Saturday 10 March 2012

Melina Mercouri - en mycket dynamisk grekinna!

Read this post in English: Melina Mercouri - a dynamic woman!

Eftersom det var internationella kvinnodagen i förrgår hade jag tänkt skriva lite om en dynamisk och mycket älskad grekinna, Melina Mercouri! Hann inte då så inlägget kommer nu istället.

Maria Amalia Mercouri föddes 1920 i Aten. Melina, som hon kallades började sin karriär som skådespelerska. Internationellt blev hon känd bl.a genom filmen "Never On Sunday".


Melina fick utmärkelsen "Best Actress" på Cannes Film Festival 1960 för sitt skådespeleri i den filmen, i vilken hon spelar en prostituerad.

Här filmsnutten där Melina sjunger sången "Ta paidia tou Piraia"("Pireus ynglingar"):Melina Mercouri var alltså även sångerska och gav ut ett femtontal skivor varav flera på franska.

Såg en intervju på TV där hon berättade att kvällen innan John F Kennedy mördades åt de middag tillsammans och när hon hörde att han blivit skjuten höll hon på att göra sig i ordning för ytterligare ett möte.

När militärjuntan tog makten i Grekland i april 1967 var Melina i USA och spelade huvudrollen i "Illya Darling"Broadway. För den rollen fick hon en Tony Award.

Mercouri var mycket politiskt engagerad i motståndet mot juntan i Grekland och jobbade aktivt för frigörelsen med intervjuer, tal, marscher och konserter.

Militärjuntan beslagtog hennes ägor i Grekland och tog ifrån henne det grekiska medborgarskapet.
"Jag föddes grek och jag kommer att dö som grek. Herr Pattakos(en av snubbarna i juntan)föddes fascist och han kommer att dö som fascist" sa Melina då.

Här är Melina tillsammans med Olof Palme i Stockholm (ännu ej statsminister) den 1 maj, 1968.

Två dagar efter att juntan fallit var Melina tillbaka i Grekland.

Greklands första kvinnliga kulturminister 1981-1989, 1993-1994.

Mercouri förespråkade för att statyerna och skulpturerna som togs från Parthenon av engelsmannen Thomas Bruce, earl av Elgin och nu finns på Brittiska Muséet i Storbritannien(Otroligt, men sant!) skulle återlämnas.

Hon ordnade så att det var gratis för alla greker att besöka landets museum och arkeologiska platser på den tiden.

Melina Mercouri var tillsammans med Frankrikes dåvarande kulturminister, Jack Lang, de som kom med idén samt upprättade "Europas kulturhuvudstad". Första kulturhuvudstaden var Aten år 1985.

Melina dog i lungcancer 1994. Hon fick en statsbegravning och ligger begravd på First cemetery of Athens.

Melina Mercouri Foundation
Internationellt kulturpris med Melinas namn: Melina Mercouri International Prize (Unesco)
Melina om mamorn från Parthenon
Melina skrev en bok: "I was born Greek" som kom ut 1971. Hittade två korta recensioner på en sajt där boken säljs: Amazon.com (Scrolla ner lite på den sidan så kan ni läsa recensionerna).
Melina Mercouri på facebook (till minne av)

Kampanjen "Hämta tillbaka dem" syftar på att Grekland vill ha tillbaka alla arkeologiska dyrgripar som finns i England. Här en kort video om hur galet det skulle vara om en grek tog med sig klockan i Big Ben till Grekland!

Ge Grekland din support i kampanjen med ditt namn här: BringThemBack.org!

6 comments:

Eva Trillian said...

Sista klippet är ju klockrent! :-)

Malin said...

Älskar dina inlägg!

/ Malin

Snäckskalsdalen. said...

Oh, det var intressant att läsa allt du skrev om Melina Mercouri, som man följde henne på den tiden (ja, jag var med redan då) hon var vacker och så otroligt dynamisk och trodde på sin sak. Och när hon kom tillbaka till Grekland och blev minister, det var stort, men jag hade glömt det mesta. Fantastiskt!
Agneta kram

Steve said...

Instämmer med Eva Trillian: Klockrent!

Fru Venus said...

Vi har filmen hemma, en av Mannens favoriter. Klippet är galet bra :-))

Eva in Athens, Greece said...

Tack så mycket för kommentarerna!
Kul Agneta, att du minns henne så bra!
Fru Venus, tänk att ni har filmen hemma, kul!!!