Friday 14 September 2012

Laga dragkedjan lätt som en plätt, snabbt OCH gratis!

Read this post in English: An easy, fast way to fix a zipper! Repair without cost.

Har skrivit i ett tidigare inlägg, Snabbt "byte" av dragkedja, att om själva dragkedjan (häktorna) ser hel ut, fast den inte fungerar, så kan man byta ut bara själva draggrejen ("löparen").

Nu hade det delbara blixtlåset på min väska slutat att fungera, från båda hållen. Jag tillhör inte dem som gillar att handla väskor...    Hur som helst såg ju häktorna helt o.k ut, så jag tänkte att det är ju bara att gå till syaffären då och byta ut draggrejen/löparen.


Så fick jag en snilleblixt, haha, och tänkte som så att det kan ju inte vara något större fel på draggrejen heller. Den behöver väl bara lite justering, ungefär som skruvar som kan behövas dra åt efter några år...

Så jag hämtade tången och klämde ihop draggrejen lite först på ena sidan.

och sedan lite på den andra sidan.

Och vips, det fungerade! Tjoho! Smart va?!

Lycka till!

Kanske av intresse:
Mer om dragkedjor (bl.a om den svenska produkten Zlide On)
Snabbt "byte" av dragkedja (om det inte skulle funka med tipset i det här inlägget.)

Fler små tips i vardagen:
Bästa avkalkningsmedlet
Rensa i badrumsskåpet
Få bort missfärgning av tryck på kläder
Borttagning av stearin från kläder och dukar
Rengöring av rostfritt stål
Rena och fräscha kuddar i sommarvärmen
15 tips för att förhindra inbrott
Saltet i vanliga glasburkar istället


Den söta snilleblixtbilden hittad på foretagarna.se

16 comments:

anneli said...

Du är så duktig Eva!
Ska prova på en av mina väskor med trasig blixtlås.
Ha en god fredag.
Hälsning från en stormande Vounaria!

Anonymous said...

Smart...och det tjänade du lite på oxå :)

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Ja många gånger funkar det att bara klämma åt löparen, brukar med göra så! :)

Moi said...

Men gud vad smidigt!

nina said...

Haha, nu trodde du att du var smart va? Det har jag kommit på för länge sen.. Sant! Kram

Eva in Athens, Greece said...

@Anneli
:) Om det inte är något synligt fel på häktorna eller löparen bör det fungera.
Här ser det ut som om det kan bli regn (bara för att jag målat altangolvet i eftermiddag...)
Kram♥

@Bittan
Ja, och framför allt TID!

@Linda
Jasså du, där ser man! Jag trodde jag var först på jordklotet! ;)

@Moi
Visst är det, blev jätteglad då det bara funkade på en gång sådär! Tjoho!

@Nina
Jag VAR glad... :( Fy farao för sådana som dig som sitter på sådana briljanta idéer! Men uppriktigt sagt undrade jag verkligen hur det kommer sig att man inte tänkt på det tidigare och jag har aldrig hört någon säga att det bara är att klämma ihop löparen lite, så det är inte bara jag som inte är lika smart som dig och Linda... Kanske tänker man inte på att ta fram verktygen när det är en sådan LITEN sak?! Om det vore en dörr som inte stänger som den ska skulle man ju inte slänga den i första taget och köpa en ny.
Ingen kram idag.

Linn said...

Hej !

Har i snart ett års tid haft två fina jackor liggandes hemma pga "trasig" dragkedja. En Helly Hansen & en Sail racing. Inga billiga historier. Fy katten va glad jag blev när jag hittade denna bloggen!!! <3 Tack =)Nu funkar dom som dom ska!

Eva in Athens, Greece said...

@Linn
Men så glad jag blir! Jätteskoj, Linn! Tusen tack för din kommentar!
Kram♥

Sara said...

Dig känner jag inte alls, men TACK för tipset! Hade en finfin fleecetröja med hel dragkedja till min treåring, som jag var på väg att slänga. Äsch, jag googlar på laga dragkedja tänkte jag - och fann ditt tips. Fem sekunder med tången och nu är tröjan hel och fin igen!

Frid och glädje till dig!

Unknown said...

Tusen tack, Sara! Blir så glad när någon kan få hjälp av det jag skrivit, sitter här nu med ett glatt leende på mina läppar... :)
Kram, kram

Kristofer said...

Helt underbart! Det fungerade perfekt och jag slapp köpa en ny jacka enbart för att dragkedjan inte fungerade längre. Några sekunders arbete och jag sparade minst 800:-

Tack!

Unknown said...

Toppen, Kristofer! Tack för att du tog dig tid att skriva kommentaren - du anar inte hur glad jag blir!
Många soliga hälsningar från Glyfada!

MammaLee said...

Får bidrag med min tack också. Min gällde ryggsäck som jag är glad i och är dyr att ersätta, nu laggade med tång! tack för hjälpen! Cindy Lee

Unknown said...

Superkul Cindy!Tack snälla!☼☼☼

Ted Johansson said...

Hej Eva! STORT tack för det här underbara tipset!!! Jag har precis lagat min vårjacka tack vare dig. Jag har inte använt jackan på minst två år pga. att jag inte kommit till skott att lämna in den för lagning. Men nu behövde jag inte göra det. Så tack än en gång, det här gjorde min dag!

Unknown said...

Härligt, Ted! Jag blir bara SÅ glad!!!
En underbar vår önskar jag dig!
☼☼☼