Nu är jag minst sagt chockad efter att ha läst artikeln i Aftonbladet "Pressas att söka friskola"! Är det verkligen möjligt att Sverige börjar likna Grekland vad gäller skolsystemet istället för tvärtom?!
Här går massor av barn i privata skolor som kostar vansinnigt mycket pengar. Det är föräldrar som har råd, men även de som inte har råd som skickar barnen till sådana skolor för att de tror att det är bättre undervisning där, vilket det dock oftast inte är. Eleverna kan bli riktigt bortskämda eftersom de ju är att betrakta som kunder för lärare och skolledning. Hade ingen aning om att det förekom något liknande i Sverige. Mycket, mycket tråkigt tycker jag.
Om man har mycket dåliga betyg i grundskolan i Grekland kan man få sitta kvar i samma klass även om man deltagit i undervisningen. Hur är det med den saken i Sverige? I sådana fall kan det vara en bra idé att gå i privat skola eftersom de då "ser till" att även en lågpresterande elev får gå vidare till nästa årskurs.
Blir även otroligt förvånad att höra att det förekommer läxhjälp i Sverige! Här är det mycket vanligt att man har det, åtminstone på högstadiet och gymnasiet. Jag skulle vilja påstå att det inte skulle behövas i de flesta fall
om lärarna verkligen gick in för sitt jobb - har jag fel?
Här i Grekland pratas det ofta om hur vansinnigt bra skolorna är i Finland och jag brukar då säga att i Sverige är det också bra...det säger jag inte igen...
Ett minne blott...
(Fin bild från Mikael Wiehes hemsida!)
15 comments:
Nu har jag inte egna barn och vet inte men skolsystemet i Sverige är inte som det en gång var. Flera reformer har genomförst med sämre resultat och friskolor (med pedofiler som driver dessa....suck). Det blir fler o fler som inte ens kan läsa o skriva. I Finland däremot är det mkt hårdare och strängare krav. De är bäst på tex matemarik men dåliga på språk.
I Sverige har man ju inte ens respekt för lärarna. De har inget att säga till om.
Ja, det har hänt mycket med skolsystemet i Sverige sen vi själva bodde där, det är helt säkert. Det låter inte alls bra tycker jag att de kommunala närskolorna försvinner, men skillnaden i jämförelse med Grekland att de flesta av dessa friskolor är gratis för föräldrarna, de tar sin "skolpeng" från kommunen med sej när de väljer skola. Men det blir ändå en sorts segregering eftersom friskolorna ofta har mer att erbjuda av olika aktiviteter och alltså lockar till sej barn till välutbildade. För oss som bor i en liten stad finns inga privatskolor för barnen - rätt skönt att slippa ha den konkurrensen och slippa välja!
Är friskolorna gratis, alltså? Friskolor är väl privata skolor? Verkar inte riktigt klokt tycker jag att kommmunerna betalar för utbildningen på privata skolor! Då VILL de alltså stänga de kommunala skolorna.
En förödande utveckling om friskolorna tillåts manövrera ut den kommunala skolan. Friskolorna var väl tänkta som ett komplement. Sedan kan nog tillstås att med kommunerna som huvudman för skolan så har kvaliteten både blivit ojämn och sjunkit. Dags för Björklund att vakna nu. Det finns viktigar förändringar än nytt betygssystem att genomdriva.
Här i Grekland behövs det även stora förändringar,
men åtminstone betalar man själv utbildningen inkl. böcker och allting om man väljer att gå i en privat skola.
Hej på er!
En intressant diskussion ni för här. Jag kom in på denna blogg efter att ha lyssnat på ett inslag i P4 morgon om Greklands situation... gogglade på skolsystem i Grekland och vips, jag hamnade här.
Man kan tycka mycket om friskolor, vilket även jag gör, trots att jag arbetar som historie- och svenklärare på ett privat gymnasium. Det jag tycker är fel är att friskolornas ägare kan plocka ut vinster och får stoppa dessa i egen fick. Alla vinster borde vara tvunget att stoppa tillbaka in i verksamheten. Däremot är det intressant att flera privata skolor kan plocka ut vinster när många kommunala hela tiden måste göra nedskärningar... och då får skolorna lika stor elevpeng!
