Friday 21 October 2011

Prickiga Lilla Gubben... Allergisk mot mygg!

Hittade detta med flera foton av vår son då han var liten nu när jag håller på med fotosorteringen (ja, jag vet faktiskt inte när det kan tänkas bli färdigt...) och minns hur jobbigt vi hade det när Alex hade dessa utslag.

Vi var till flera olika barnläkare och hudläkare på Kreta, men ingen visste vad det var! En läkare sa att det nog var skabb, så vi fick en slags vitblaskig vätska (vilken sved) att tvätta oss med hela familjen! Ja, även om det inte syntes något på oss övriga var det bäst att behandla hela familjen...det var fruktansvärt! Detta skulle upprepas jag vet inte hur många gånger. Det var så hemskt i och med att det sved mycket, att måsta tvätta våra stackars små barn (4 st i åldern 1½ till 8 då) med detta elände.

Alex blev inte bättre av detta.

Utslagen kliade så mycket, stackars barn! En dag upptäckte jag plötsligt att det hade blivit rött på ett ganska stort område runt ett av utslagen på Alex ena ben. När jag tittade närmare kunde jag se hur det röda området växte! Vilken skräck, infektion! Ringde Dimman (Dimitris, min man)och vi körde i ilfart till akutmottagningen på ett stort sjukhus inne i Iraklion. Alex och jag blev kvar på sjukhuset en vecka. Som tur var hade infektionen inte nått in till benet - i sådana fall kanske vi måst amputera sa läkaren!

Efter detta sökte vi vidare efter en riktig supertopp-hudläkare och blev tipsad om en i Aten, så vi skaffade barnhjälp därhemma och tog med oss Alex till Aten. Vi hade inte varit därinne på läkarens mottagning mer än 5 minuter då han var klar med diagnosen: Alex var allergisk mot mygg!!! D.v.s om han fick ETT myggbett blev han full med utslag över hela kroppen!

Så glada vi blev att äntligen få veta vad det var. Vi hade myggnät hemma, men på några hade det blivit hål. Nu lagade vi dessa plus att vi varje kväll gick på myggjakt i hela lägenheten med dammsugaren (absolut bästa sättet att jaga mygg på inne - inte blir det några fula fläckar på väggarna heller.). Vi åkte till Sverige strax därpå och det blev det verkliga beviset på att diagnosen var rättställd; i december månad finns det ju inga mygg därhemma. Alex hud blev alldeles slät och fin, underbart att se!

Hudläkaren i Aten sa att Alex förmodligen skulle växa ifrån allergin, vilket han också gjorde.

Tips: Det kan vara bra att ha en kräm hemma som hämmar infektioner (här i Grekland: "Bactroban") - om man ser att det blivit lite rött runt ett sår kan krämen förhindra en allvarlig infektion.

23 comments:

Grekland nu said...

Men oj vilken dramatisk historia! OCh tänk vad ett myggbett kan ställa till. Tur att han växte ifrån det, för det måste vara besvärligt att vara allergisk mot myggor, de finns ju nästan över allt. Själv fick jag ett bett (mygga?) i somras på benet och hela knäet svullnade upp, dessutom kände jag mej sjuk ett par dar. Läskiga djur...

Tina said...

Men, herregud, vilken mardröm! Jag har aldrig hört talas om att man kan vara allergisk mot myggor?

Style by M.O.M. said...

Åh stackare! Så jobbigt för alla parter innan man får besked.

Skönt att det är borta nu för det är svårt att undvika mygg. Min dotter får stora bölder och myggen lockas till henne.

Mig är de ointresserade av.

Så konstigt det är.

Trevlig fredag och helg!

Monica P said...

Stackars Alex och ni andra med...min svåger Alec från Liverpool fick jättelika utslag av våra jämtländska myggor, och vi var elaka nog att tycka att det var bra att de koncentrerade sig på honom och inte oss...
Jag har hört att man i norra Grekland har fått in Tiger Mosquito, som man ska akta sig för, den tar med sig sjukdomar. Den är typiskt svart-och-vitrandig, finns även på dagtid . Mer vet jag inte, ska googla lite på den.

Anonymous said...

I Uppsala är det en epidemi av vägglöss just nu.
Anticimex har bråda dagar...

Anki said...

Usch vad jobbigt! Det är aldrig lätt med eksem, prickar eller andra utslag... Skönt att han växt ifrån det!

Kram kram

Steve said...

Huvaligen, vilken pärs.

Semester & Mat said...

