Saturday 29 October 2011

Nationaldag igen och Tysklands enorma krigsskuld till Grekland

Så har det varit nationaldag igen, den s.k ΟΧΙ-dagen (NEJ-dagen), till minne av år 1940 då grekerna sa nej till italienarna; NEJ, vi kapitulerar inte! (Den officiella nationaldagen är dock den 25 mars, eftersom ett land bara får ha en nationaldag.)

I år var det många som skrivit OXI på sina balkonger så här för att demonstrera mot regeringens sparåtgärder. Det var faktiskt flera parader som fick ställas in p.g.a bråk. Jag tycker att det är helt ologiskt att förstöra en sådan här dag som firas till minnet av något som var bra för landet, en dag som ärar minnet av hjältar. O.K, håll upp skyltar som det står OXI på, men välj en annan dag för större demonstrationer och protester.

Här i Glyfada gick det lugnt tillväga.

Underbart väder var det som ni kan se!

Idag berättade de på TV att Tyskland är skyldig Grekland massor av miljarder sedan kriget, och skulle landet få dessa pengar skulle det räcka och bli över till skulden som Grekland har nu.
Om detta finns det massor av artiklar, i Athens News som är skriven på engelska kan man läsa att skulden är på 162 miljarder euro plus 70 års ränta.


Relaterade inlägg:
Greklands nationaldagsparad den 25 mars i Glyfada
Nationaldagen i Grekland den 28 oktober - ΟΧΙ-dagen!
Greklands Nationaldag den 25 mars

Om andra grekiska högtider och speciella dagar:
Klidona - grekisk Midsommarafton!
Kalo triimero, Kala koulouma & Kali Sarakosti! (Kathara Deftera, påskfastan)
Tsiknopembti - Osiga torsdagen!
Απόκριες - Karnevalstider i Grekland!
Karnevaler i Grekland (Var det arrangeras parader etc.)
Kathara Defthera - picnic med drakflygning
Kathará Deftéra
Den Grekiska Påsken
Den Grekiska Påsken, fortsättning!
Röda ska påskäggen vara i Grekland
Polytechnio - skolornas högtidsdag
Polytechnio 17 nov 1973
Julen i Grekland
Julafton i Grekland
Juletider på Syntagmatorget
Ett julpyntat Glyfada
Snöflingor, regn och småjuligt
Vassilopita - grekisk nyårskaka (historien bakom samt recept)
"Τα Φώτα" och dykning efter korset den 6:e januari i Grekland

9 comments:

Elle said...

Den där varianten med skulden är inget man har sagt i nyheterna här i Tyskland. Det enda jag har hört är att man "avstår" från hälften av Greklands Euroskulder.
Nåja, huvudsaken är väl att det fixar sig på nåt sätt för Grekland. Sen kan politikerna bråka om varför och varför inte.

Ha en skön helg!
Kram Elle

Äventyret framtiden said...

Hoppeligen så får ni så småningom ordning på affärerna så att grekerna i gemen skall kunna börja leva "normalt" igen. Vad som nu är normalt kan man ju förstås fråga sig.
Ha en fin dag!
Karin

ღ ℬabbi said...

Har Tyskland en skuld till Grekland så borde dom ha så mycket vett att dom betalar den nu när ni har kris i landet. Trevlig helg. Kram.

Steve said...

Synnerligen intressant att en dag som denna lyfta fram den tyska skulden till Grekland. Inget som Angela Merkel lyft fram under den pågående krisen.

Eva in Athens, Greece said...

Elle: Ja, det är klart att politikerna i Tyskland håller tyst om det, men det finns faktiskt en del artiklar på tyska om ämnet oxå. Det konstiga är att politikerna i Grekland oxå håller tyst om saken...och det kan ju bara bero på att de själva fått någon slags fördel av att inte se till att landet får tillbaka pengarna... (som vad jag kan förstå krigsdomstolen dömde Tyskland att betala då för många år sedan.)

Pettas: Det får vi verkligen hoppas! När man är utan pengar är det väl normalt att man ser till att få tillbaka gamla skulder, men här tittas bara på småskulder tydligen...

Babbi och Steve: Det är underliga saker som pågår bakom ridåerna, den saken är klar!

Anonymous said...

Ja, men varför är det alltid så?
Känner samma när de firar nationaldagen i sveroge, alla de där demonstrationerna, och så de som är så "sverige, sverige, sverige" på ett sätt som får en vanlig svensson att inte ens vilja ta fram flaggan på vår egna dag. lite synd. Tacka vet jag 17 maj. Norrmännen vet hur man firar. =O)
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Hej Tine, håller verkligen med dig om norrmännen och deras glada nationaldagsfirande!

Anonymous said...

Verkar svårt att sätta sig in i det där med alla olika länders ekonomier. Men stämmer det verkligen att man i Grekland kan gå i pension så tidigt som vid 45-50 år om man är statligt anställd? Om så är fallet är det ganska svårt att förstå att de som arbetar och bor i Grekland inte försöker att bära sitt strå till stacken och jobba några år till. Bara det skulle väl få ekonomin att hjälpas upp ganska bra.

Var jag lite kaxig nu, kanske? ;)

Eva in Athens, Greece said...

Ja GlimraSkimra, detta har varit helt sjukt, förstår inte hur det kunde bli så? Hur det kunde beslutas i början? Kanske var det svårt att få folk anställda?! Eller är det något supergammalt beslut som blev kvar, från den tiden då folk dog i den åldern!? Hursomhelst vet jag att det ändrats nu, men till vilken ålder minns jag tyvärr inte.
Nu finns det då inga jobb heller, massvis med människor blir avskedade varje dag.