Saturday 18 February 2012

Extrasidor eller kanske några av dina etiketter överst i bloggen?

Skrev för några månader sedan hur man fixar extrasidor till bloggen på Blogger och hur enkelt det är här: Fixa extra sidor på Blogger.

(Visst blir man lurad av den här bilden, känns precis som om den sitter på sniskan!)

Man kan även göra på ett annat sätt om man inte enbart vill ha fasta sidor. Jag ville ha några fasta sidor och några av mina etiketter överst i bloggen. Alla etiketter man har är ju inte lika viktiga och etikettlistan växer ju hela tiden så att de viktiga helt enkelt försvinner i mängden!

Det är inte heller svårt, man fixar helt enkelt en länklista:

 • Gå till Design
 • Klicka på "Lägg till en gadget". Beroende på vilken layout du valt i "Malldesigner" kan du placera den här listan överst även i högerspalten eller vänsterspalten. Tror att det går att ha listan under bloggens rubrik, såsom jag har,  på alla layouts. Du behöver dock inte bestämma detta på en gång. Man kan ju flytta och dra omkring sina gadgets som man vill när man är på Design, det går även bra att flytta från en sidospalt till gadgetfältet under rubriken. Länklistan kommer då helt enkelt att breda ut sig.
 • Ett fönster öppnas med "Grundläggande". Scrolla neråt till "Länklista" och klicka på det lilla pluset till höger. 
 • Ett fönster för att "Konfigurera länklista" dyker upp. Hoppa över "Titel" och "Antalet länkar som visas i listan". Låt "Sortera inte" stå kvar. Fyll i "Ny URL för webbplatsen" med etikettens URL-adress, alltså URL-adressen som kommer upp i fältet överst på datorn då du klickar på namnet på din etikett (t.ex "Recept"). Fyll även i "Nytt namn på webbplatsen", oftast etikettens namn. Klicka på "Lägg till länk". Fyll på med fler länkar tills du är klar. Ordningen på etiketterna kan lätt ändras med de små pilarna som finns i Redigera/Ta bort-fältet bredvid listan som kommer upp medan du konfigurerar(skapar, fixar). Glöm ej att klicka på "Spara" då du är klar!
 • Lägg även till en länk till Förstasidan eller Hem och där lägger du in din bloggs URL.
 • Nu kan du även lägga till "fasta sidor", men det måste vara publicerade inlägg. Vill du inte att inlägget ska finnas med i din vanliga etikettlista publicerar du det utan etikett. Vill du inte att inlägget ska komma upp i bloggen då du skrivit det ändrar du helt enkelt datumet till ett gammalt datum: Innan du publicerar ditt inlägg klickar du på "Alternativ för inlägg" som det står under skrivfältet. Inläggets datum kommer upp och där kan du göra ändringar(även alltså schemalägga inlägg om du vill att de ska publiceras en annan tid/dag.
När man ska försöka förklara noga blir det mycket text och kan ibland göra att det verkar krångligare än det är...
Kortfattat gör man så här:
 • Gå till Design
 • Klicka på "Lägg till en gadget"
 • Välj Länklista
 • Fyll i "Ny URL för webbplatsen" samt "Nytt namn på webbplatsen"
 • Klicka på "Lägg till länk" 
 • Spara!
Hoppas jag kunnat hjälpa dig som har funderingar på detta! Fråga gärna om det är något du inte förstår!


3 comments:

Cheeky Malin said...

Ska kolla upp dina tips till min andra blogg som jag har på blogger. Tack för tipsen!

/Cheeky Malin

Yosofine said...

Sv: Tack så mycket för din röst!

Ja jag hittade ett sätt att göra det på, lite annorlunda dock. Jag vill nämligen inte att de inlägg jag gör för "iPhonegalleriet" ska ses på bloggen, utan bara i galleriet. :)

Tack igen, och ha en fin lördag!


Kram Josefin

Min plats i solen said...

Hej Eva!

Ja, det finns så mycket roligt man kan fixa med på sin blogg om man har lust. Något datorgeni behöver man inte heller vara (åtminstone inte då man har blogger) utan de har enkla lösningar på det mesta.

Sköt om dig och ha en fin söndag!

Kram Lotta