Tuesday 29 November 2011

Skandinavisk julbazaar och promenad i Pláka

Skandinaviska kyrkan som tidigare höll till i Pireus har flyttat (för ca 1 år sedan?) till den här fastigheten som ligger väldigt centralt till (Daidalou 18), i Pláka - Atens historiska hjärta! Pláka är byggt ovanpå Atens forntida bebyggelse på de nordöstra sluttningarna till Acropolis, mellan Syntagma och Monastiraki.Det är så mysigt att gå på de smala gatorna/gränderna med alla affärer, caféer och restauranger. Det är som en helt annan värld mitt i Aten. Ett måste givetvis att besöka om man kommer till staden, vilket man förstås inte kommer att vara ensam om...speciellt under sommarmånaderna.

Förr  i tiden var det väldigt vanligt att tavernorna låg en halv våning ner så här. Visst ser det gulligt ut?!

Min kompis Filió och jag var före promenaden i Pláka i söndags in på den trevliga julbazaaren som hålls varje år på den Skandinaviska kyrkan i Aten. Handlade lite småsaker förstås, bl.a messmör! Det hade alltid min farmor hemma och det är ju så gott! (Man kan ju strunta i att läsa hur många kalorier det innehåller...)

Lite fika blev det också; kaffe, pepparkakor och supergoda lussebullar! Vi stod ute för det var faktiskt fullsatt - kul i jul! Roligt att det går bra när det är så många människor som lagt ner sin själ och möda på allt som hör bazaaren tilll.

Mer om bazaaren kan ni läsa om och se bilder på i Gunnar och Kickis blogg "Lidén i Athen - Svenska Kyrkan i utlandet".

Här hittar ni den Skandinaviska kyrkan i Aten!:

View Larger Map
Öppettider:
mån-ons 12.00-20.00
tors, fre  16.00-20.00
lör          09.30-21.00
sön         18.00-21.00

Titta gärna in på kyrkans hemsida: Svenska kyrkan - Grekland.

13 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Ser urmysigt ut! Och det är mysigt med dom där utlokaliserade svenska små oaserna i utlandet, eller det blir väl hemlandet för dig numera!
Agneta kram

Äventyret framtiden said...

Helt plötsligt så får jag stor lust att vandra in i dina bilder i Aten, smaka mig fram, dofta mig fram och bara vara.
Härligt!

Karinkram

anneli said...

Det är verkligen mysigt med alla små gränderna! Härligt med julbazaren.
Ha det gott!

Grekland nu said...

Jag skulle också gärna gått på julbazaren! Får nog försöka planera in en Atenresa nån gång i november. Roligt att de hade så mycket folk. Och Plaka är såå mysigt...

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Åh va mysigt!! Va avundsjuk jag hade varit om det inte vore så att jag skulle hem snart!!
Vilken söt taverna!! :)

Gunnar said...

Hej! Vad roligt att du kom till julbasaren. Nästa gång hoppas jag att du hojtar, så vi kan få en pratstund. Basaren gick mycket bra och vi fick bättre försäljning än förra året. Här är det ingen kris i sikte. Välkommen in på en fika när du är i Plaka nästa gång.

Min plats i solen said...

Mysigt! Och jag kände värsta julkänslan när jag läste ditt inlägg. Låter ju nästan som mer julkänsla nere hos er än här i södra Sverige just nu där vi har tvåsiffrigt och ingen snö eller kyla i sikte. ;)

Sköt om dig Eva!

Kram Lotta

ღ ℬabbi said...

Vad fint när det ligger lite under marknivå!! Åh mesa som är sååå gott....skit i kalorierna..äta bör man annars dör man:). Firar ni Jul i Grekland eller i Sverige?

Eva in Athens, Greece said...

Tusen tack för era glada och go'a kommentarer!

Gunnar: Har tänkt många gånger att jag skulle hälsa på en vanlig dag, har ju hört talas om hur gott fika ni har också! Och nu konstaterade jag att det ryktet definitivt är sant...Nu vet jag ju var kyrkan är också, så nu ska det nog bli av.

Babbi: Jul här, nyår i Umeå - ska bli jätteskoj att åka hemma en sväng!

veronica said...

Åh mysiga Plaka:)

Eva in Athens, Greece said...

Veronica: Visst är det! Du har varit där förstår jag...

Anonymous said...

Åh, jag skulle gärna besöka de där små gränderna! Lite Gamla Stan över det. =o)
kram

Eva in Athens, Greece said...

Ja, det är det faktiskt, Tine!