Wednesday 21 September 2011

Brevbomb, spik i däcket och åska...

Kände några dagar att bilen inte var som vanligt. Så tog jag en titt på däcken...ännu en gång jättelite luft i ett däck, nu i vänster framdäck. Förra gången var det bara att fylla på luft och sedan dess har det däcket hållit luften. Så jag körde och tankade och bad dem kolla däcken. Mack-killen sa att det ska vara 30 (bar, millibar? vet ej) i varje däck. I framdäcket var det bara 8! Inte bra alls...

Tog bilen till en verkstad och detta var vad som orsakade problemet...En drygt 5 cm lång spik. Stackars däck!

Nästa gång ska jag kolla däcken på en gång om något känns konstigt plus att jag ska kolla däcktrycket oftare!
Om man kör på däck med för lågt lufttryck minskar livstiden på däcken betydligt, bilen går trögare vilket gör att bränsleförbrukningen ökar plus att väghållningen försämras betydligt! Detta har jag nyss läst i "Allt om däck.se" - en blogg om däck och fälgar! (Det finns bloggar om precis allting!)

Dessutom står det: "Rekommenderat lufttryck i däcken för din bil sätter biltillverkaren. Det angivna lufttrycket brukar finnas på insidan av tanklocket eller i en dörrpost och i instruktionsboken."  Det är alltså inte samma för alla bilar, vilket killen på macken här gick efter.

Det kom ett mystiskt kuvert i brevlådan! Det stod inget på det plus att det var ganska tjockt...kan det vara en bomb tänkte jag...Vågade inte öppna det först, men sen tänkte jag att en bomb väl måste vara betydligt större och tyngre...Öppnade det utomhus i alla fall för säkerhets skull! Det var bara reklam...

Vi har så fruktansvärt varmt! Idag har det faktiskt duggregnat lite vid ett par tillfällen och åskat ordentligt, men det är fortfarande så varmt och kvavt dessutom. Mamsen och Papsen i Umeå har kört igång fjällvärmen och här har vi på luftkonditioneringen...

11 comments:

Robsin said...

Air con är fortfarande på här också. Frukansvärt kvavt. Hört att vi ska ha åskväder här på Rhodes i morgon torsdag.
Vi hoppas på lite kallare dagar snart.....

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Värme...ahhh! Här har vi ok höstväder...haft snö i fjällen...mindre ok! Spik i hjulen är ingen hit, been there, 5 minter innan nått mål, efter 80 mils körning...suck!
ha en bra dag, Klem Anna

restaurang och vardag på Kreta said...

Jag vet inte hur många gånger jag fått "punka" och det har varit en spik i däcket.Men bättre en spik i däcket än i foten.
Hur som här på Kreta går luftkonditioneringen för fullt på nätterna fortfarande.
Är det inte ovanligt varmt??
Kram Christina!

Semester & Mat said...

Vill också ha lite värme. Imorse så var det bara sju grader när vi klädde på oss för att ge oss iväg till dagis. Men nu så har temperaturen stigit till 12-13grader iallafall när solen legat på.

Ha en fin dag!

Alicia said...

Åh så härligt att läsa om värmen! Orättvist!
Tack så mycket för svaret förresten! Jag kan förstå att det var stor skillnad i början just med tanke på dom olika miljöerna. Egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Plugga gymnasiet på distans är det iallafall tänkt, om det inte är så att jag börjar skolan där. Ett jobb skulle ju självklart vara väldigt bra, men eftersom det är väldigt svårt med jobb just nu så väntar jag nog lite med det.
När jag flyttar till Grekland hade jag nog tänk mig ut mer vid ögrupperna. Du har ju bott på Kreta, hur var det där? Kan gissa på att det var väldigt härligt, haha!
Och tack så mycket för alla tipsen, förhoppningsvis så kommer allt gå bra :)
Såg förresten att du hade kommenterat min blogg så jag tänkte bara svara med att språkkursen på Kreta kommer vara i Chania. Riktigt kul ska det bli! Vad det gäller Antiparos så tycker jag definitivt du ska besöka ön - supermysig! Ha det så gott. Kram!

alexia said...

det får du gärna göra om du vill, vad kul :) absolut kan jag lägga in en länk till dig!

tack för dina lyckoönskingar!!

Semester & Mat said...

Awardutdelning ;)

veronica said...

Åh, vill oxå ha värme. Somrarna går alldeles för fort här, som vanligt. Ha en fin helg:)

Eva in Athens, Greece said...

Hej Robban! Ja, lite svalare har det allt blivit. På natten när jag går ut med vovven sätter jag på mig en kofta nu t.o.m!

Hej Anna! Åh fy så jobbigt! Då kan man ju knappt hålla tårarna borta...

Hej Christine! Verkligen. Det måste ha varit en ovanligt olidligt varm sensommar...men det kanske jag tycker varje år...!
Ja fy, att få en spik i foten måste vara gräsligt, hoppas man slipper det...

Hej Alexia! Okkidou!

Hej Veronica! Vad betraktas ledigheten går somrarna för fort här också...! Men inte vad gäller värmen...

Hej Alicia! Chania är en jättefin stad - så roligt att för dig att åka dit och studera. Vad gäller värmen så kan man få för mycket av det också...men det är svalare på öarna!

Hej Caroline! Tack för awarden!
Tänk om vi kunde skänka några plusgrader till er...

Anonymous said...

I min sambos bil står däcktrycken i den där lilla boken man får med bilen. Så vi går alltid efter det och kllar trycken ganska ofta.
SÅ glad att du inte fick en olycka när däcket var så slut på luft!
Och yay för att det inte var en brevbomb! Men reklam är bomb nog. Så trött på reklam.
Skönt med värme! Här är det kall vår med vind och regn i luften.
Kram och ha en underbar helg!

Eva in Athens, Greece said...

Jättebra Tine, jag ska också kolla lufttrycket ofta nu...

Det där med brevbomben var ju hispigt av mig, men visst borde de åtminstone ha stämplat kuvertet...

Tänk så underbart med vår nu! Sval och skön dessutom...byter gärna, men nu har det faktiskt blivit aningens svalare här tack och lov.