Wednesday 14 December 2011

Saffransbullar snabbt och lätt med bra knep!

Som sagt var...pepparkakor har vi inte i år, men åtminstone fick vi oss lussekatter till kaffet igår!

Har fått det här receptet av min kompis Lotta. Hon brukade baka dem till Luciafesterna för Svenska Skolan på Kreta. De är supergoda, inte
alls torra som de kan vara ibland.

35-40 st mumsiga Saffransbullar/Lussekatter/Lussebullar (Kärt barn har många namn!):
50 g jäst
200 g margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl socker
0,75 g saffran (helst röd fin saffran från Kozani, Grekland!)
ca 15 dl vetemjöl
russin

Smält margarinet. Häll mjölken i det smälta margarinet och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet och lös upp jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och saffran och rör om. Arbeta in ca 13 dl av vetemjölet och låt degen stå och jäsa övertäckt i en timme.

Tag hälften av degen och baka ut den på mjölat bakbord. Tag inte mer mjöl än vad som är nödvändigt för att degen ska vara smidig.

Mamma har lärt mig det här sättet: Rulla degen som till kanelbullar, men till hälften. Vik den återstående utbakade hälften över det hoprullade och rulla även den mot mitten, som på bilden ovan.
Bara att skära bitar nu av rullen (ca 2-2½ cm)och lägga på smorda plåtar.

Låt dem jäsa ca 15 min på plåten, övertäckta. Tryck in russinen ordentligt så att de inte ploppar ur! Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen, 250 grader, i ca 8-10 min.


Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Ja, vad tycks? Klart att de som är handformade en och en är charnigare...

9 comments:

Mea said...

Exakt samma recept som jag använde i söndags, och de blev supersaftiga och goda. =)

*Smart att rulla ihop de så där! Är ju ett bra tips om man inte har så mycket tid på sig.

Helen said...

Va smart att skära på det sättet! Hur går det med registreringen till Planet Relay förresten?

Grekland nu said...

Vilket fiffigt sätt att forma lussekatter på! Måste jag försöka komma ihåg att pröva nästa år, för i år blir det inga mer...Ser jättegoda ut!

Eva in Athens, Greece said...

Mea: Skoj!

Helen: Visst är det! Jo tack, nu har jag registrerat mig och det gick bra, men har inte allt helt klart för mig ännu...! En kul och spännande idé är det hur som helst!

Ingabritt: Du får prova nästa år då!

Birgitta said...

Vilket smart sätt att skära dem så! Vad goda de ser ut, jag bakar inga i år passade på att äta då jag var i sverige.

Emma Tiger said...

Åhh va gott! Smart sätt att baka på!!! Det ska jag komma ihåg! Jag gjorde lussekatter med min kille förra året men han gilla dem inte! Han tyckte inte det var tillräckligt sött! Haha! Brasilianare äter ju hur mkt socker som helst!

Eva in Athens, Greece said...

Birgitta: Vi ska passa på och äta pepparkakor i Sverige till nyår, har ingen lust att baka dem...

Emma: Det är samma här i Grekland. Lussebullar är inte speciellt populära - har slutat bjuda greker på dessa(!), däremot kanelbullar är mycket omtyckta - precis ALLA vill ha receptet!

Gunilla said...

En bagare på tv tipsade för någon vecka sedan att man kan koka upp mjölken kvällen före baket och hälla i saffranet då. Kärlet med mjölk o saffran täcks och ställs in i kylen när det svalnat och så värmen man upp mjölken till 37 grader när det är dags att baka. Russinen kan man lägga i vatten en stund innan de trycks i bullarna så blir dom mjukare. Jag testade det och det blev bra.
Gunilla

Eva in Athens, Greece said...

Hej Gunilla! Förstår att det blev gott, smart med russinen! Jag är i alla fall väldigt nöjd med mitt recept, så jag fortsätter nog med det. Greker gillar inte lussekatter över huvudtaget eftersom de väntar sig att det ska vara mer sött. Fikabröd och bakelser är mycket sötare här än i Sverige. Kanske man får kalla det för kaffebröd eller något istället.