Friday 10 August 2012

Utställning av konstnären Kostas Tsoclis på Spinalonga

Read in English: Exhibition on Spinalonga by Costas Tsoclis

Vi har gjort ett besök på den fina ön med den otroliga historian, Spinalonga, även i år. I sommar är det en utställning där av den grekiske konstnären Kostas Tsoclis med namnet "Tsoclis, du, den siste spetälske", vilken kommer att pågå till den 31 oktober.

Jag ska villigt erkänna att jag inte tyckte om det hela. Ön har blivit "utsmyckad" med en massa stora speglar, svarta flaggor, stora affischer och ett stort kors vid den lilla hamnen...  Det hela störde mig otroligt mycket och jag är mycket förvånad att det tilläts över huvud taget, speciellt med tanke på att "America's next Top Model" inte ens fick lov att göra en fotografering på ön sommaren 2010...
Utställningen kändes som vandalisering för mig, så jag undvek att fota "konstverken", men på översta bilden till vänster kan ni se det stora korset i hamnen samt de svarta flaggorna överst på ön.

Sightseeing-karta av ön: Map of Spinalonga
Tidigare inlägg om Spinalonga: En båttur till Spinalonga - spetälskeön...
Tyra Banks & "America's Next Top Model" på Kreta!
Tsoclis, född 1930 i Aten, är egentligen en fantastiskt duktig konstnär som har haft otaliga utställningar i Europa samt även i USA. Men som sagt - utställningen på Spinalonga gillade inte jag i alla fall.


Några av hans konstverk från tidigare utställningar:


Fler kan ni se på facebooksidan: Costas Tsoclis - Κώστας Τσόκλης

8 comments:

Malin said...

Nej jag tycker inte om att de placerar "konst" i redan fantastisk miljö. Till och med sunkiga Örebro får sina konstverk utplacerade ibland och det ser inte bra ut. Väldigt få tillför något. Om det är under en extremt begränsad tid tycker jag att det går an. Ibland. ;)

Uffe said...

Jag tycker att det är en hädelse!

I mina ögon är hela Spinalonga en enda stor kyrkogård och gravplats!
- På kyrkogårdar görs det väl inga utställningar!
Undrar vad den Grekiska kyrkan säger om detta?

Ön är fantastisk vacker, men har en dyster och tragisk historia av mänskligt lidande.
- Låt alla som blev kvar där vila i frid!

Jag fick gåshud och krypningar i kroppen under mitt enda besök där.
Vill inte åka tillbaka dit, men jag har gjort mitt besök där. Mest efter att ha läst Victoria Hislops bok.

Gavdos åker jag däremot gärna tillbaka till och skulle även kunna tänka mig att bo där för att få skriva ifred.

Detta är min högst privata åsikt.

//Ulf

Anna Karin said...

Suck.... ja vad mer ska man säga än övriga kommentarer...Näe Eva du får styra upp d dära! :)(vi kan väl låna nåt litet hus där nästa år och ha utställning du o jag istället?:)

Eva in Athens, Greece said...

@Malin
Nej, jag gillade det verkligen inte. Möjligen att det skulle kunna vara en utställning inuti någon av byggnaderna istället för utspritt sådär över hela ön. Dessutom isåfall en utställning med anknytning till Spinalonga, målningar av ön eller kanske av någon som bodde där. Av titeln på utställningen fick jag den uppfattningen att konstnären själv bott på ön och varit sjuk i spetälska!

@Uffe
Ja, ett slags försök att stjäla uppmärksamheten från de kvarvarande själarna... Konstnären menar på att konsten visar vördnad. Vad är vördnaden i en gångtunnel fylld med speglar? Namnet på utställningen är dessutom underligt och missvisande.

@Anna Karin
:) Min dröm är att sätta igång och måla på allvar och ha en utställning, självklart gärna tillsammans med dig, men det finns så många fina utställningslokaler som passar bättre. Det finns t.ex en gammal olivfabrik häruppe i en av de gamla byarna ovanför Hersonissos. Tänk om..., en vacker dag...Så kul det vore, Anna Karin!

Steve said...

Ett besök på Spinalonga och få dess historia berättad för sig är en mycket stark upplevelse. Jag glömmer det aldrig. Jag känner precis som dig. Låt ön vara som den är och berätta sin historia för besökare. Att göra den till ett ytterligare kommersiellt, om än "konstnärligt", jippo känns fel.

Unknown said...

Vad tråkigt när det blir sådär. :-(
Tazz&Kram

Grekland nu said...

Förstår att du inte gillade det! Det skulle nog inte jag heller gjort. En sån miljö bör skyddas från alla ingrepp anser jag, till och med tillfälliga sådana. För mej var det en stark upplevelse att besöka ön en kylig söndag i februari, vi var nästan ensamma på hela ön.

Eva in Athens, Greece said...

@Steve, Inkan och Ingabritt
Tack för era sympatiska kommentarer! Kram