Tuesday 11 December 2012

Julstämning sent omsider

Helgen som var julpyntades det här hemma och här i Grekland ingår även, eller kanske framför allt, julgranen i det begreppet. Det passar även mig eftersom vi har plastgran. Julen plockas bort efter nyårshelgen.

Nu är det så mysigt med julgranens glimrande ljus! Har blivit kallare också, ca 10° plus, så lite julstämning har sent omsider infunnit sig...

Myser då jag dricker mitt morgonkaffe på favoritplatsen efter morgonpromenaden med Marisa. Har fått så god marmelad av vår favoritfaster "Tia Maria" (Θεία - Thia egentligen...betyder faster och moster) dessutom, vilken förgyller morgonstunden med sin gyllene färg på rostat bröd eller skorpor...


Hm, inte mycket kvar nu. En dag ska jag oxå börja göra marmelader! Fast jag gjorde faktiskt marmelad på fikon förra vintern och den blev riktigt god. En gång för ca 20 år sedan kokade jag hjortronsylt på Kreta efter att jag fått hjortron av Anne. Den sylten njöt jag av länge!

Ha en jättefin dag!

11 comments:

anneli said...

Visst är det bara så mysigt med alla ljusen vid juletid,vi har ingen julgran men desto mer av alla möjliga små lampor och ljus!
Ha det så jättemysigt Eva! Kramis!

Grekland nu said...

Ja, visst är det mysigt när gran och alla ljus är på plats! Det snöade ju så lägligt här hos oss dessutom när jag klädde granen. Ha en skön kväll!

~ INA ~ Inas☆House said...

Åh vad mysigt med alla ljus. Det är något speciellt med belysning i olika former och färger juletid. :)

Ha det bäst!
Kram
Ina

Anna Karin said...

Blir ju nyfiken, vilken marmelad mumsar du på? Recept? Tia Maria.. vet du..åhh... den likören..! Första chartern ever gick till Kos o jag de andra damerna jag reste med bjöds på Tia Maria av grekiska ynglingar, vackra som gudar! ... :) (Du skulle se kortet på oss!! :)

Steve said...

Hemgjord marmelad ger frukosttoasten en ny dimension.

Snäckskalsdalen. said...

Ja, just det, marmelad, det brukar jag ju göra på vintern.....det får jag inte glömma! Det är gott med god marmelad, god ost och rostat bröd, lite lyx sådär.

Din gran ser jättefin ut, som en gran ska se ut!

Agneta kram

ღ ℬabbi said...

Det är mysigt med all pynt på Julen då det är mörkt o trist ute. Fast här är det ganska ljust nu..vi har ca 4 dm snö och mer är på väg. Kram

Elle said...

Min morfar hade plastgran ett tag under 70-talet. Jag minns att vi barn fick stoppa in grenarna på rätt ställe. Det var bara doften som saknades.
Vi har ännu ingen gran, men en av sönerna ska ut i skogen imorgon, så jag hoppas han har en med sig hem.
Ha en skön helg!
Kram Elle

Marina pa Kreta said...

Jag har också funderat på att göra apelsinmarmelad i år. Det är ju så gott!
Filakia!

Elzie said...

Här dröjer granen till på lördag men då ska jag mysa desto mer. Jag har kvar mitt till tjugondag knut också, en gammal tradition som inte går att ändra på (läs gubben vägrar, haha!).
Den marmeladen såg god ut. Finns inget som slår de hemlagade.
Hoppas ni har en fin tredje advent.
Kram Elzie

Eva in Athens, Greece said...

För det första ett jättestort tack till er alla för era kommentarer, det värmer! Hoppas ni får en underbart fin julhelg allihopa! Julkramar♥

@Anneli
Tack snälla Anneli, detsamma önskar jag dig. Härligt på sitt sätt att slippa julgran...man blir ganska less mot slutet och då är det ju så jobbigt att plocka undan den, tycker jag i alla fall.

@Ingabritt
Tänk så det snöar där uppe i norra Grekland, jättemysigt - speciellt i juletider!

@Ina
Ja, det är det allt! Kramis

@Anna Karin
Marmeladen är en blandning av olika frukter. Receptet vet jag inte, det är Tia :) Marias hemliga! Jättegod!

@Steve
Absolut!

@Agnetha
Hoppas du fått tid att göra din egen marmelad. En vacker dag ska jag oxå sätta igång...

@Babbi
Och mer lär ni ha nu om jag förstått läget rätt... :) Mys, mys, men det kan ju vara besvärligt att ta sig fram ibland förstås.

@Elle
Det är verkligen något speciellt med riktiga granar! Vi hade det hemma ofta då jag var barn.

@Marina
Det tycker jag absolut att du ska göra, om du inte redan gjort det. Ni kanske har egna apelsinträd? Isåfall kan du kanske börja sälja apelsinmarmelad oxå?! Vi har ett pyttelitet apelsinträd. Vi får 1-4 apelsiner per år...!

@Elzie
Det är trevligt med alla traditioner! Mys på nu!