Sunday 18 November 2012

16 tips för ett inbrottsäkrare hem

Här kommer några tips på hur man kan skydda sig från inbrott. Flera av åtgärderna kostar absolut ingenting, andra åtgärder kan man åttaga till en låg kostnad. (Ja, på den här bloggen vet man aldrig vad man kan hitta - även detta ligger mig varmt om hjärtat!)

 • Har man råd sätter man in inbrottslarm, som man sedan ANVÄNDER! Det finns även en billigare variant, vilken är separata larm för olika fönster/dörrar - det kan man ev sätta vid ett fönster/dörr som man är extra orolig över. Var skulle du själv försöka ta dig in om du blev utlåst?

 • Lås alla fönster/dörrar ordentligt så tidigt som möjligt på kvällen. Helst ska dörren även vara låst på dagen även om man är hemma. Grekiska dörrar har inte handtag på utsidan och man behöver EGENTLIGEN nyckel för att komma in även om dörren inte är låst. Men dörren öppnas givetvis väldigt enkelt på bara ett par sekunder för inbrottstjuven.

 • Byt alltid låset när du flyttar in i en ny bostad! Nu finns det väldigt bra lås, t.ex lås av stål som inte kan borras sönder eller lås som går av på ett visst ställe om de blir manipulerade. I Sverige slipper man självrisken om man har lås godkända av SSF (Svenska stöldskyddsföreningen), kolla med ditt föräkringsbolag.

 • Låt inte nycklar ligga framme nära fönster och dörrar så att de syns utifrån. Nära dörren bör man absolut inte ha dem liggandes heller. Det här hände en kompis till oss och är väldigt vanligt: En dag kunde han inte hitta sina nycklar, och plockade fram reservnyckelknippan. Ett par dagar senare vaknade han på morgonen och upptäckte att någon varit inne på natten och tagit TV'n m.m. Plötsligt låg även de borttappade nycklarna på bordet! Ungefär som "Tack för lånet!"... Då mindes han att den dagen nycklarna försvann hade han dels beställt pizza, dels fått en soffa hemlevererad...

 • Installera tittöga och säkerhetsspärr. Undvik att öppna för okända. Ha i åtanke att oärliga personer är bra på att ljuga och spela teater.

 • Installera utebelysning med rörelsevakt eller låt lyset vara tänt under de mörka timmarna på balkonger och vid entrédörrar.

 • Lämna inte verktyg och stegar ute lättåtkomliga. Se till att förråd och bodar är låsta.

 • Veva upp markiser nattetid - de fungerar annars som skydd för tjuven, plus att de ju kan blåsa sönder.

 • Man bör sätta upp galler utanför fönster som inte har fönsterlucka/fönsterlås, som t.ex källarfönster och grekiska små badrumsfönster.

 • Man kan låsa badrumsdörrar och ev vissa andra innerdörrar utifrån när man går och lägger sig! Om en tjuv tagit sig in den vägen och upptäcker att dörren är låst kanske han sticker igen. I annat fall måste han göra en del oväsen för att komma vidare och man kanske hinner vakna, fly och ringa polisen.

 • I Grekland har det blivit vanligt att tjuvar använder sig av en slags sömnmedelsspray på sommaren när många sover med fönstret öppet. De sprayar in i sovrummet medan man sover, väntar en liten stund och kan sedan ta sig in och arbeta ostört. Det bästa är givetvis att man aldrig sover med fönstret öppet, vilken våning man än bor på, men det finns även alarm som känner av dessa sprayer!

 • Om man trots allt skulle vakna när tjuvar är inne i hemmet bör man helt enkelt ligga kvar och låtsas att man sover. Man vet inte vilken typ av tjuv det är! Vad vill du hellre ha kvar - dina värdesaker eller ditt liv?

 • Om tjuven/tjuvarna sett att du vaknat...ja, vad gör man då egentligen? Undrar vad polisen har för tips? Jag skulle säga åt dem att ta vad de vill bara de inte gör mig eller min familj illa. 

