Sunday 1 May 2011

Påsk i Grekland, del 2!

Under skärtorsdagen och natten till långfredagen blomsterkläds "Kristi grav". Alla är välkomna under den ceremonin, gärna med några blommor.
På långfredagen går väldigt många människor till kyrkan och de står i kö för att kyssa Kristi grav och ikonbilden av Kristus som ligger på den.


På Långfredagens kväll vid 21-tiden går man till kyrkan. Det är dags för sorgeprocessionen. Man bär Kristi grav några kvarter runt kyrkan. Folket håller i tända bruna vaxljus. I Hersonissos på Kreta stannade man till vid gatukorsningar och lät människorna passera under den blomsterprydda graven, vilket betyder lycka och hälsa. Det såg jag inte här i Aten, men hörde att man får göra det strax innan båren tas in i kyrkan igen.


På Påskaftonen kläds kyrkan i vitt och på kvällen kl 23 hålls en glädjegudstjänst. Prästen tänder sitt ljus från ett ljus på altaret vid midnatt och säger "Christos annesti" - Kristus är uppstånden! Alla håller i ljus som undan för undan tänds med lågan från kyrkan. Det pussas och hälsas och man säger "Chrónia Pollá" och "Christos annésti". På Kreta tändes en eld med en docka som symboliserade Judas och man har massor av fyrverkerier. Så vackert ovanför den lilla hamnen! Påsken i Hersonissos, och på många platser i Grekland, är jättefin! (Tyvärr tänds dock även en massa påskbomber...)

Man går sedan hemåt och försöker hålla lågan levande hela vägen. På kreta gjorde man ett kors med ljuslågan på dörrkarmen ovanför dörren för välsignelse. När man kommit hem där mitt i natten sätter man sig , hungriga efter den långa fastan..., till bords! Man äter en speciell påsksoppa, "Majerítsa", gjord med lever och inälvor, grönsallad, dill, färsklök och ris. Underbart god faktiskt! Man knäcker de röda äggen mot varandra och lyckan är att ha det starkaste ägget som ingen annans ägg lyckas knäcka!

På Påskdagen grillas påskalammet på spett ute i det fria, vilket tar 3-4 timmar. Man byter av varandra att sitta och snurra spettet, men numera finns det även maskiner som gör det jobbet. Man dricker vin, äter och festar!

Relaterade inlägg:
Den Grekiska Påsken
Röda ska påskäggen vara i Grekland
Kalo triimero, Kala koulouma & Kali Sarakosti! (Kathara Deftera, påskfastan)

Om andra grekiska högtider och speciella dagar i Grekland:
Klidona - grekisk Midsommarafton!
Greklands nationaldagsparad den 25 mars i Glyfada
Tsiknopembti - Osiga torsdagen!
Απόκριες - Karnevalstider i Grekland!
Karnevaler i Grekland (Var det arrangeras parader etc.)
Kathara Defthera - picnic med drakflygning

Polytechnio - skolornas högtidsdag
Polytechnio 17 nov 1973
Greklands nationaldag den 25 mars
Kathará Deftéra
"Τα Φώτα" och dykning efter korset den 6:e januari i Grekland
Vassilopita - grekisk nyårskaka (historien bakom samt recept)
Julen i Grekland
Julafton i Grekland
Juletider på Syntagmatorget
Ett julpyntat Glyfada
Snöflingor, regn och småjuligt
Nationaldagen i Grekland den 28 oktober - ΟΧΙ-dagen!
Nationaldag igen och Tysklands enorma krigsskuld till Grekland

No comments: