastrullen på spisen heller eftersom det fastnat socker även på undersidan, och det minns jag bestämt från bruksanvisningen för glashällen - att socker fick inte brännas vid.

 
Så det blev två kastruller som såg ut såhär efteråt. Inte kul alls. Stenhårt socker. Bara lämnade dem och gick och lade mig en stund... Var tvungen att vila efter två timmars kämpande med pepparkakshuset...
Skorstenen passade inte alls, så jag tänkte skippa den, men så kom dotter Marina till undsättning och hon fick dit den med kristyr.

Inte ens dekorerandet med kristyr gick bra för min del, snyft...

Det blev ju ganska sött pepparkakshus till slut, tack vare Marina!

Hur rengör man kastruller med stelnat smält socker i? Trodde det skulle vara helt hopplöst. Hade de nere i diskhon medan jag diskade upp annat. Sparade det bästa till sist så att säga... Upptäckte då att det löstes upp av sig själv med vatten, varmt eller kallt, och det är absolut ingen idé att hålla på med disksvamp eller diskborste.

Hoppas ni har en mysig kväll!

2 comments:

Anna Karin said...


Underbart inlägg, och jag älskar den turkosblå färgen på stolarna! God Jul

Eva in Athens, Greece said...

@Anna Karin
Tack snälla! Hoppas det blir ett finare pepparkakshus nästa gång. Men då får jag nog överlåta det helt åt dottern..
Hoppas du haft en jättefin julhelg och Gott Nytt År!