Vilken historia!
Skönt att det växte bort, är ju svårt att undvika mygg.
Köpte faktiskt själv en mirakelkräm på Kreta i våras på apoteket där. Hade ju lyckats bränna mig rejält på nederbenen, så det vart sig ett besök på apoteket. Fick höra "no no no" direkt.
Men salvan hjälpte bra, tror inte man kan hitta den hemma här ;)

Ha en fin helg!

ღ ℬabbi said...

Men oj...för en sketen mygga?! Stackars liten..vad bra att det har växt bort i alla fall. Trevlig helg från mig..kram.

Anonymous said...

Vilken tur att ni hittade en bra läkare som kunde ställa rätt diagnos! Trevlig helg!

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Oj, gu va otäckt...Tur det finns hjälp o medel som lindrar!

Klem Anna

Snäckskalsdalen. said...

Stackars lille ALex, men vilken tur att man kom på vad det var och att han nu blivit fri från det. Mygg och fästingar och knott är mina fiender. Speciellt myggen eftersom jag får bautastora bölder som sitter kvar i flera månader och speciellt av myggen på sensommaren......och fästingar ska vi inte tala om.
Agneta kram

Helena said...

Tack för besöket hos mig. Och kul att du delar med dig på din blogg!!
/Helena

Anonymous said...

Dramatiskt! Och vad hemskt innan man får reda på vad det är som är fel. =o/
Tur att ni fick rätt diagnos till slut.
Vilka grejer man kommer ihåg när man går igenom sina foton så där. =o)
Borde jag oxå ta tag i.
Ha en underbar helg!
kram

Eva in Athens, Greece said...

Tack alla för era fina kommentarer!
Ha en mysig lördagkväll!
Kram

Konstantina said...

Nej gud vad hemskt! :O Tur att det har gått över nu! :) Svårt det där med myggor i grekland.. HATAR dom

Elle said...

Vi har inte många myggor här, men om dottern blir biten har hon fläckar i flera veckor.
För nåt år sen hade barnen konstiga utslag på benen. Tydligen finns det några slags gräsloppor som kan bitas rejält.
Tur att det inte var värre iallafall!

Yilda said...

Åh! Tack för din kommentar! Genast känns det så mkt bättre! Såg faktiskt fler spädisar på stan idag så vi var inte helt ensamma! :) kram!!

Aleka said...

sv:
Ja de är något jag verkligen måste jobba med. De är tråkigt när gamla sår gör än handikappad i nuet. Absolut. Jag har en bästa vän som jag värdesätter mer än hundra bekanta, men hon är ju hemma i sverige. förhoppningsvis kan jag hitta någon att umgås med då och då på lite närmare håll.

Tack de samma!
kram

Jenny said...

Men stackars !!!
Jag är allergisk mot mygg på det sättet att jag får väldig värk då jag blir biten, värk i lederna...
:(

En gång då vi var på Andros hade det blivit någon konstig mygg-invasion e natt, och jag hade fått över 150 myggbett på bara armarna och ryggen (sedan slutade vi räkna) och jäskiken så SJUK jag blev och vilka bölder jag fick, men fick någon salva på apoteket som lindrade lite...

kul att du hittade till min blogg!
kram

Christine said...

Hej Eva!

Jag tänkte bara säga att jag kommer stänga ner min blogg tills vidare. Jag har kommit hem till Stockholm nu och jag blir nog kvar ett tag :) Jag meddelar om det blir mer bloggande!

Ha det underbart och njut av den lilla värmen ni har kvar, här snöar det i de norra delarna!

Hälsningar Christine på faxingsthlm.blogspot.com

Eva in Athens, Greece said...

Kul med så många kommentarer, tack, tack!

Gräsloppor har jag aldrig hört talas om, Elle. Låter som det kan vara mycket förrädiska, små insekter...huuva!

Fy så hemskt, Jenny, med så många myggbett! Hoppas du slipper det igen!!!

Anonymous said...

Tänk, jag hade precis samma utslag som Alex i sommras en del med rött omkring, som kliade förskräckligt...med jag trodde att jag blivit biten av de jättestora svarta spindlarna som jag jagade pâ balkongen och i lägenheten. Sen fick jag reda pâ att spindlar inte bits utan att trollen var smâ sma myggknott. Den stôrsta spindeln 10 -13 cm hittade jag inte, men bryr mig inte längre. Unnar den en massa skrovmâl pâ myggorna, men jag har planterat en lavendelbuske, som sâgs skydda mot mygg, sa vi fâr se.
G-mor