Saturday 30 June 2012

Bröllopet i Saltoluokta, del 1: Gällivare

Read in English: The wedding in Saltoluokta, part 1: Gällivare

Ni som följer bloggen vet att jag varit i Sverige en vecka och med på ett bröllop i Saltoluokta. Vill ju berätta om denna underbara upplevelse, och det får bli etappvis!

De flesta bröllopsgästerna kom med flyg från Malmö och Stockholm till Kiruna och därefter hyrd buss därifrån till Kebnats brygga.

Birgitta och hennes man Christer (båda skolkamrater från Östra Gymnasiet) och jag åkte tåg från Umeå till Gällivare.

Det var så himla kul! Vi surrade om ditt och datt och utanför svepte vackra norra Sverige förbi.

Mamma hade skickat med fika - kaffe, mackor och bullar... (Då måste jag oxå berätta att pappa, som är 84 år, skjutsade oss till järnvägsstationen!)

Jag och min älskade vän Birgitta! Vi växte upp på samma gata på Kungsänget (Grubbe) i Umeå, men lärde inte känna varandra förrän vi hamnade i samma klass på gymnasiet - helknasigt!

Här är vi framme i Gällivare och letar efter ett ställe där vi kan äta lunch. Småkyligt var det allt minsann...


Gällivare kyrka. När gruvdriften ökade växte staden ur sin gamla kyrka och 1882 invigdes den här fina träkyrkan.Byggnaden till höger har jag inte fått klart för mig om det är skola eller museum eller både och.

"Spruthuset" byggdes vid sekelskiftet för brandförsvar, idag är det brandmuseum. (Fotbollsföreningen GMFF hoppas få göra om det till en sportpub (Spruthus blir pubhus?).)


Riktigt fin liten stad måste jag säga. Tillsammans med Malmberget och Koskullskulle alldeles intill är det 15.000 invånare.

Har ni förresten tänkt på en sak...?! I Gällivare var man ju först med det här superstora modet med att brallorna ska vara lite (eller vaddå "lite"...) nedhasade; "Gällivarehäng"! (Synd att jag inte tänkte på att fota några ungdomar i Gällivare med det moderna hänget.)


Vi åt riktigt god lunch på ett hemtrevligt ställe och gick sedan tillbaka till järnvägsstationen som ni ser här. Bakom ser man lågfjället (Sveriges högsta, 823 m.ö.h) Dundret, där det ju hålls Världscuptävlingar både i utförsåkning och längdåkning.

Strax därpå blev vi upplockade av den hyrda bussen från Kiruna och blev körda till Kebnats brygga.
Fortsättning följer!
☼☼☼

Andra inlägg kanske av intresse:
Midnattssol vid Umeälven
Bröllopsresan, del 2: Midnattssol i Saltoluokta
Bröllopsresan, del 3: Liten fjällvandringstur i Saltoluokta
Klidona - Midsommarfirande i Grekland 
Några bilder i min fotoblogg, "Greece in my Heart": Mountain lake Langas, Saltoluokta

Karta Gällivare
Turistinformation Gällivare med restauranger & uteliv, evenemang som Rallarmarschen och Världscuptävlingar, sevärdheter som Kåkstan och Fjällnäs slott (sommarbostad för en gruvägare en gång i tiden!), upplevelser som norrsken, hundspann och gruvbesök...
Dundret med bl.a snökul för alla åldrar och "konferens i kreativ miljö med bästa utsikten".

Mior om Gällivare på Miors blogg.
Alexander skriver från byn Ullatti: Byabloggen

Låten "Brylkräm, stålkam och Gällivarehäng":

9 comments:

Unknown said...

Det är nåt väldigt rörande med det här inlägget... och Birgitta, jag känner ju igen henne!! :) Hälsa henne så gott från mig. Kram

Anonymous said...

Det här var roligt att läsa och se bilder..jag har aldrig varit så långt norröver. Umeå är det längsta jag varit till.Kram

Monica P said...

Intressant! Och så stort och öppet det är, vilka breda gator...är det för att man ska ha nånstans att lägga snön? Får nästan torgskräck...Vackra Norrland ! Ser fram emot nästa rapport.

Steve said...

Härligt inlägg. Jag väntar med spänning på fortsättningen.
Tänk att "Gällivarehänget" blivit en sån hit.

Malin said...

Härligt att ni fortfarande är nära vänner trots att du numera bor i Grekland sedan många år.♥

Kram Malin

Snäckskalsdalen. said...

Härligt och jag njuter av att se Dundret! Mysigt med gamla goda vänner.
Agnet k ram

Eva in Athens, Greece said...

@Anna Karin
:) Kul att du känner igen Birgitta - hon är sig väldigt lik faktiskt! Kramis

@Bittans
Tack, va' skoj! Kram

@Monica P
Tack snälla du! Jadu, det kanske det är, men kanske det helt enkelt är att det finns så mycket plats så varför tränga ihop det...?

@Steve
Tack så mycket!

@Malin
Det är väldigt skoj faktiskt! Jag har behållit kontakten med de flesta av mina kompisar och det är kul. I början blev det massor av brev och kort skrivna!♥

@Agneta
Tack snälla!♥

Anonymous said...

Ja, men det har du ju rätt i! Gällivarehäng! Hahah, hade jag helt glömt bort. Det är SÅ populärt här i NZ, pojkar kan köpa byxor med alldeles för långt liv nu, så det blir häng i baken liksom. Konstigt mode...
Ser ut som ni verkligen njöt er "bröllopsresa". Nu ska jag läsa del 2. =o)
Kram!

Eva in Athens, Greece said...

@Tinefis
Förstår inte riktigt vad du menar med den tredje meningen, men visst är det konstigt mode! Numera gillar jag det faktiskt, men inte när det är så nerhasat att det ser ut som de ska trilla av...!
Kram♥