Det vi aldrig får glömma bort är att vi måste se till barnens/ungdomarnas bästa... känns som att vi glömmer bort det ibland.
Katariina: Enligt mig står Finland för ett relativt ålderdomligt skolsystem, ett system som många i Sverige vill återgå till. Jag tror att vi måste förändra oss... detta system passar inte för dagens och morgondagens samhälle. Vi ska väl ändå utbilda morgondagens vuxna?
Grekland: Jag håller med dig i mycket. Dock är det ju fritt för alla ungdomar att välja i stort sett vilken skola de vill i Sverige. Våra privata skolor är ju inte privata i den meningen att det finns några terminsavgifter och dylikt.
eva i Aten: Något måste vi göra i Sverige... skolan i Sverige har under många år tappat i jämförelse med resten av västvärlden. Ser man även på utvecklingen i Asien/Kina inser man snabbt att någonting måste göras.
Titta gärna på detta klipp för att få lite info om vilka vindar som så sakteliga börjar blåsa i utbildningssverige:
http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
Tack för en fin blogg!
Mvh,
Henric Bremer
kontakt@henricbremer.se
Hej Henric! Tack så mycket för lång och intressant kommentar! Jätteroligt att du hittade hit!
Blev förvånad över det du skriver om Finland. Här pratas det så mycket om skolan i Finland och hur otroligt modernt det är där - inga läxor, inga böcker, bara datorer eller laptoppar, och höga studieresultat. Då är det kanske så på ett fåtal skolor bara i Finland då?
Självklart ska jag kolla in klippet du rekommenderar!
Har sett klippet nu, vilket var väldigt läckert gjort, så jag förstår att det blivit så populärt, men ska erkänna att det var lite svårt att hänga med i alla svängarna, blev lite distraherad tror jag av de snabba skisserna...
Undrar också vad det verkliga förslaget var, missade jag det eller fanns det inget? Hur som helst var det väldigt intressant och helt klart är det dags att tänka i nya banor vad gäller skola och utbildning!
HEj Henrik (och Eva),
Intressant att du anser att det finska skolsystemet är gammalmodigt. Jag har en vän som arbetar på Skolverket och där anser man Finland som föregångsland inom skolväsendet och gör studieresor till för att lära sig. Skolsystemet är mycket hårdare och ställer hårdare krav på eleven redan på gymnasienivå med både muntliga och skriftliga tentor redan i gymnasiet. Förvisso kanske utlärningstekniken är gammalmodig i Finland men är det liberala sättet vi har i Sverige så lyckat??? Man fångar inte upp de svagare eleverna som behöver mycket hjälp och de som är duktiga får på nåt vis klara sig själva. Jag säger inte att vi ska ha ett elitistiskt skolsystem men dagens skolsystem bygger på att utbilda en masssa där man inte tar hänsyn till ens enskilda utgångspunkt.
I Sverige kan ju vem som helst ta studenten utan att ha fullständiga betyg, vilket jag tycker är fel.
Jag håller med dig om att vi ska utbilda dagens och framtidens vuxna, men dagens utbildning är alldeles för låg. Många går ut med ofullständiga betyg, det ställs inga krav på eleven what so ever, känns det som. Vi är dåligt förberedda inför universitetsstudier där det helt plötsligt ställs andra och högre krav. I Frankrike där jag gått är skolan något som tas på allvar och eleverna förväntas prestera.
Jag är inte mycket för friskolor personligen, jag tycker det är fel att man ska få välja de ämnen som är roliga eller på modet just nu (tex media och IT) och skräddarsy sin utbildning utifrån det som är roligt. Samtidigt måste skolan väcka lust inför områden och ämnen som kanske idag kommer i skymundan. Det finns mycket att göra inom pedagogiken idag. Många lärare saknar motivation att inspirera elever, dels för att de idag har en jobbig arbetssituation med många och delvis stökiga elever men dels för att de är underbetalda vilket gör att de inte lyckas med sin uppgift. Många saknar kunskap i retorik och engagemang. Jag har bara några få positiva minnen av lärare från skoltiden, som lyckades få mig intresserade i ämnen som jag inte var så intresserad i från början.
