Sunday 1 May 2011

Blir våldtäktsoffer i Sverige rättvist behandlade?

Jag har inte skrivit något om svenska Anna som blev våldtagen på Samos eftersom det kändes alltför jobbigt, så mycket jag behövde ta reda på innan jag skrev. Nu tittade jag dock in hos Ingabritt och hon rekommenderade en artikel i Svenska Dagbladets Brännpunkt  skriven av Apollos informationschef som jag också tycker är väldigt bra. Läs "Bojkott motverkar sitt syfte" av Kajsa Moström.

Något jag dessutom funderar över är om våldtäktsoffer i Sverige alltid blir rättvist behandlade?

Just nu pågår en undersökning av forskare på Umeå universitet som handlar om  diskriminering av kvinliga våldtäktsoffer. 60 % av anmälda våldtäktsfall i Sverige förblir ouppklarade. Endast 12 % leder till åtal.

I de få fall där våldtäktsmannen blir dömd kan det ändå vara så att "medmänniskorna" stöder våldtäktsmannen istället för offret, som i fallet med den 14-åriga flickan i Bjästa.

2 comments:

Steve said...

Jag tycker också att SvD-artikeln är bra. Det gagnar inte en positiv utveckling om vi fjärmar oss från varandra. Vill vi ha en möjlighet att påverka så måste vi möta andra människor och helst då på deras hemmaplan. Annars är vi inte trovärdiga. Vi kan inte sitta hemma i välordnade Sverige och tala om vad som är rätt och fel i andra länder/kulturer. Jag skrev för en tid sedan ett inlägg om Samosärendet: http://stevereflekterar.blogspot.com/2011/04/rattsrota-i-grekland.html. Jag kan i efterhand konstatera att jag nog också var fel ute när det gällde påstådda s. k. "våldtäktsförsäkringar". Det var inget som spreds av grekiska myndigheter utan av en liten lokaltidning på Kreta och sedan fördes vidare av en korkad ambassadtjänsteman om jag förstått rätt. Det är ju en väsentlig skillnad. Debatten blir ofta vinklad och missriktad till följd av att vi sätter för stor tilltro till dom "stora drakarna". Dom vill ändå i första hand sälja lösnummer.
Svaret på din fråga om våldtäktsoffer i Sverige blir rättvist behandlade torde vara Nej. Det har blivit mycket bättre på senare år men mycket återstår att göra när det gäller bemötande och omhändertagande av f f a kvinnor som utsatts för sexualbrott eller andra kränkningar. Dessutom, vad är egentligen rättvis behandling av ett våldtäktsoffer?

Eva in Athens, Greece said...

Ja, det kanske man skulle kunna fråga sig, Steve, men det är väl att de ska bli värdigt bemötta av myndigheter och inte behöva känna sig ännu mer utlämnade och utpekade. Att bli betrodda och få hjälp och stöd. Att myndigheterna jobbar aktivt för att få fast gärningsmännen.