Saturday 15 October 2011

Klätterväxt med blå bär - Klättervildvin

Såg denna på en promenad. Någon som vet vad det är?...

...Nu har jag fått hjälp av mina bloggvänner som berättade (se kommentarerna) att det är vildvin. Letade lite och just den här heter Klättervildvin på svenska. Parthenocissus quinquefolia på latin och på grekiska heter den αναρριχητικό φυτό της Βιρτζίνια ("Virginias klätterväxt",  lite lustigt hur den fått det namnet på grekiska. Växtens latinska namn kommer från grekiskan. Parthena betyder oskuld, virgin på engelska...! Och på engelska heter den Virginia Creeper f.ö).

Läste lite kommentarer om den här vackra växten, som dock har giftiga bär (dock ej för fåglar konstigt nog - för dem är det en viktig vinterföda), på Dave's Garden (scrolla ner till kommentarerna om ni vill läsa, på engelska) och flera människor berättade om fruktansvärda allergiska reaktioner, så jag tänker definitivt hålla mig borta från den här klätterväxten i framtiden!

Fick även veta där att den sprider sig som ogräs och överlever temperaturer ned till -40 celcius!

Skriver från ett mulet Glyfada. Ska ut och fota lite till en hemsida jag börjat göra med Bloggerverktyget.Plötsligt slog det mig dock där jag satt och knåpade full av entusiasm att det kanske inte är tillåtet? Någon som vet? Många verkar ha gjort det dock.

När jag var inne på "Fixa din Blogspot" (som jag blivit tipsad om av Babbi - läs hennes inlägg idag om ordverifiering i kommentarsfältet) hälsade jag på i bloggen som finns där; "Annelis blogg" och där letade hon efter en gammal kompis med ett väldigt vanligt namn och fick då ett superbra tips av Fru Gårman: man går bara in på Ratsit.se Personsök. Helt otroligt! Jag fyllde bara i namnet och födelseåret och hittade en gammal kompis! Tjoho!

Ha en fin dag!

16 comments:

Elle said...

Har ingen aning om vad det är för blå bär. Bladen påminner lite om någon slags "Vild vinranka" (tyskt uttryck). Ser dock inte exakt ut så. Kanske det är en släkting till vindruvor?

Läste just inlägget du tipsade om och är gripen. Sjuk värld vi lever i.

Ha en bra helg!
Kram Elle

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Ingen som helst aning, men de var otroligt fina!!

Ha en fin dag, Klem Anna

Eva in Athens, Greece said...

Hej Elle, jag antar att du menar det här inlägget som jag tipsade om häromdagen;
http://blogg.yourlife.nu/alexandra-pascalidou/2011/10/08/sorg/
och inte det som Babbi skrivit om ordverifiering...
Bladen liknar ju faktiskt vinrankans, så det är mycket troligt att det är någon släkting.

Hej Anna, jag tycker också att den är väldigt fin, inte vanlig heller.

Anonymous said...

Fattar inte..vad är det som du undrar över om det är tillåtet?

Marina said...

Håller absolut med ang. ordverifiering, och om det inte ens fyller någon funktion kan man ju undra vad det ska vara bra för!

Äventyret framtiden said...

Vildvin!
Jag har detsamma hemma på min vägg, klättrande ända upp till taket.

ღ ℬabbi said...

Visst är det vildvin..vi har sånt på jobbet.

ღ ℬabbi said...

http://www.odla.nu/artiklar/ute/manadsaktuellt/aktuellt-i-november

Snäckskalsdalen. said...

Med största sannolikhet vildvin, fast jag har en här som säger att i Grekland finns det lite annorlunda vildvin mot dom som går här i Sverige, men vildvin är det nog då!
Agneta kram

Aleka said...

Tänkte slänga in frågan här med om du inte tittar på bloggen. Du (och ni alla som läser!) som har lite mer erfarenhet av Grekland kanske skulle kunna hjälpa mig.

Vad finns det för grekiska jul traditioner? Vad äter man? Finns de några måsten? Och de samma när de kommer till namnsdag.

Jag ska ha delar av grekfamiljen hemma i sverige över jul så jag tänkte försöka fixa lite av detta på juldagen. Min Giorgos är väl så otraditionell som de går och har ingen aning mer än att man kanske äter kalkon ;)

kram

Eva in Athens, Greece said...

Anonym: :) Ja, först och främst undrade jag om någon visste vad det var för klätterväxt jag fotat...och sedan om någon vet om man får använda Blogger till hemsida.

Tack för svaret alla ni andra; Vildvin alltså!

Aleka: De har inte alls lika många måsten här i Grekland som i Sverige vad gäller julen. I princip är det kalkonmiddag som gäller och så är det 2 sorters kakor som alltid finns framme:
http://evaiaten.blogspot.com/2010/12/grekiska-julkakor.html
Du kan se dem där, men de är inte hembakade. Så brukar man även ha en speciell nyårskaka med ett inbakat mynt i:
http://evaiaten.blogspot.com/2011/01/vassilopita-grekisk-nyarskaka.html
Det finns många olika recept förstås. Vi tycker väldigt mycket om den här, men den håller inte lika länge som en vanlig sockerkaka.

ღ ℬabbi said...

Jag kan inte se nån anledning till att du inte ska kunna använda blogger som Hemsida...

ღ ℬabbi said...

Hmpf...det är jag som är den anonyma, skrev det på jobbet och där har vi internet explorer och då går det inte att skriva med mitt googlekonto:(

Marina pa Kreta said...

Jag tror du far ha Blogger som din hemsida, men du far ju inget eget domannamn.
Typ. www.evasfoton.se
Utan det blir www.evasfoton.blogspot.com

Fordelen ar att bloggen ar gratis sokordsbacerad. Pa hemsidofixare, ex. one.com far man betala extra for det.
Dvs man hittar det du skriver om ngn rakar googla pa det.

Eva in Athens, Greece said...

Babbi: Jag tror också att det är o.k, men det står någonstans att man inte får använda Blogger kommersiellt - vet inte riktigt vad de menar där. Bloggar används ju många gånger kommersiellt också faktiskt.

Visst är det konstigt med alla dessa olika webbrowsers. Där jag har min laptop stående funkar bara Opera, men med Opera är det många saker som inte går att göra. Goodle Chrome verkar vara den bästa tycker jag, men ett tag gick det bara att se statistiken med IExplorer...

Eva in Athens, Greece said...

Marina: Man kan faktiskt köpa ett domännamn även på Blogger och det har jag förstås tänkt göra. (Se "Inställningar" och därefter "Publicering".) Det kostar 10 dollar/år, men det kan det ju vara värt.
Hoppas det där som syns överst i bloggen, "Nästa blogg" och det andra, försvinner isåfall...!(?)