Tuesday 28 June 2011

Insiderinformation från Syntagmatorget

Igårkväll följde jag med min kompis Nina till Syntagma för att kolla in vad som egentligen händer där och känna stämningen!

På den stora banderollen står det "Τώρα δεν είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι" = "vi är inte förbittrade längre, vi är beslutna".

Den här skulpturen, föreställande människokroppar med stickor i, har nyligen dykt upp i fontänen.

Det var mycket folk, men inte alls så mycket som det brukar vara. Kanske var många hemma för att vara utvilade till idag och imorgon.  Det är fullkomligt lugnt och alla människor som är där är helt fredliga. Staten tillsammans med polisen lär ha egna anställda bråkmakare som de skickar ut i, som de anser, lämpliga situationer(t.ex idag - se Aftonbladet) för att de tydligen tycker att det ser bättre ut för dem i media om folket är våldsamt! Ibland händer det att polisen dyker upp och sprutar tårgas in i folksamlingen, trots att det är helt lugnt, för att orsaka kaos!

Imorgon ska det röstas i Parlamentet (byggnaden på bilden) om det nya åtstramningspaketet som den grekiska staten tillsammans med IMF (ΔΝΤ) och EU vill få igenom, för att Grekland ska få ta fler lån. Mycket stor del av det grekiska folket lever redan långt under existensminimum, men det är inte framför allt detta som diskuteras på torget nu, utan att försöka förhindra att Grekland tar mer lån. Man har nämligen räknat ut, med matematisk precision, att även om Grekland tar ett nytt lån så kommer det att leda till en konkurs av landet. Det finns inget dilemma; lån eller konkurs! Med nya lån kommer landet bara att bli mer utarmat menar man på.  Varför vill då den grekiska staten och EU få igenom detta kan man undra. "Rädda det som räddas kan" av sina egna tillgångar kanske kan vara en passande förklaring...

Syntagma fungerar nu som ett eget litet samhälle. Det finns olika grupper som har hand om olika saker; rengöringsgrupp (byte av soppåsar m.m, folk där skräpar inte ned), en typ konstgrupp som skriver banderoller, affischer och tillverkar "instrument" m.m, mat & dryckes grupp som tar hand om det som skänks och delar ut till den som är hungrig eller törstig, sjukvårdsgrupp med läkare  och där finns advokater som hjälper människor som håller på att förlora sina hem p.g.a att de är arbetslösa m.m. Man håller möten och röstar om olika saker. När vi var där var det en kvinna som började skrika åt en av talarna och då blev hon genast tystad och tillsagd att begära ordet och tala i mikrofonen istället.


(Klicka nere till höger för att se bildspelet)

Det är generalstrejk i Grekland idag och imorgon, men tunnelbanans anställda har beslutat sig för att jobba för att strejkande ska kunna åka och delta i demonstrationerna.

5 comments:

Eva said...

Intressant att läsa vad som händer där nere. Generalstrejk igen alltså. Ja vem är förvånad. Såhär på avstånd känns det svårt att sia om vad som eg ska hända nu..

Steve said...

Såg igår ett inslag på TV-nyheterna om åldermannen bland aktivisterna, snart 90-årige Manolis Glezos. Vilken krutgubbe, klockrent intellekt. En fascinerande människa. Kan det vara den grekiska youghurten?

Anonymous said...

Tack, bra beskrivning och fina bilder. Igår blev det mycket tårgas, mitt i en härlig konsert. Med munskydd och Mallox utkletat i ansiktet(tårgasen svider mindre då) liknade vi infôdingar från en Afrikansk stam. Kram

Eva in Athens, Greece said...

Eva: Folket vill ha konkurs nu, bättre nu än senare. Men EU förlorar mycket på om landet går i konkurs och p.g.a det kommer det nog inte att ske, varken nu eller i framtiden. Men ingen kan väl vara riktigt säker på vad som kommer att hända...

Eva in Athens, Greece said...

Steve: Antagligen! Nina berättade om en kvinna i den åldern som satt korsbent bredvid henne på Syntagma under ett av mötena!

Anonym: Läskigt!