Saturday 11 June 2011

Lite olika grekiska hus...

På en promenad här i Glyfada fastnade de här husen på bild. Det här är ett flerfamiljshus med fin glasentré.

Den här huset är väldigt ovanligt med sin tegelstensfasad. Tycker det ser lite engelskt ut.

Klart annorlunda, nybyggt hus! Inte praktiskt (hur får man rent fönstren i trapphuset...?), men gillar verkligen den röda trappen! Fasaden har en mjuk, skön grön färg.

 Smakfull (och söt) klassisk grekisk entré.

Det här huset ser ut att vara obebott. Väldigt konstigt eftersom det ser så välgjort ut och dessutom är nymålat, men runt huset och vid ingången är det nästan igenvuxet av ogräs.

Pampig entré. Många greker, kanske mest äldre, gillar pampiga hus med flotta entréer. Hos yngre är det så gott som endast "Minimal" som gäller.

Det här är det enda trähuset jag sett i Grekland, tror jag!

Lite mer typiskt grekiskt hus, även om det är lite fel färg på dörren...den skulle väl varit blå!

9 comments:

Marina said...

Mer av sånt här Eva!!!
Jag tycker generellt att arkitekterna i Grekland är duktiga och vågar använda fantasin.
Ordet standardmått på fönster och dörrar existerar inte utan man får göra precis som man vill. Kul! =)
Det tog mej en hel höst att rita mitt drömhus med planlösning. Vår arkitekt (mexanikos)hjälpte mej med tjockleken i väggar, stöttande pelare, göra ritningen (huset) jordskalvssäkert m.m.
Jag lärde mej jättemycket och det var jättekul att bolla ide'er med honom. =)
Nu bor jag i mitt drömhus! *nöjd

Steve said...

Tack för en trevlig "husvisning".
Tack oxå för tipset om att byta browser. Det blev till slut Firefox. Det löste inte alla Bloggerproblem men oj så mycket snabbare datorn blev.

Eva in Athens, Greece said...

Låter underbart, Marina!

Alltid något, Steve!

Anonymous said...

5:e Huset uppifran maste vara det som ligger pa en horna i Glyfada, som forut var blatt. Kommer ihag att for ca 2-3 ar sen nar jag bodde dar total renoverades huset. Konstigt om det ska forfalla igen och bli ode hus som innan:(

Eva in Athens, Greece said...

Hej anonym! Men så konstigt, undrar vad som hänt då? Det är en bra bit dit från oss, så jag vet inte hur det sett ut innan.

Anna said...

Hej Eva

Jag hann och flytta innan huset var helt renoverat. Men det hade statt ode lange och jag undrade vem som hade lamnat ett sant fint/pampigt hus att forfalla. men sa en dag blev det fart och huset rustades upp, tradgarden var bara en stor jordhog. Men sen sa lades det grasmatta osv. Sorgligt om det nu an en gang lamnas at sitt ode och en valdans massa pengar bortkastade.
Men det hander tyvarr allt for ofta att pengarna tar slut och huset forblir tomt:(
Mvh Anna

Eva in Athens, Greece said...

Konstigt är det verkligen, Anna, eftersom det ser färdigt ut. Kanske har det hänt något tråkigt i familjen? Varje hus har verkligen sin historia...

Evvi said...

Hej Eva...Först och främst wow vilken blogg. Jag blir glad när folk som bor i utlandet skriver om deras liv där...det lockar fler att resa och vidga sina kunskaper så tack för det! :)
det andra är...vart är huset med den röda sprial trappan bygd? jag har ett minne av att det kan vara byggt i Bouliagmeni(hur man nu stavar det)det ligger utanför Aten och är ett av de lite finare områdena ^^...ja det vra nog allt. men tack ännu en gång för en väldigt fin blogg

Eva in Athens, Greece said...

Hej Evvi! Tack så mycket snälla du!
Det huset är här i Glyfada, men vem vet - det kan ju finnas ett liknande i Vouliagmeni och det kan ju vara ritat av samma arkitekt. Brukar du vara i Grekland ofta?