 • Om tjuven väcker dig, samarbeta! Man har inte en chans eftersom de är förberedda och man själv blir tagen på sängen. De kommer att fråga var ni förvarar era smycken och pengar och de kommer givetvis inte att tro er om ni säger att ni inte har några. Därför kan det vara en mycket god idé att dela upp dessa saker på ett par ställen.

 • Självklart bör man fotografera sina värdesaker och anteckna tillverkningsnummer samt även stöldmärka dessa. (Det har jag själv tänkt göra de sista 10 åren..., men så svårt är det ju inte! Det är såsom så mycket annat bara fråga om ett beslut...kanske blir det av nu?!)

 • Sätt upp en varningsskylt för hund även om du inte har någon. Det skulle vara himla smart med ett inspelat ljud av en vansinnigt arg hund som gick igång samtidigt som utebelysning med rörelsevakt tänds...! Kanske en affärsidé för någon?!

Har du några fler bra tips?Vad vet vi om bostadsinbrott? Studie - 20 gärningspersoners svar.

8 comments:

ღ ℬabbi said...

En bra guide du har lagt upp..man kan aldrig vara för noggrann/försiktig numera! Kram

~ INA ~ Inas☆House said...

Huga! Måste kolla mina dörrar och fönster. Sova med morakniven.. Tack för alla tips!

Kram
Ina

Marina said...

Sömnmedelsspray...huga! Bra tips för övrigt, vi hade inbrott i vårt hus i Sverige en valborgsmässoafton för många år sedan ,då kastade de in en sten genom ett icke låsbart fönster som sedan bara var att öppna och gå in genom. Tack och lov så förstörde de inget, utan tog "snällt" vad de skulle ha och gick igen, men det läskigaste var nog just det att någon varit och rotat överallt...

Birgitta i Umeå said...

På den lilla ön Fourni i Dodekaneserna lägger man nyckeln ovanför elskåpet när man går iväg från sin affär eller taverna en stund.
Där finns nog inga tjuvar. Och skulle det vara så går det bara en färja om dagen därifrån.
Där är vi mycket tryggare än hemma i Umeå.

Eva in Athens, Greece said...

@Babbi
Tack, Babbi! Nej, det har du rätt i!

@Ina
Precis, Ina, men det är klart att vapen istället troligtvis kommer att användas emot en själv istället...usch ja, må vi alla slippa vara med om att vakna av en inkräktare vid sängen. Om inte annat dör man väl av hjärtslag!

@Marina
Läskigt är det verkligen! Det är en sak jag tänker på då jag läser om dessa fönsterlås i Sverige, det är väl bara för inbrottstjuven att slå sönder fönstret?! Här i Grekland har vi ju fönsterluckor och i modernare hus...hm, vad kan det heta på svenska tro...en slags persiennrulle som stängs ordentligt utanför fönstret.

@Birgitta
Tack, va' glad jag blir över din kommentar! Mysigt det låter på ön Fourni...jag känner mig också mycket säkrare på somrarna då vi är på Kreta, trots att det är en stor ö.
Jag är ju också från Umeå! Mamma och pappa bor på Grubbe där jag växte upp. Var hemma i juni senast:
http://evaiaten.blogspot.gr/2012/06/umea-umealven-midnattssol.html
Ha en fin vecka Birgitta! Kram
☼☼☼

Elle said...

Även hos oss varnar de för en ökad inbrottsvåg. Vissa städer har det ökat upp till 40-50%.
Tanken på att någon tar sig in mitt i natten känns ibland lite skrämmande, eftersom jag oftast är ensam hemma med barnen under veckorna.
Det sägs dock att de flesta inbrott sker dagtid.
Hoppas vi att vi slipper uppleva det!

Malin said...

Jättebra tips...obehaglig läsning. Det är min mardröm att vakna när någon obehörig befinner sin inne i mitt hem.

Eva in Athens, Greece said...

@Elle
Ja, usch, hoppas vi slipper vara med om det! Men jag tror inte att de väljer upplysta hus om de finns inbjudande mörka intill. Jag är miljövän, men jag VÅGAR inte ha det släckt på balkonger och vid entrén...

@Malin
Tack! Ja, som sagt, jag undrar om jag inte skulle dö på fläcken...Fy farao!