Sunday 29 January 2012

Storstädning i mail-boxen/ inkorgen! Yippee!

Read this post in English: Major cleaning in my e-mail box! Yippee!

Inte vet jag, men jag inbillar mig att det finns ganska många som har en konstant översvämmad inkorg? Alla e-mail är i en enda röra och det känns som man har absolut nollkoll...Man liksom råkar svara på en del mail som råkar poppa upp...!
Ack ja, ack ja, så var det för mig också, men nu är detta ett minne blott, tro det eller ej! Har två mailadresser(konton) och på båda rådde det TOTAL KAOS. Råkade få syn på ett inlägg av Robert Birming (som i sin tur blivit inspirerad av David Stiernholms tips) och bestämde mig då för att ta itu med eländet.

Det konstiga är att det tog inte alls så lång tid som jag trodde att det skulle ta!
Jag har Hotmail, men förmodar att det finns liknande funktioner på andra mail-konton. Gör så här:
  • För det första; Bestäm dig för att inte svara på något mail under storstädningen.
  • Kanske får du nyhetsbrev som du aldrig läser? Säg upp dem! Går det inte enkelt, klicka på Rensa, därefter "Ta bort alla" och "Blockera", så slipper du få fler.
  • Gör flera mappar att sortera upp mailen i, t.ex Bra att ha, Besvaras(här kan du lägga mail som du vill svara på, men som inte är akuta), Konton, Projekt 1, Projekt 2 o.s.v
  • För reklam som du tycker är intressant men bara ibland kan du dels se till att de flyttas automatiskt till en mapp med det namnet, genom att klicka på rensa och välja "Flytta alla till mapp...", samt även välja schemalagd rensning. Man kan spara bara det senaste eller begära rensning av alla mail äldre än 10 dagar.
  • Jag har en mapp som heter Facebook oxå och nu samlas alla fb-mail i den mappen. Har inte begärt rensning där eftersom jag inte loggar in så ofta på fb och behöver dessa mail som hjälp för att besvara kommentarer etc. Behöver du inte dessa mail, se till att de rensas bort automatiskt(punkt 2).
  • Markera mail från okända avsändare som skräppost och dyker det upp flera från samma, se till att de rensas bort automatiskt.
  • Markera bedrägeri-mail (där de försöker få dig att lämna ut bankkontonummer, kreditkortsnummer, lösenord etc) som nätfiske, så att de får mer uppmärksamhet än vanlig skräppost.
  • Får du mail av vänner som du tror att någon annan skickat (brukar oftast vara en kort hälsning och sedan en länk, öppna inte dessa länkar!) markera dem som skräppost, därefter får man en fråga om man tror att någon annan hackat kompisens e-mailkonto som man kan markera samt om man vill behålla kontakten(vill man förmodligen om det är en kompis).
  • Markera de mail du hittar som du vill svara på genast med röd flagg(precis till vänster om ämnet på hotmail). Då håller de mailen sig överst i inkorgen och du kan inte glömma bort dem.

Jag känner det som om jag blivit av med en börda från mina axlar! Nu när jag öppnar mailen är det bara ett par mail där från att tidigare ha varit ca 30 mail dagligen! Tjoho, livet är härligt!


Lycka till!
☼☼☼

Andra inlägg kanske av intresse:
Rensa i badrumsskåpen!
Rensa förrådet!
Rensa i röran!

Karen Kingston's blog: The feng shui art of space clearing 
Strukturbloggen (Få koll på läget och mer tid över!)
Så blir du vän med din kalender (Stiernholm)

Bilderna:
Bild med överfull brevlåda hittad på bloggen From the Strawberry Patch
Lila snabel-a-bilden hittad på bloggen Syllektiko
Rödflaggad söt brevlåda hittad på bloggen The book garden
Bild "Yippee! I'm saved!" från Christart.

6 comments:

Anonymous said...

Det där med överfyllda mailboxar är nog tyvärr ganska vanligt. Jag har massor av mail på jobben som dels är svåra att kategorisera för jag behöver ha dem i inkorgen ett tag. SÅ jag har börjat med att flagga dem så de markeras och inte glöms bort. Har både hotmail o gmail (sedan ngn snodde mitt hotmailkonto) och nu måste jag rensa i båda...Puuuh! Inse hur mycket mail man skickar!

ღ ℬabbi said...

Jag ser till att det rensas dagligen i mina maillådor både hemma och på jobbet, manuellt och per automatic..annars förlorar man kontrollen helt:) Bra att du tog upp det...det kan nog vara ett hjälpande tips för många. Kram

Marina said...

vill inte ens tänka tanken på hur min mail ser ut, men en annan dag - då ska jag...

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Ja kanske dags att ta tag i de nån dag....ska spara den listan att gå efter iaf och säga upp alla nyhetsbrev, läser nog inte ett enda :S

Semester & Mat said...

Kommer nästan periodvis dessa mail tycker jag. Men för det mesta så flyttar jag bara över dem till papperskorgen, ska väl börja markera dem som skräppost snart har ja tänkt.
10mail/dag är det för det mesta, men ibland så är det ju något intressant också :)

Eva in Athens, Greece said...

Tack sötnosar! Ha en fin vecka!
Min mail håller stilen kan jag berätta och det är en sådan fröjd nu att öppna den, så det är verkligen värt att ägna några timmar till att få den i ordning. Innan jag startade hade jag över 500 mail i inkorgen, nu är där 4!
xxx