Saturday 24 September 2011

Hårt program för skolbarnen i Grekland

Click here for English
Typiskt att de inte visade Wallander på Alter (grekisk TV-kanal) natten till igår när jag skrivit om det...Sorry! Hoppas att inte någon satt vaken och väntade. Själv blev jag jättebesviken när jag såg att deckaren inte var med i programmet, men kollade i alla fall Alter 01.30 och hoppades på skrivfel...nix...

I år provar vi ett annat fotbollslag för vår Alex, eftersom min man tyckte det var för kommersiellt på det andra stället och att träningen inte var bra. Idag följde jag med Alex och bestämde mig för att vänta där (1 timme). Köpte en frappé (kall nescafe) och det var skönt att bara sitta där och ta det lugnt. Funderade lite på pojkarnas program, hur vi ska få ihop det...!

Det är inte lätt! Båda går ju och läser engelska extra på "frontistirio" liksom de flesta barn i Grekland. Har berättat om det tidigare: "Frontistirio!". Det är 6 timmar i veckan i år. Dessutom måste de ha extrahjälp i flera andra skolämnen: 5 timmar privat undervisning i hemmet! Skolan här är betydligt mer krävande än den svenska(läxa i alla ämnen varje dag och svåra ämnen som t.ex forntidsgrekiska), och massor av barn har privat undervisning i hemmet i något eller flera ämnen.

Förutom detta alltså fotbollsträning för Alex och Basket för Babbis som även spelar Bouzouki...Hej och hå!

Vår äldsta dotter som fyllde 20 ville inte ha frukt på tårtan, så det blev en godistårta! Inte lika vacker som med frukt, men ganska söt ändå!

11 comments:

Anonymous said...

Oj, oj, oj... Vad massa skola!! men så förbereds de skert mycket mer för livet efter skola. Önskar att skolan varit lite hårdare när jag gick där, för nu känner jag mig allmänt dum för att vara ärlig. kommer inte ihåg mycket vi fick lära oss.
Önska dem lycka till med allt!
=o)
Fin tårta förresten!

Tina said...

Varning för lång kommentar, Eva. Nu har jag haft några veckor på mig att landa här hemma i Sverige. Och då vill jag kommentera lite om skolan. Mina yngsta barn, 7 och 8 år, längtar till fredag då de får hem veckobrevet där det står vilken läxa de har. Och läxan ska vara klar till torsdagen efter. Det brukar för 7-åringen vara ett A4-papper med max tre matteuppgifter typ "ringa in fem bananer" ur en klunga med sju bananer. För 8-åringen kan matte vara att rita en bild på mamma och skriva hennes ålder bredvid. (?) Svenska kan vara att skriva fem fina "O" för 7-åringen och typ skriva "med" och "den" och liknande för 8-åringen. Det är väldigt lugnt och helt utan press. Jag är av åsikten att det finns utrymme för både snabbare tempo och fler läxor utan att det blir pressat för det, men om man säger det i Sverige blir man inte populär. Och för min 10-åring gäller ungefär samma schema. Veckobrevet på fredag. Läxorna ska vara klara på torsdag. Ett A4 med mattetal. Plus, minus, gånger och delat med. Kanske fyra tal av varje. Ett halv A4 med svensk grammatik. Engelskaläxa med upp till tio glosor och några fraser. That´s it. Barnen har alltså maximalt en halvtimmes läxor PER VECKA...

Anonymous said...

Låter onekligen som en tuff skola men jag tror att grekiska barn är bättre förberedda för högre studier och att kvalitén på vad de lär sig i skolan är bättre än i Sverige (du vet ju min åsikter med tanke på diskussionen om Finland...apropå så skulle Chilenska skolväsendet göra en studieresa just till Finland för att lära sig deras metod...)

Men det verkar tufft att man dessutom ska behöva klämma in extratimmar utöver skoltid för att hinna med.

Håller med ovanstående som menar att det finns utrymme för högre tempo och högre inlärningstakt. Tycker det daltas lite väl mycket i den svenska skolan. Ska man som förälder själv behöva tillgodose sina barns kunskaper.Det är för mainstream, obs! jag är inte för elitskolor men tycker nog att man skulle kunna fånga upp dem som inte lär sig lika fort eller de som behöver en snabbare takt och mer utmaningar. Kanske är det fel på pedagogiken och läroplanen?

Fru Venus said...

Låter lite som skolan i Finland/Åland, läxor så man drunknar och tre språk i grundskolan utöver finska el svenska. Gillar tårtan ;-)

Millan said...

Det är ju fasiken ett heltids jobb att ordna med allt runt skolan för 2 barn i grekland!! Och i sverige låter det som vi inte gör nånting?
Eller är det så att i sverige lär vi oss på lektionerna och i grekland får vi riktlinjer och får lära oss hemma?

Aleka said...

Ja de är verkligen en trevlig stad! Även om jag som "ur göteborgare" kan tycka de är lite väl litet, speciellt på vintern!

De vill jag absolut. Slänger in ett inlägg om dig under dagen =)

Alexia said...

gjorde ett litet kort inlägg om din blogg ;) tkr det är jättekul att du har en sida där du har samlat alla svenska bloggar i Grekland!!

veronica said...

Jösses vilken hård skolgång!

Jag tycker frappen och tårtan ser smaskig ut:)

Grekland nu said...

Ja usch ja, det är verkligen tufft att ha barn i den grekiska skolan för HELA familjen, för allt måste anpassas efter extralektioner, läxor, skjutsande hit och dit. Är så lättad att den tiden är över för min del. Fin tårta!!

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Oj, oj, oj...ska säga det det blir mkt skola. Men i norge sker det inte heller så mkt precis på skol o läxfronten. Dated en grek fö x antal år sen...uppfatttade hans skolgång som MKT mer tuff än den jag haft. (Suck, det var tider det!!)

Klem Anna

Eva in Athens, Greece said...

Tack kära ni för alla era kommentarer!

Verkar onekligen för mesigt i den svenska skolan! Läxorna som du Tina beskriver är ju lika med noll - nästan löjligt...

Tror att du Millan har lite rätt där att kanske eleverna lär sig mer på lektionerna i Sverige. Många gånger här tycker jag det verkar som om lärarna inte bryr sig om eleverna har förstått eller inte, många förklarar inte bra eller tillräckligt. Kanske för att hela systemet är uppbyggt så på att läsa hemma - lärarna tycker att det är upp till var och en att läsa och lära hemma...