Sunday 7 October 2012

Tårta och böcker till "frontistirio"


Idag har vi mumsat gräddtårta! Recept och lite om grekiska tårtor, födelsedagar m.m: Mumsig gräddtårta!

Har berättat tidigare om det sjuka systemet med frontistirio i Grekland: Frontistirio!...

Det blir dyrare och dyrare månadskostnad ju högre nivå det är. Man ska ju inhandla böckerna dessutom...  För oss blir det givetvis dubbla böcker eftersom båda killarna går i samma klass där. Nu tänkte jag att ni skulle få gissa hur mycket vi fick betala för dessa 8 böcker... ! "My Grammar Lab" är lite tjockare (1,5 cm), de övriga 3 är tunna (7-8 mm) utbildningsböcker.

Nå, vad tror ni?! :)

P.S I år fick vi betala även för engelskaböckerna i den vanliga, statliga, skolan för vår son som började "lykio" (gymnasiet), har aldrig hänt förut.

Ha en fin kväll om ni inte sover sött redan!

6 comments:

Steve said...

Tårtan var en vacker skapelse medan "frontistirio" mest ter sig som en märklig skapelse. Med sådana system så förstår jag allt mera hur tufft grekiska familjer har det.

Elle said...

Här i Tyskland köper man skrivmaterial (pennor, skrivhäften osv) själv, samt betalar bokavgift på 20 Euro (i lågstadiet). Många böcker är begagnade och på så sätt sparar man.
Jag chansar på att du har betalat 120-130 Euro för pojkarnas böcker...?

Fin tårta. Nu vattnades det i munnen!
Ha en bra vecka!
Kram

Uffe said...

Jag tror jag är i verkligheten när jag säger 180€ för böckerna. Jag tycker att systemet är fel när det gäller den biten. Jobbade lite extra på Kreta som engelskalärare, men jag tog inget betalt annat än att de fick bjuda mig på mat några gånger.
Men Eva, se inte för negativt på detta med böckerna... Utbildning och kunskap är nyckeln till mycket och öppnar många vägar! En bra investering i sig självt. Språk är en kunskap som är guld värd.

Snäckskalsdalen. said...

Vilken härlig tårta!
Böckerna ja, svårt att gissa....
Agneta kram

Anonymous said...

Hej!
Jag gissar på c:a 180 euro.
Hoppas att det är kunniga pedagoger också...
Hälsningar Lena

Eva in Athens, Greece said...

@Steve
Ja, det är mycket knäppt och är en stor utgift för familjerna. Förstår inte hur det kunnat uppstå. Men det beror säkert på att grekerna alltid satsar till 200% på sina barn. Kosta vad det kosta vill och detta utnyttjas.

@Elle
I den vanliga skolan behöver man inte betala för böckerna normalt, men i år fick äldste sonen betala 15 € för engelskaboken. Däremot får man även här handla skrivböcker, pennor, ritmaterial och allt sådant. Man måste även lämna ett paket med A4-papper till fotokopior.
Vad bra att böckerna återanvänds i Tyskland. Har tänkt på det många gånger här, det är verkligen synd och skam att man inte använder dem igen. Dessutom får de många böcker som aldrig används!

@Uffe
Visst är det så och det är ju oxå därför de får gå på frontistirio över huvud taget. Men bokpriserna gör en uppriktigt sagt upprörd. Vi fick betala 273 € för dessa böcker...!!!

@Agneta
Tack, Agneta!

@Lena
Tack för gissningen kära du, men som du kanske redan sett var det rätta svaret 273 €...men vem skulle kunnat gissa det?!! Lärarna på frontistirio är väldigt kunniga, bra och pedagogiska, så inga klagomål på det som tur är!


Ha en fin kväll på er alla! Kram♥