Saturday 11 February 2012

Gatumusikanten: Jag älskar dig för att du är fin!

Idag gick det en man på gatan och spelade dragspel och sjöng med väldigt fin och stark röst. Förr kunde man se det oftare, men numera kanske det händer högst en gång per år. Synd, för jag älskar det!

De går gatorna fram och mynt kastas till dem från balkongerna. Kanske blir det vanligare nu igen? Inte mig emot!

Skulle gärna videofilmat, men dels höll jag i hunden och dels blir ju folk liksom oroliga nu för tiden när man tar fram kameran. Förr fick man världens leende, numera får man vara glad om man inte blir utskälld...

Den här gatumusikanten sjöng och spelade en gammal grekisk traditionell låt som ingen vet säkert vem som skrivit den; "S'agapao yiati eiasi oraia"("Jag älskar dig för att du är fin"). Flera stora grekiska sångare har spelat in den. Jag tycker mest om versionen med Yiannis Parios, här i ett bildspel med fina bilder från Grekland:

Yiannis Parios är en mycket älskad och populär sångare i Grekland. Han sjunger "Laikó" musik som man kan säga är just populärmusik bland folket. Framförallt har han blivit känd för sina fina kärlekssånger.

Yiannis heter egentligen Varthakouris i efternamn, men tog namnet Parios som artistnamn eftersom han är född på ön Paros(1946).

Parios har spelat in minst ett album per år sedan 1971. Nu kommer han att framträda på Megaron - The Athens Concert Hall under några dagar; 14(ingen slump att detta datum valts som startdatum!), 15, 16, 17, 18, 20 samt 21 februari med biljettpriser från endast 9 € (för arbetslösa m.fl) till bästa platserna på "Grand Tier" för 65 €.

En av mina favoriter är "Kalimera ti kaneis" med text och musik av Stamatis Spanoudakis. "Godmorgon, hur mår du, hoppas du alltid ska må bra, när du är nära mig och när du är långt ifrån mig. Godmorgon, hur mår du, jag älskar dig mycket..." Lyssna här på You Tube: Καλημέρα Τι Κάνεις / Γιάννης Πάριος

Yiannis Parios websida (med biografi på engelska).
Texten till "S'agapao yiati eiasi oraia" på grekiska. ("Jag älskar dig för att du är fin")

4 comments:

Steve said...

Ljuvlig återblick på "mitt Grekland". Där blev jag aldrig utskälld för min videokamera. Tvärtom fick jag alltid ett glatt leende och ett vänligt ord på vägen.
Jag vill ha "mitt Grekland" tillbaka även om jag aldrig kommer dit igen.

Cheeky Malin said...

Åhh vad jag saknar Grekland just nu. Jag måste lyssna på grekisk musik i kväll bara för det.

Kalo vradi ;)

Anonymous said...

Tack! Det är tröstande att höra att något sådant finns kvar! μιά φιλλανέζα

Eva in Athens, Greece said...

Steve: Egentligen är det sig ganska likt här. Det där med att bli fotograferad har ju ändrats, men det har ju ändrats över hela världen sedan datorerna kommit in i våra liv alltmer.

Cheeky Malin: :)

Marina: Ja, det är trevligt tycker jag, riktigt romantiskt!

Anonym: Tack, det gläder mig!