Wednesday 24 August 2011

Κάτω Γούβες - Kato Gouves, eller bara Gouves, på Kreta

Read this post in English: Κάτω Γούβες - Káto Goúves or just Gouves on Crete

Gouves eller egentligen Káto Goúves som betyder Nedre Gouves (de äldre delarna av byarna ligger oftast lite högre upp mot bergen eftersom det ansågs säkrare) är sedan många år en välbesökt semesterort som ligger 2 mil öster om Kretas huvudstad Heraklion. Gouves har många fina stränder där man kan bada i kristallklart vatten.Här finns självklart många restauranger, barer och affärer. Jag har bott i Hersonissos, som ligger ca 1 mil öster om Gouves, i 20 år, men jag har faktiskt aldrig hört talas om nattlivet i Gouves, så jag är ganska säker på att det är betydligt lugnare och familjevänligare där om kvällarna än vad det är i Hersonissos och Malia.

Bor man i Gouves kan man besöka Cretaquarium som finns i Gournes, inte så långt från Gouves. Under sommarsäsongen är det öppet 09.30 - 21.00 varje dag.

Det finns även två stora vattenparker nära: Acqua Plus utanför Hersonissos samt Watercity i Anopolis. Det är ganska dyrt (22 euro för vuxna, 12-14 euro för barn 5-12 år på Acqua och för barn som är 90-140 cm på Watercity. Obs, dessa priser från 2011.), men där finns verkligen massor av rutschkanor och olika grejer man kan göra. Man bör givetvis åka dit ganska tidigt, så man kan vara där hela dagen! De öppnar vid 10 och stänger vid 18.30.

Man kan göra en liten utflykt och titta på Skotinó-grottan och klostret Kera Eleousas en bit upp i bergen.

Om man vill åka till Heraklion eller Hersonissos (eller någon annanstans) så går det bussar från huvudvägen varje halvtimme till ganska sent (kolla kvällstiderna, varierar lite under säsongen. Busstidtabell: KTEL).

Det finns ju massor att se på Kreta, men något som jag verkligen rekommenderar är att besöka den lilla ön Spinalonga! Från Gouves till Elounda (där det bl.a avgår båtar från) är det ca 6 mil.

Andra inlägg kanske av intresse:
Klostret Kera Eleousas i Gouves på Kreta
Skotino-grottan i Gouves
Mylos - bästa restaurangen i Gouves!          (Mylos Taverna på facebook)

6 comments:

Semester & Mat said...

Så roligt att se en massa bilder.
Kom på idag att jag än inte hade visat bilden på vespan, som togs nästan mittemot olivlunden vi skrev om för någon vecka sedan. Men nu är den med :)

Eva in Athens, Greece said...

Kul, Caroline! Tittar in genast!

Style by M.O.M. said...

Hejsan!
Tack för din fina kommentar på min blogg! En flärpfilt är en babyfilt med små "flärpar", dvs band runt om. Småttingar brukar gilla att pilla på dem, typ som lite snuttefilt med sysselsättning.

Ha det gott isolskenet, här vankas hösten. Tyvärr.

/karin

Marina said...

Det är jättekul att läsa om alla delar som man inte hör talas om i vanliga fall och någon gång ska jag faktiskt försöka se flera av dom på riktigt!

Eva in Athens, Greece said...

Hej Karin! Aha, så kul! Flärpfilten du sytt är verkligen jättefin, du är fantastiskt duktig!

Eva in Athens, Greece said...

Hej Marina! :) Hoppas det blir tillfälle för dig en dag!