Saturday 21 April 2012

Greker och fans av grekisk musik världen över sörjer Dimitris Mitropanos

Read this post in English: Greeks and lovers of Greek music worldwide mourn Dimitris Mitropanos

Den storslagne grekiske sångaren, Dimitris Mitropanos (Δημήτρης Μητροπάνος), lämnade denna världen  den 17 april i en ålder av 64 år. Han hade den perfekta rösten för grekisk "laiko" musik! Dimitris Mitropanos var, och kommer alltid att vara, mycket älskad av det grekiska folket, m.fl m.fl.

Mitropanos hade haft problem med hälsan sedan 2008, men fortsatte ändå att sjunga eftersom han älskade sitt jobb. Han var t.o.m på en USA-turnering 2010!

Här uppträder han på den vackra stenteatern Odeon of Herodes Atticus på Acropolis sluttning i September 2009 . Han framför en av sina mest kända sånger, "Η Ρόζα" (Roza eller Rose/Rosa):

Texten till "Η Ρόζα" är skriven av Alkis Alkaios (Άλκης Αλκαίος) och här finner ni den, tillsammans med en översättning till engelska: Lyrics Translate Roza.

Dimitris Mitropanos dansade även Zeibekiko helt underbart! Han hade den rätta coola stilen för denna grekiska dans.

Σ'αναζητώ στη Σαλονίκη med text skriven av Filippos Grapsas:


En sida på facebook har blivit gjord till hans minne: Dimitris Mitropanos - Δημήτρης Μητροπάνος samt även på Twitter: Dimitris Mitropanos.

Vila i frid Dimitris Mitropanos...du kommer att leva vidare genom dina fantastiskt fina sånger! Tack...


Lyssna till fler av hans sånger:
☼Mitropanos framför "Alimono"(Αλίμονο)i programmet "Koita ti ekanes"2005. Lyrik Alimono.
 ☼Mitropanos sjunger "Svise to fengari"(Σβήσε το φεγγάρι)i det populära programmet "Stin ygeia mas"2007. Lyrik Σβήσε το φεγγάρι skriven av Nikos Moraitis. Lyriken översatt till engelska: "Put out the moon".
 ☼Mitropanos - "Otan echo esena", official video, 2011.

Dimitris Mitropanos skivor samt skivomslag

4 comments:

Malin said...

Han var så fantastiskt bra! Såg att mina grekiska vänner på Facebook kommenterade om hans bortgång för några dagar sedan. :(

Hoppas du får en kanonhelg!

Snäckskalsdalen. said...

Inte bara vackra sånger, han var ju ursnygg också! Så ska karlar se ut!
Hoppas han mår bra i sin himmel...
Agneta kram

Steve said...

Så befann jag mig plötsligt i Aten igen. Det jag på din fotoblogg skrev att jag saknade. Tack!

Eva in Athens, Greece said...

Malin: Det är tråkigt verkligen, han var ju inte alls gammal. Kunde väl fått leva och sjunga för oss i många år till...!

Agneta: :)

Steve: Hihi, jag trodde du menade att du ville ha mer av Aten på fotobloggen, men tittade in där och förstår att du saknar Aten. Roligt att höra(att du har positiva tankar om staden), även om det är trist om du inte kan resa hit igen.
Det hade förresten inte varit konstigt heller om du velat se mer av Aten på min fotoblogg eftersom jag oftast kanske sätter in lite konstiga foton där...