Wow Katariina! Tack så jättemycket för din superlånga och intressanta kommentar! En del av det du skriver finns med i klippet som Henric rekommenderade, så i mycket tycker ni nog lika.
Mina lärar-minnen från Sverige är mest positiva, men här har jag blivit väldigt besviken på ett flertal lärare i högstadiet, gymnasiet och universitetet. Har ju inte gått i skola själv här, men av vad jag hör av barnen. Många har definitivt valt fel jobb! Om man inte tycker om barn och ungdomar ska man inte bli lärare! Om man har elever som inte är intresserade bör ju det vara ens utmaning som lärare att få dem intresserade - och inte att få eleverna att hata ämnet...
Hej igen!
Katariina: Om Finlands skolsystem är som du beskriver är jag den förste att erkänna att jag hade fel. Det måste ha hänt en hel del i vårt grannland de senaste åren som jag inte (uppenbarligen) hade någon vetskap om. Under tiden jag läste Lärarprogrammet pratade lärarna mycket om Finland och deras "tuffa" skola, dock mer likt den skola som vi i Sverige hade fram till 1960-talet (många tentor, disciplin, korvstoppning).
Att ställa krav på eleven är ett måste (enligt mig), och en förutsättning för att driva en framgångsrik skola idag. Det skolsystem vi har idag i Sverige är inte alls bra, denna "flumpedagogik" (som genomsyrat skolan de senaste decennierna) gynnar inte någon. Men, jag tycker inte att eleven ska sitta i ett klassrum hela dagarna, med ansiktet vänt framåt mot läraren och lyssna på lektion efter lektion, som de sedan får läsa på i en bok för att slutligen skriva ett prov på (och sedan börja om på nytt med nästa område).
Jag håller helt med dig att det viktigaste är att se till varje elev och vilka kunskaper, förutsättningar och mål han eller hon har (och det är här det svenska skolsystemet brister).
Nu jobbar jag på en friskola som just lär ut media och IT (även om jag är svensk- och historielärare) så jag håller kanske inte riktigt med dig där. Vi utbildar ljud- och ljustekniker, fotografer och 3D-animatörer (personer som står bakom och sköter all den teknik som finns idag). Jag tycker nog att dessa yrken är relativt viktiga om man ser till den utveckling i samhället som pågår.
Förlåt för mitt långa inlägg, men jag tycker att det är ett intressant ämne. Dessutom håller jag med dig Katariina gällande nästan allt du skriver i ditt inlägg.
eva: Det du skriver om Finland låter mycket spännande och någonting jag inte visste om dem. Arbetssättet du beskriver är på många håll runt om i Sverige på väg att bli en realitet, vilket är väldigt roligt. Tyvärr saknar många svenska skolor en tydlig plan/vision då de inför datorer, vilket självklart resulterar i fiasko. Men jag är ganska säker på att om fem år så har alla elever i den svenska en egen dator att arbeta med. Dock ska jag efter era inlägg läsa in mig lite bättre på hur Finland arbetar med att utveckla skolan, spännande!
Gällande klippet förstår jag vad du menar, det ÄR svårt att hålla med. De har tagit ett utdrag från en föreläsning som Ken Robinson höll, därför går det lite snabbt ibland. Summa sumarum tror jag att du prickade rätt i din sista mening, det Robinson uppmanar till är just att tänka i nya banor och inse att samhället har förändrats och att skola måste följa efter... dagens skola är anpassat efter en annan samhällsstruktur och är väldigt seg i sin förändringsprocess.
Hej igen Henric! Jag är själv väldigt nyfiken nu på hur det är i Finland! Kanske någon läsare som vet mer? Annars så hoppas jag att du återkommer hit, Henric, om du hittar något mer av intresse!
Tack för dina långa och intressanta kommentarer!
Absolut. Ha en trevlig sommar!
En trevlig sommar till dig också, Henric!
Post a Comment